Η Ισπανία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αμνηστία σε Καταλανούς αυτονομιστές

Η Ισπανία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αμνηστία σε Καταλανούς αυτονομιστές

Ο νόμος θα ακυρώσει τις ποινικές διώξεις σε βάρος εκατοντάδων αξιωματούχων και ακτιβιστών που εμπλέκονται στην αυτονομιστική προσπάθεια της Καταλωνίας από το 2011 μέχρι σήμερα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κογκρέσο της Ισπανίας ανέτρεψε σήμερα, Πέμπτη, βέτο της Ανω Βουλής, εγκρίνοντας την αμφισβητούμενη αμνηστία για τους Καταλανούς αυτονομιστές. 

Το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την εδραίωση της δεύτερης θητείας του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής για εξόριστο ηγέτη υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ και 172 κατά, θα γίνει νόμος μόλις δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της χώρας την Παρασκευή.

Στη συνέχεια, τα δικαστήρια θα έχουν στη διάθεσή τους έως και δύο μήνες για να εφαρμόσουν τον νόμο, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει στην ακύρωση των ποινικών διώξεων εναντίον εκατοντάδων αξιωματούχων και ακτιβιστών που εμπλέκονται στην αυτονομιστική προσπάθεια της Καταλωνίας από το 2011.

Αντιδράσεις δικαστών και αντιπολίτευσης

Το νομοσχέδιο έχει αποτελέσει την αφορμή για το ξέσπασμα μεγάλων διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες, ενώ έχει προκαλέσει την οργή κάποιων δικαστών, καθώς και της συντηρητικής αντιπολίτευσης, η οποία θα επιδιώξει να το προσβάλει στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας El Mundo τον Μάρτιο, το 62% των πολιτών σε ολόκληρη την Ισπανία απορρίπτουν την αμνηστία. Μόνο στην περιοχή της Καταλωνίας, οι περισσότεροι ψηφοφόροι –ποσοστό 48%– την υποστηρίζουν.

Η δικαίωση του Σάντσεθ

Ο Σάντσεθ υπέβαλε την πρόταση περί αμνηστίας πέρυσι με αντάλλαγμα την υποστήριξη στο Κοινοβούλιο δύο καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων –του Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλωνία) και της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς– για την παραμονή του στην πρωθυπουργία έπειτα από ατελέσφορες εκλογές.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αμνηστία θα φέρει συμφιλίωση με τη βορειοανατολική περιοχή επτά χρόνια μετά το παράνομο δημοψήφισμα και τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της, που πυροδότησε τη χειρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

«Σήμερα είναι ιστορική ημέρα. Τίποτα δεν συγχωρείται, αντιθέτως κερδίζεται μία μάχη στη διαμάχη αιώνων μεταξύ του καταλανικού και του ισπανικού έθνους», δήλωσε η βουλευτής του Junts, Μίριαμ Νογκέρας, στη διάρκεια έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Η προσέγγιση του Σάντσεθ δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλωνία, ενώ οι αυτονομιστές έχασαν τη μακρόχρονη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους.

Εδραίωση συμμαχίας

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν ότι η αμνηστία θα συμβάλει στην εδραίωση της συμμαχίας τους με τα μικρά κόμματα, στα οποία βασίζονται για την ψήφιση των νοσχεδών στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης του Junts, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο αφού πρωτοστάτησε στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας το 2017, θα είναι ο πιο προβεβλημένος «δικαιούχος» της αμνηστίας και αναμένεται να αρθεί το ισπανικό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του για εκείνα τα γεγονότα.

Ο Πουτζδεμόν, ο δεύτερος πιο δημοφιλής υποψήφιος στις εκλογές της Καταλωνίας, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία την ημέρα που θα συγκληθεί το Κοινοβούλιο, για να εκλέξει τον νέο Καταλανό πρόεδρο.

Ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT