Αύριο η πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα

Αύριο η πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο το βράδυ θα καταγραφεί το πρώτο πραγματικό και όχι δημοσκοπικό δείγμα της βούλησης των Αμερικανών ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Στην Αϊόβα των απέραντων καλλιεργειών καλαμποκιού οι συνελεύσεις ψηφοφόρων (caucuses) θα δώσουν την πρώτη απτή ένδειξη των ισορροπιών στη διαμάχη Χίλαρι Κλίντον εναντίον Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών και Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Τεντ Κρουζ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών η επικράτηση του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ έχει προεξοφληθεί από τους περισσότερους παρατηρητές, το αποτέλεσμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών είναι απολύτως απρόβλεπτο. Το στέρεο προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έχει εξανεμιστεί και το ερώτημα είναι πού θα σταματήσει η δυναμική ανόδου του Μπέρνι Σάντερς. Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα επικρατήσει στις προκριματικές του γειτονικού του Νιου Χαμσάιρ την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά πολύ πιο σημαντικό για την πορεία της υποψηφιότητάς του είναι το τι θα συμβεί αύριο.

Δύο στιγμιότυπα

Στην Αϊόβα, ο έμπειρος και καλοκουρδισμένος εκλογικός μηχανισμός Κλίντον έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την εντυπωσιακά δυναμική και σχεδόν εξίσου καλά χρηματοδοτημένη εκστρατεία του Σάντερς. Δύο στιγμιότυπα της εβδομάδας που πέρασε δίνουν τον τόνο των δύο εκστρατειών. Το πρώτο είναι το κόκκινο πούλμαν του συνδικάτου νοσηλευτριών που συνοδεύει παντού τον Σάντερς, στελεχωμένο με δεκάδες νοσηλεύτριες από όλη τη χώρα, οι οποίες ξοδεύουν τα ρεπό τους εναλλασσόμενες ως εθελόντριες στην εκστρατεία για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας. Το δεύτερο είναι η απουσία της Κλίντον από την Αϊόβα, το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να απευθυνθεί σε ακροατήριο επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια 17 δισ. δολαρίων, συλλέγοντας πλουσιοπάροχες δωρεές.

Η άνοδος του Σάντερς, του υποψηφίου που δεν διστάζει να αναφέρεται στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με το όνομά τους, δηλώνοντας ότι πρέπει να συρρικνωθούν, έχει ρυμουλκήσει τη Χίλαρι Κλίντον προς τα αριστερά, αλλά οι μεγάλες δωρεές που έχει εισπράξει η Κλίντον από τη Γουόλ Στριτ τα τελευταία χρόνια περιορίζουν την πειστικότητά της στα ζητήματα αυτά.

Η έλλειψη αξιοπιστίας της Κλίντον σε σύγκριση με τον Σάντερς καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, όπως αντιστρόφως είναι σαφής η δημοσκοπική υπεροχή της πρώην ΥΠΕΞ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Το βασικό χαρτί που παίζει η Κλίντον είναι αυτό της εμπειρίας και  του  ρεαλισμού,  ενώ  ο  Σάντερς υποστηρίζει πως εξίσου με την εμπειρία μετράει και η ευθυκρισία, την οποία η Κλίντον δεν έδειξε υποστηρίζοντας το 2003 την εισβολή στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή