Σκωτία: Ενδεχόμενο Brexit θα αναθερμάνει τις αποσχιστικές τάσεις

Σκωτία: Ενδεχόμενο Brexit θα αναθερμάνει τις αποσχιστικές τάσεις

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 23η Ιουνίου είναι μια ημερομηνία με βαθύτατες ρίζες στον ψυχισμό μιας μικρής γωνιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Πριν από 702 χρόνια, στις 23 Ιουνίου 1314, ο Ροβέρτος Μπρους, ένας ευγενής από τη Σκωτία, επικεφαλής ενός στρατού με πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες και αριθμό, διέλυε στο πεδίο της μάχης τις σημαντικά υπέρτερες δυνάμεις που είχε στείλει εκεί ο τότε βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Β’.

Η νίκη των Σκωτσέζων στη Μάχη του Μπάνοκμπερν ουσιαστικά έδωσε μια άλλη τροπή στον Πρώτο Πόλεμο για την Ανεξαρτησία αυτού του βόρειου Βρετανικού Βασιλείου, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στην Αγγλία η οποία επί 30 χρόνια είχε αφιερώσει μεγάλη προσπάθεια και πόρους για την κατάκτηση της Σκωτίας.

Μακροπρόθεσμα το Μπάνοκμπερν αποδείχθηκε το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έως και το 1707, όταν και ενώθηκε με την Αγγλία. Παρά το γεγονός ότι η ιστορική πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη, θα μπορούσε να ειπωθεί πως τότε, σε μια ημέρα κρίθηκε το πολιτικό μέλλον της Βρετανίας για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια αποτυχία στην Αγγλική προσπάθεια πολιτικής ενοποίησης της Βρετανίας που είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί προς Δυσμάς (Ουαλία). Η επιλογή της 23ης Ιουνίου 2016 για την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να επιφέρει πολλές, αλυσιδωτές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Μια από αυτές θα είναι και η αναθέρμανση της υπόθεσης της Σκωτσέζικης απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι που, αν μη τι άλλο, θα συμπίπτει με μια ημερομηνία που ο ιδιόρρυθμος Σκωτσέζικος εθνικισμός θα αξιοποιήσει δεόντως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή