To YouTube απαγορεύει στους ανηλίκους πρόσβαση σε βίντεο με όπλα

To YouTube απαγορεύει στους ανηλίκους πρόσβαση σε βίντεο με όπλα

Δεν αφορά όμως οπτικό υλικό που προέρχεται από την αστυνομία ή τις ένοπλες δυνάμεις ή είναι για ειδησεογραφική χρήση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το YouTube επιβάλλει αθόρυβα από τις 18 Ιουνίου μια αλλαγή πολιτικής που θα περιορίσει ηλικιακά ορισμένα βίντεο που σχετίζονται με όπλα και θα αποκλείσει εντελώς άλλα.

Περιεχόμενο που περιλαμβάνει αυτοσχέδια και αυτόματα πυροβόλα όπλα θα απαγορευτεί για θεατές κάτω των 18 ετών, ενώ τα μαθήματα για την αφαίρεση των συσκευών ασφαλείας θα απαγορευθούν ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Από τις 18 Ιουνίου 2024, συγκεκριμένο περιεχόμενο που δείχνει πώς να αφαιρέσετε συσκευές ασφαλείας θα απαγορεύεται», αναφέρει δήλωση αποποίησης ευθύνης στη σελίδα πολιτικής του YouTube για τα πυροβόλα όπλα. «Το περιεχόμενο που δείχνει τη χρήση αυτοσχέδιων πυροβόλων όπλων, αυτόματων πυροβόλων όπλων και ορισμένων αξεσουάρ πυροβόλων όπλων θα υπόκειται σε περιορισμό ηλικίας», προστίθεται.

Σε μια δήλωση στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα τεχνολογίας Engadget, ο εκπρόσωπος του YouTube, Χαβιέρ Ερνάντες, έγραψε: «Αυτές οι ενημερώσεις στην πολιτική μας για τα πυροβόλα όπλα αποτελούν μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε πολιτικές που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση του περιεχομένου στο YouTube. Για παράδειγμα, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει γίνει πιο εύκολα διαθέσιμη τα τελευταία χρόνια, επομένως επεκτείνουμε τους περιορισμούς μας σε περιεχόμενο που περιλαμβάνει αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα. Επανεξετάζουμε τακτικά τις οδηγίες μας και συμβουλευόμαστε εξωτερικούς ειδικούς για να βεβαιωθούμε ότι βάζουμε τα σωστά όρια».

Εξαιρέσεις

Το YouTube πρόσθεσε ότι οι απαγορεύσεις θα ισχύουν για την πραγματική χρήση πυροβόλων όπλων και δεν θα αφορούν βιντεοπαιχνίδια, κινηματογραφικά κλιπ ή άλλο καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Η πλατφόρμα μπορεί επίσης να κάνει εξαιρέσεις για περιεχόμενο που είναι προς το δημόσιο συμφέρον, όπως στρατιωτικό ή αστυνομικό υλικό, ειδήσεις ή βίντεο από εμπόλεμη ζώνη.

Η αλλαγή έρχεται ένα χρόνο αφότου το Tech Transparency Project (TTP), μια μη κερδοσκοπική ομάδα εποπτείας, κάλεσε το YouTube να προτείνει περιεχόμενο που σχετίζεται με όπλα σε αρκετούς «παιδικούς» λογαριασμούς που ο οργανισμός δημιούργησε για να δει πόσο εύκολα οι αλγόριθμοι της πλατφόρμας ώθησαν τους ανήλικους χρήστες προς το όπλο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν τέσσερις λογαριασμούς, δύο που υποδύονταν τα εννιάχρονα αγόρια και ένα άλλο ζευγάρι προσποιήθηκε ότι ήταν αγόρια 14 ετών. Οι λογαριασμοί παρακολούθησαν λίστες αναπαραγωγής βίντεο σχετικά με βιντεοπαιχνίδια όπως το Halo, το Grand Theft Auto, το Lego Star Wars και το Roblox και η ομάδα παρακολουθούσε τους λογαριασμούς για να δει ποιες προτάσεις εμφανίζονταν.

Εκεί το YouTube φέρεται να συνιστούσε περιεχόμενο σχετικό με όπλα και πυροβολισμούς. «Αυτά τα βίντεο περιελάμβαναν σκηνές που απεικόνιζαν πυροβολισμούς σε σχολείο και άλλα γεγονότα μαζικών πυροβολισμών με εντυπωσιακές επιδείξεις για το πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τα όπλα σε ένα ανθρώπινο σώμα, και οδηγίες για τη μετατροπή ενός όπλου σε ένα πλήρως αυτόματο όπλο», έγραψε τότε το TTP.

Αλλα προτεινόμενα βίντεο περιείχαν μια νεαρή κοπέλα να πυροβολεί με ένα όπλο και μαθήματα για τη μετατροπή των πιστολιών σε πλήρως αυτόματα όπλα. Κάποιο από τα βίντεο είχε έσοδα από διαφημίσεις.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, πρόσφατα διάσημος για την καταδίκη ενός 77χρονου που είχε πρόβλημα να μείνει ξύπνιος στο δικαστήριο, εισήλθε αμέσως μετά την αναφορά του TTP πέρυσι. Ο εισαγγελέας ζήτησε να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του YouTube, Νιλ Μόαν, για να συζητήσουν γιατί η πλατφόρμα επέτρεψε εκπαιδευτικά βίντεο για «όπλα φαντάσματα», πυροβόλα όπλα που συναρμολογούνται χρησιμοποιώντας εξαρτήματα εκτυπωμένα σε 3D.

Το Tech Transparency Project επικρότησε την αλλαγή πολιτικής, αλλά προειδοποίησε ότι η πραγματική δοκιμασία θα ήταν το πόσο αυστηρά τελικά θα την επιβάλει το YouTube.

Πηγή: Time Magazine, Fortune, Engadget

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT