Ο Ζίκα απωθεί τους Αμερικανούς από το Ρίο

Ο Ζίκα απωθεί τους Αμερικανούς από το Ρίο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινη κάρτα στον Ζίκα δείχνει η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ, συνιστώντας σε όσους Αμερικανούς αθλητές, προπονητές ή συνοδούς επρόκειτο να ταξιδέψουν τον Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ματαιώσουν το ταξίδι τους στη Βραζιλία εάν εκτιμούν ότι κινδυνεύουν από την εξάπλωση του ιού. Ο Ζίκα θεωρείται ότι απειλεί τις εγκύους, καθώς πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία στις χώρες όπου εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο «τσίμπημα» του μεταδιδόμενου από τα κουνούπια ιού στο κορμί των διοργανωτών των φετινών Αγώνων, οι εθνικές ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων των ΗΠΑ έλαβαν μέσω τηλεδιάσκεψης τη σύσταση από την ολυμπιακή επιτροπή της χώρας.

«Οι ομοσπονδίες άκουσαν ότι κανείς δεν πρέπει να πάει στη Βραζιλία εάν δεν νιώθει άνετος για τη μετάβασή του εκεί», ανέφερε ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδίας ξιφασκίας, Ντόναλντ Αντονι. Ηδη στις ΗΠΑ γίνεται λόγος για τον εάν η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική ομάδα της χώρας στο γυναικείο ποδόσφαιρο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διοργάνωση.

Εκτός από τις ΗΠΑ, αντίστοιχες συστάσεις –αν και με μικρότερη ένταση– έχουν απευθύνει στα υποψήφια μέλη των ολυμπιακών αποστολών τους και οι Βρετανοί, οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί.

Ο Ζίκα μεταδίδεται από τα κουνούπια και προξενεί ασθένεια στο 20%, περίπου, των φορέων του. Τα συμπτώματα είναι ήπια, ξεκινώντας από αναφυλαξίες και φθάνοντας μέχρι υψηλό πυρετό, χωρίς όμως να απειλούν τη ζωή των νοσούντων. Ωστόσο η αύξηση περιπτώσεων μικροκεφαλίας σε νεογέννητα έμβρυα στις περιοχές έξαρσης του ιού έχει συνδεθεί με τον Ζίκα, μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν διαθέτει ακόμη επιστημονικές αποδείξεις πως ο ιός ευθύνεται για τη μεγάλη αύξηση της εμφάνισης εμβρύων γεννημένων στη Λατινική Αμερική με τόσο μικρό κεφάλι που εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Ο κίνδυνος που υπάρχει, λοιπόν, όχι μόνο για τις ήδη εγκύους αλλά και για όσες γυναίκες σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι, κινητοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων σε έξι μήνες, φοβούμενες έξαρση του ιού στη Βόρεια Αμερική όταν εκεί θα είναι καλοκαίρι και στη Βραζιλία χειμώνας.

Είναι δε τέτοια η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την εξάπλωση του ιού, ώστε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση έκτακτου κονδυλίου άνω των 1,8 δισ. δολαρίων υπέρ της καταπολέμησης του ιού. Μέρος του κονδυλίου θα πάει στις χώρες που μάχονται την εξάπλωση του Ζίκα.

Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα διερευνήσει τη δυνατότητα παρασκευής φαρμάκου και εμβολίου για τον Ζίκα, προειδοποιώντας παράλληλα για μια «διευρυνόμενη κρίση δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο ιός έχει εξαπλωθεί ήδη σε 26 χώρες που εκτείνονται από το Μεξικό μέχρι την Παραγουάη, με τη Βραζιλία να είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα. Ωστόσο οι ΗΠΑ μετρούν ήδη τουλάχιστον 50 φορείς του ιού που έφεραν τον Ζίκα επιστρέφοντας από τα ταξίδια τους στη Λατινική Αμερική, ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, στο Ντάλας, ο ιός μεταδόθηκε διά της σεξουαλικής επαφής και σε μια άλλη διά της μετάγγισης μολυσμένου με Ζίκα αίματος.

Ο φόβος για την εξάπλωση του ιού τον καιρό των Αγώνων υποχρέωσε τον υπουργό Αθλητισμού της Βραζιλίας, Τζορτζ Χίλτον, να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί η διεξαγωγή των Ολυμπιακών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή