Μιλάνο: Περιορισμοί στα πάρτι και στην ηχορρύπανση

Μιλάνο: Περιορισμοί στα πάρτι και στην ηχορρύπανση

Οι αρχές της πόλης θέτουν περιορισμούς στα νυχτερινά ωράρια λειτουργίας εξωτερικών χώρων των μπαρ, με στόχο τη μείωση της ηχορρύπανσης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικά γεμάτα μπαρ με ηχηρούς θαμώνες που κάνουν κατάληψη στους στενούς δρόμους. Μεθυσμένοι φοιτητές και τουρίστες που πίνουν μπίρες και κοκτέιλ σε πλαστικά ποτηράκια. Σε γειτονιές που κάποτε ήταν ήσυχες, πλέον αντηχούν δυνατές μουσικές πολύ μετά τα μεσάνυχτα.

Οταν πριν από χρόνια οι αρχές του Μιλάνου ξεκίνησαν μία προσπάθεια να προωθήσουν την πόλη ως έναν «ζωντανό» προορισμό, χτίζοντας τη φήμη του ως κοιτίδα της ιταλικής μόδας, η αδιανόητη φασαρία και οι πλημμυρισμένοι από κόσμο δρόμοι πιθανώς να μην ήταν αυτό που είχαν κατά νουν.

Σήμερα, ύστερα από χρόνια παραπόνων και αμέτρητες μηνύσεις, η διοίκηση της πόλης περνάει μία αυστηρή νομοθεσία για να περιορίσει την πώληση ποτών και φαγητού μετά τα μεσάνυχτα τις καθημερινές –και λίγο αργότερα τα Σαββατοκύριακα– στις περιοχές με έντονη νυχτερινή ζωή. Οι νέοι κανόνες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως τις 11 Νοεμβρίου.

Τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα των εστιατορίων και των μπαρ θα κλείνουν επίσης στις 12.30 τις καθημερινές και μία ώρα αργότερα τα Σαββατοκύριακα, ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να διασκεδάσουν μέχρι αργά να το κάνουν στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Φυσικά, οι επιχειρήσεις, που κερδίζουν από την επιτυχία του Μιλάνου να πλασάρεται ως πόλη των πάρτι, αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται. Ενας εμπορικός σύλλογος παραπονέθηκε ότι το διάταγμα είναι τόσο αυστηρό, που οι Ιταλοί δεν θα μπορούν πλέον να απολαύσουν ένα βραδινό περίπατο με ένα παγωτό στο χέρι. Ο Μάρκο Γκρανέλι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος για τη δημόσια ασφάλεια, είπε ότι αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι. «Κανείς δεν θα έχει πρόβλημα να φάει το παγωτό του στον δρόμο». Το διάταγμα βάζει στο στόχαστρο «αποκλειστικώς και μόνον τις συμπεριφορές που ενοχλούν τους κατοίκους της πόλης» και κυρίως τα αλκοολούχα ποτά στο χέρι, που αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο άνθρωποι κάθονται σε πεζοδρόμους και πλατείες έως τα ξημερώματα. «Είναι σαφές ότι τα παγωτά, οι πίτσες και τα μπριός δεν είναι αυτά που προκαλούν τον συνωστισμό».

Τα μέλη του συνδέσμου καταστημάτων λιανικής «Confocommercio» δηλώνουν πως θα πολεμήσουν το διάταγμα, που υπολογίζουν ότι θα πλήξει το 30% των περίπου 10.000 εστιατορίων και μπαρ που λειτουργούν στην πόλη. Δηλώνουν πως αισθάνονται αδικημένοι που τιμωρούνται οι επιχειρήσεις για την κακή συμπεριφορά των πελατών τους.

Είναι όμως γεγονός πως οι Μιλανέζοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη τους. «Είναι εφιαλτικό», δηλώνει από τη μεριά της η Γκαμπριέλα Βαλασίνα, μέλος μιας οργάνωσης πολιτών που έχει σχηματιστεί με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση για να λάβει μέτρα κατά του υπερτουρισμού και της ηχορρύπανσης. «Η ζωή στο Μιλάνο έχει γίνει πραγματικά δύσκολη», είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια και οι άλλοι κάτοικοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη νομική οδό έπειτα από μία δεκαετία παρακλήσεων προς τους μη ανταποκρινόμενους αρμοδίους.

Το αν τα νέα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά μένει να φανεί και πολλοί κάτοικοι δεν πιστεύουν πως ένα απλό διάταγμα θα αποθαρρύνει τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής. «Οι νέοι άνθρωποι θα κάνουν αυτό που θέλουν όπως και να ‘χει», δηλώνει η 24χροή Αλμπασα Γουέιν, που ζει στο Μιλάνο εδώ και πέντε χρόνια. «Θα βρουν τον τρόπο τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή