Στα τζαμιά της Θράκης την επόμενη μέρα…

Στα τζαμιά της Θράκης την επόμενη μέρα…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς η Τουρκία ξεκινούσε να κηδεύει πολίτες και αστυνομικούς που έπεσαν νεκροί από πυρά στρατιωτικών, από τους μιναρέδες τζαμιών της Θράκης ακούστηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις στα αραβικά. Η αρχή έγινε σε τζαμιά της Ξάνθης και ακολούθησαν αυτά της Κομοτηνής. Οι ψαλμωδίες προορίζονταν μόνο για όσους σκοτώθηκαν από πραξικοπηματίες. Οπως συνέβη και στην Τουρκία, κανείς δεν θρήνησε –επίσημα– για τους νεκρούς στρατιωτικούς.

Αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ τη νύχτα του πραξικοπήματος, αρκετά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας έσπευσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσγείωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο και κατηγορούνται από τη χώρα τους ως πραξικοπηματίες, ήταν μια αφορμή που ορισμένοι μουσουλμάνοι μειονοτικοί δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη. Περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτευτές και ιμάμηδες της μειονότητας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας την απέλαση των στρατιωτικών. Ξεδίπλωσαν πανό που έγραφαν: «Οχι στο πραξικόπημα, ναι στη δημοκρατία» και «Δικαίωμα ασύλου στους πραξικοπηματίες σημαίνει στήριξη στο πραξικόπημα».

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος αποκαλώντας «προδότες» τους στρατιωτικούς και ζητώντας την επιστροφή τους στην Τουρκία για «να μην επηρεαστούν οι καλές σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Ο κ. Χατζηοσμάν υπήρξε ιδρυτικό μέλος του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) και είναι πλήρως ταυτισμένος με το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν. Οταν η «Κ» είχε επισκεφθεί το γραφείο του πριν από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, σε μια γωνιά κρεμόταν φωτογραφία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας και στην άλλη μια εικόνα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τότε, αν και δεν είχε θέσει υποψηφιότητα, δήλωνε στην τουρκική τηλεόραση ότι παραμένει χρήσιμος λόγω των γνωριμιών του και της προηγούμενης βουλευτικής του θητείας.

Πορεία σήμερα

Μετά τη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, σύλλογοι, φορείς και σωματεία της μειονότητας εξέδωσαν πάνω από δέκα ανακοινώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος. Σήμερα το ΚΙΕΦ έχει προγραμματίσει πορεία στην Κομοτηνή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του ιδρυτή του, Αχμέτ Σαδίκ.

Στην πορεία αναμένεται να πάρει μέρος ο γιος του, Λεβέντ, αποκλειστικός εισαγωγέας ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία. Μειονοτικοί δημοσιογράφοι που μίλησαν στην «Κ» δεν αποκλείουν κάποιοι συμμετέχοντες να μετατρέψουν την πορεία σε συγκέντρωση υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Στα μειονοτικά χωριά αυτές τις ημέρες επικρατεί ανησυχία και ανασφάλεια – ειδικά σε εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που θρήνησαν έναν γνωστό τους τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Στα επεισόδια του πραξικοπήματος σκοτώθηκε από δύο σφαίρες στρατιωτικών στην Κωνσταντινούπολη ο φωτορεπόρτερ Mustafa Cambaz. Καταγόταν από το χωριό Αρατος της Ροδόπης, αλλά είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Τουρκία. Εργαζόταν στην εφημερίδα Yeni Safak και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του ως εργαζόμενος, αλλά για να διαδηλώσει κατά των πραξικοπηματιών. Είχε βγει στον δρόμο ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ερντογάν μέσω της εφαρμογής κινητού τηλεφώνου FaceTime. «Ο λαός θα δώσει τη δέουσα απάντηση», είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή