Αποψη: Λεπτές ισορροπίες της Ελλάδας

Αποψη: Λεπτές ισορροπίες της Ελλάδας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι παρακολουθούν με προσοχή και ενίοτε ανησυχία τις διπλωματικές κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Αθήνα επιχειρεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, αλλά και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία. Το θέμα συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, σε συνάντηση που είχαν χθες. Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέραν της Ουκρανίας συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, η Συρία, καθώς και η καταπολέμηση του ISIS. Εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση πως η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί εν συνεχεία στο Βερολίνο για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της Ουκρανίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ προτίθεται να μεταβεί, επίσης, στο Παρίσι, στη Μόσχα και στο Κίεβο. Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν αναπτύσσονται απαραίτητα στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, παρά τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι πρώτες επαφές με τη Ρωσία και οι προσκλήσεις προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας να επισκεφθούν τη Μόσχα, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Θα προβάλλονται, πάντως, με σαφήνεια παράμετροι που η Ελλάδα θεωρεί σημαντικές, όπως είναι η ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των ελληνικών μειονοτήτων, και τις οποίες δύσκολα μπορούν να αμφισβητήσουν ή να υποβαθμίσουν σύμμαχοι και εταίροι. Στις διαβουλεύσεις που θα γίνονται στα διεθνή φόρα –ΟΗΕ, Ε.Ε., ΟΑΣΕ– αλλά και στις διμερείς επαφές για το θέμα της Ουκρανίας και ειδικότερα τις νέες συγκρούσεις στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, η Αθήνα στοχεύει στην αποκλιμάκωση και τη δημιουργία ενός συστήματος συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή