Πώς αντέδρασε η Ουάσιγκτον

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία αντιμετωπίζεται ως κρίση όχι μόνο για τη γειτονική χώρα, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή και το ΝΑΤΟ. Με δεδομένη τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, αναλυτές τη χαρακτηρίζουν ως «εθνική κρίση ασφαλείας» για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις εξελίξεις «με τη μεγαλύτερη ανησυχία», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ ρευστή κατάσταση. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει «σταθερότητα και συνέχεια» στην Τουρκία.

O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον κ. Κέρι και συμφώνησαν ότι «όλα τα μέρη θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιδείξουν αυτοκυριαρχία και να αποφύγουν τη βία και το αιματοκύλισμα». Επιπλέον, ο κ. Κέρι επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου και τόνισε «την απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατικά εκλεγμένη, πολιτική κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

Στον Λευκό Οίκο, την κατάσταση παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου, που τον ενημερώνει συνεχώς για τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ θέλουν να διαφυλάξουν την παρουσία τους στην τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, από την οποία διεξάγουν επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και βέβαια τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τη στενή συνεργασία ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών που έχουν μαζί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή