Τραμπ: Ο γαμπρός στο κυνήγι των χορηγών

Τραμπ: Ο γαμπρός στο κυνήγι των χορηγών

Ο Τζάρεντ Κούσνερ αναζητεί δωρεές για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στην κούρσα της επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορεί τον πεθερό του να κερδίσει τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Κούσνερ έκανε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από τηλεφωνήματα «υψηλού προφίλ» με σκοπό να ενθαρρύνει χορηγούς να παρευρεθούν σε φιλανθρωπική εκδήλωση του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σε μία από τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εμπλέκεται παρασκηνιακά στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών.

Ως σύμβουλος του τέως προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο Κούσνερ αποχώρησε από την πολιτική μετά τη λήξη της θητείας του Τραμπ το 2021 και ίδρυσε την εταιρεία επενδύσεων Affinity Partners με έδρα το Μαϊάμι. Εκτοτε δηλώνει συχνά πως βρίσκεται πλέον εκτός πολιτικής. Μάλιστα εδώ και λίγο καιρό έχει εμπλακεί σε μία σειρά από επενδυτικές πρωτοβουλίες τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια, ξεκαθαρίζοντας πως ο ρόλος του είναι αποκλειστικά επενδυτικός και σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ το αξίωμά του για να «κλείσει» δουλειές.

Η δε σύζυγος του Κούσνερ, Ιβάνκα Τραμπ, που διετέλεσε σύμβουλος όταν ο πατέρας της ήταν πρόεδρος, έχει δηλώσει ήδη από την αρχή της τρίτης υποψηφιότητάς του για την προεδρία ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην εκστρατεία του και ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στα παιδιά της.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν η προαναφερθείσα προσπάθεια είναι μεμονωμένο περιστατικό ή αποτελεί ένα σημάδι ότι έχει ζητηθεί από τον Κούσνερ να εμπλακεί περισσότερο στην εκστρατεία του Τραμπ, καθώς η χώρα μπαίνει σιγά σιγά στην «τελική ευθεία» των εκλογών. Είναι άλλωστε γεγονός ότι, παρά τις ενίοτε κραυγαλέες δηλώσεις, ο Τραμπ επιδίδεται φέτος σε μια πιο λιτή και πειθαρχημένη προεκλογική εκστρατεία σε σχέση με το 2016 και το 2020, όταν τα μέλη της οικογένειάς του διαδραμάτισαν βασικούς ρόλους.

Οι δύο πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσαν πάντως στο βρετανικό πρακτορείο πως ο Κούσνερ έχει αναλάβει προσωπικά την πρόσκληση πλουσίων Αμερικανών χορηγών ενόψει μιας μεγάλης συγκέντρωσης που οργανώνει ο Τραμπ στο Μανχάταν στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το ένα από τα δύο πρόσωπα, ο επιχειρηματίας πραγματοποίησε σειρά τηλεφωνικών κλήσεων το απόγευμα της Πέμπτης, ζητώντας από επαφές του όχι μόνο να παρευρεθούν στη συγκέντρωση αλλά να προσπαθήσουν να βρουν κι άλλους χορηγούς για τον αγώνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Φέρεται να έκανε τηλεφωνήματα πρόσκλησης πλουσίων Αμερικανών σε μεγάλη φιλανθρωπική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μανχάταν.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ζήτημα. «Ο Τζάρεντ υποστηρίζει τον πεθερό του και χαίρεται να συνδέει διαφορετικούς ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί του και επιθυμούν να βοηθήσουν την εκστρατεία», δήλωσε εκπρόσωπος του Κούσνερ.

Η νύφη του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρα Τραμπ, είναι συμπρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής και τέσσερα από τα πέντε παιδιά του Τραμπ θα είναι οι αντιπρόσωποι που θα εκπροσωπήσουν την πολιτεία της Φλόριντα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο. Η Ιβάνκα Τραμπ δεν θα είναι ανάμεσά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τηρεί την υπόσχεσή της να μείνει μακριά από την πολιτική.

Το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα στο αξίωμα του προέδρου, απένειμε χάρη στον πατέρα του Τζάρεντ Κούσνερ, τον Τσαρλς Κούσνερ, έναν εργολάβο ακινήτων, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση αφού ομολόγησε την ενοχή του το 2004 σε 18 κατηγορίες για φοροδιαφυγή, εξαγορά μαρτύρων και παράνομες δωρεές για προεκλογική εκστρατεία.

Με τη σειρά του ο Τσαρλς Κούσνερ έδωσε πέρυσι στη φιλοτραμπική και μη εμπλεκόμενη άμεσα με το κόμμα ομάδα PAC MAGA Inc 1 εκατ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα, ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον επί σειράν ετών σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, και πρόσωπο με κομβικό ρόλο στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Ο Μπάνον εξεταζόταν ξανά κατόπιν έφεσης του ίδιου για την άρνησή του να καταθέσει και να παράσχει έγγραφα στην επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Η απόφαση της τριμελούς δικαστικής έδρας στην Ουάσιγκτον φέρνει τον Μπάνον ένα βήμα πιο κοντά στην τετράμηνη φυλάκιση που έχει οριστεί ως ποινή για την κατηγορία της «περιφρόνησης του Κογκρέσου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT