Τρομοκράτες και νεοναζί εναντίον των προσφύγων

Τρομοκράτες και νεοναζί εναντίον των προσφύγων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γελοιογραφία που εμφανίζει τον νεοναζί να σφίγγει το χέρι του τζιχαντιστή και να του λέει «ευχαριστώ» θα μπορούσε κάλλιστα να παρουσιάζει και τους δύο να πατούν σε πτώματα προσφύγων. Η ταχύτητα με την οποία οι επιθέσεις του Παρισιού πυροδότησαν ρητορική μίσους εναντίον των προσφύγων από Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολιτικούς που αναζητούσαν ούτως ή άλλως αφορμή για κάτι τέτοιο είναι μια νίκη των τζιχαντιστών.

«Το ΙSIS θέλει να έλκει ανθρώπους προς το χαλιφάτο και όταν εκείνοι φεύγουν είναι μια απόρριψη για την ιδεολογία του», σημείωσε ο διευθυντής Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης της Human Rights Watch, Πίτερ Μπούκαρτ, ο οποίος ζει την προσφυγική κρίση στην πρώτη γραμμή. «Εχω συναντήσει ανθρώπους από το Ντέιρ ες Ζορ και τη Ράκα που φεύγουν για να γλιτώσουν τον τρόμο του ISIS. Οι τζιχαντιστές θα ήθελαν να κλείσει η Ευρώπη την πόρτα κατάμουτρα στους ανθρώπους αυτούς. Βοηθάει πολύ το ΙSIS να φαίνεται ότι οι μουσουλμάνοι ταπεινώνονται στους δρόμους της Ευρώπης».

Στο επίσημο περιοδικό τους, οι τζιχαντιστές γράφουν ότι η στρατηγική τους είναι να εξαφανιστούν οι «γκρίζες ζώνες» συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών, προκειμένου να αναδειχθεί το «χαλιφάτο» ως μοναδική ελπίδα για τους μουσουλμάνους. Οποιος πλαστογράφησε το διαβατήριο που εμφάνιζε έναν από τους τρομοκράτες του Παρισιού να έχει περάσει από τη Λέρο έπληξε μια τέτοια ζώνη συνύπαρξης, αφού είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Λέρου έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες με υποδειγματική ανθρωπιά.

Αλλαγή «προτεραιοτήτων»

Πολιτικοί που προσπαθούν να αναρριχηθούν με όχημα το προσφυγικό, από τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ώς τον Μάρκους Σέντερ που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Χορστ Ζεεχόφερ στη Βαυαρία, έτριβαν τα χέρια τους αυτή την εβδομάδα, καθώς η συζήτηση μετατοπίστηκε από τις ανάγκες των προσφύγων στην αύξηση των προϋπολογισμών ασφαλείας και τα κλεισίματα συνόρων. Στις δε ΗΠΑ, όπου οι πρόσφυγες περνούν εξονυχιστική διαδικασία ελέγχων τεσσάρων σταδίων για να γίνουν δεκτοί με το σταγονόμετρο, οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι ξεσπάθωσαν για τους υποτιθέμενους κινδύνους προς την εθνική ασφάλεια, ψηφίζοντας στο Κογκρέσο να διακοπεί ακόμη και το πρόγραμμα υποδοχής 10.000 προσφύγων από τη Συρία.

«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι έχουν περάσει μήνες από την έναρξη της κρίσης και συνεχίζει να μην υπάρχει οργανωμένη απάντηση τόσο από πλευράς συνεκτικής πολιτικής για το προσφυγικό όσο και από πλευράς της διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα και κάλυψης των ανθρωπιστικών τους αναγκών», σημείωσε ο Μπούκαρτ σε συνέντευξη με την Εϊμι Γκούντμαν. Καθώς τα σύνορα των Βαλκανίων κλείνουν επιλεκτικά βάσει του κριτηρίου των πιο γνωστών συγκρούσεων (Ιρακινοί, Σύροι και Αφγανοί περνούν, άνθρωποι από ξεχασμένες εμπόλεμες ζώνες, όπως το Σουδάν, η Σομαλία, η Υεμένη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποκλείονται στην Ελλάδα), οι κερδισμένοι είναι ήδη γνωστοί: πρόκειται για τα κυκλώματα που θα αναλάβουν να τους βγάλουν από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT