ΗΠΑ: Θετικές ενδείξεις από Ελλάδα, ζητούμενο μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

ΗΠΑ: Θετικές ενδείξεις από Ελλάδα, ζητούμενο μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ σε συνέντευξη τύπου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τους εταίρους της να χαράξουν ένα δρόμο που να χτίζει πάνω σε κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιστρέφει την Ελλάδα σε βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Μάλιστα, ο κ. Ερνεστ εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ διότι, όπως είπε, «έχουμε δει αντίστοιχες ενδείξεις από την ελληνική κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει μία προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας που πλησιάζει απειλητικά, και γι' αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα «ελπίζει ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα μπορέσουν να χαράξουν μία οδό που δεν προκαλέσει περιττή αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές». Ο ίδιος εξήγησε ότι «αυτό είναι που διακυβεύεται στην υπόθεση για τις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία θα επηρεαζόταν αρνητικά από τέτοιου είδους αστάθεια». Οπως επανέλαβε ο κ. Ερνεστ, «ο πρόεδρος ελπίζει ότι αυτό μπορεί να αποτραπεί αν όλες οι πλευρές εμπλακούν σε μία παραγωγική συζήτηση και φτάσουν σε μία λύση που να είναι προς το συμφέρον όλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της  «Κ», ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να πιέσει τόσο την κ. Μέρκελ όσο και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7 ώστε να επιδείξουν πραγματισμό στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο κ. Ομπάμα προβλέπεται να έχει μία ακόμη διμερή συνάντηση με την οικοδέσποινα της Συνόδου τις επόμενες ημέρες, όπου επίσης αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, ανάλογα με τις εξελίξεις. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης σημειώνουν πάντως ότι δεν προτίθεται να την φέρει σε δύσκολη θέση αφήνοντάς το ελληνικό ζήτημα να κυριαρχήσει έναντι της επίσημης ατζέντας της Συνόδου, η οποία περιέχει τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, για τις οποίες οι ΗΠΑ χρειάζονται τη συνεργασία της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η παράθεση από τον κ. Ερνεστ των λόγων για τους οποίους οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της μπορεί να θεωρηθεί και ως απάντηση στον ανώνυμο Γερμανό αξιωματούχο που διέρρευσε έναν έντονο διάλογο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου. Σύμφωνα με αυτόν, στην προτροπή του κ. Λιου να στηρίξει την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να του απάντησε ότι αν θέλουν, οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν 50 δισ. στην χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή