«Ας του δείξουμε από τι είναι καμωμένα τα “παλιοθήλυκα”»

«Ας του δείξουμε από τι είναι καμωμένα τα “παλιοθήλυκα”»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέκτησε το ρεκόρ «παρισταμένων» στην πρώτη του ημέρα ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά –δυστυχώς για εκείνον– εναντίον του. Σε όλη την αμερικανική επικράτεια αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, οι πολίτες που συμμετείχαν στις «αδελφές» συγκεντρώσεις του «Women’s March» της Ουάσιγκτον ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια, σε 673 πορείες σε 50 πολιτείες και σε 32 ξένες χώρες σε όλη την υφήλιο. Μικρότερης κλίμακας αλλά με ίδιο αντιτραμπικό παλμό ήταν οι διαδηλώσεις κατά του νέου προέδρου –και στις περισσότερες περιπτώσεις, λοξά ή ευθέως, υπέρ του απελθόντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα– στις υπόλοιπες πολιτείες. Σε 250.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στο Σικάγο και στη Βοστώνη, ενώ τουλάχιστον 150.000 οι marchers στο Ντένβερ και στο Σιάτλ. Στη Νέα Υόρκη, με τον καλλιτεχνικό κόσμο να δίνει τον τόνο, η συμμετοχή υπολογίζεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε 400.000, ενώ στο Λος Αντζελες σε τουλάχιστον 200.000. Σε άλλες πολιτείες, οι διαδηλωτές ήταν εμφανώς… λιγότεροι: από 100.000 στο Σαν Φρανσίσκο και στο Μάντισον, από 60.000 στην Ατλάντα, στο Οκλαντ και στο Σεντ Πολ, 50.000 στη Φιλαδέλφεια, ενώ περίπου 20.000 συμμετείχαν στο Πίτσμπουργκ και στο Νάσβιλ.

Η Σαντάλ Μπιλοντό, θεατρική συγγραφέας και μεταφράστρια, βρέθηκε στις συγκεντρώσεις της Νέας Υόρκης και μίλησε στην «Κ». «Ηταν εκπληκτικό αυτό που συνέβη! Τεράστια προσέλευση, γεμάτη ενέργεια, ειρηνική, με πολλά παιδιά. Στη Νέα Υόρκη ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, που ξεχείλισε από την επίσημη πορεία της διαδήλωσης και γέμισε τους γύρω δρόμους», λέει η ίδια, για να συμπληρώσει: «Δεν νομίζω ότι οι διοργανωτές έχουν σκεφθεί ή ανακοινώσει κάτι για το μέλλον. Ευελπιστούμε αυτό να είναι απλώς η αρχή για κάτι αληθινό. Ο Τραμπ καταργεί το Obamacare, περιορίζει την υποστήριξη των τεχνών και των ανθρωπιστικών σπουδών και έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη (hoax) – ανάμεσα σε πολλά άλλα βέβαια. Εχουμε τόσο πολλά πράγματα για να παλέψουμε, που ελπίζω ότι η ένδειξη αλληλεγγύης σήμερα θα μεταφραστεί σε δράση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Η Ασελα Λαγκούνα-Μουράο, καθηγήτρια σε λύκειο στο Νιου Τζέρσι, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον συμμετέχοντας στο δυναμικό «Women’s March». «Οι περισσότεροι φοβούνται την απολυταρχία και τον εθνικισμό, κυρίως διότι έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις αρχές και τις αξίες μας. Οι διαδηλωτές είναι πολύ φορτισμένοι, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που θα σπρώξει τα πράγματα, κατά τρόπο που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλές γενιές. Απαιτούμε περισσότερα από τον νέο πρόεδρο και από το Κογκρέσο» λέει στην «Κ», ενώ προσθέτει: «Ο Τραμπ προκάλεσε και το καλό και το κακό πρόσωπο των ΗΠΑ. Σήμερα, το καλό νίκησε».

Η Λ.Ε., που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, εργάζεται ως πανεπιστημιακή ερευνήτρια και έλαβε κι εκείνη μέρος στις διαδηλώσεις τής αμερικανικής πρωτεύουσας, συμμετέχοντας στο «μπλοκ» των ερευνητών που διαδήλωσαν με τις στολές των εργαστηρίων. Οπως λέει η ίδια στην «Κ», «οι επιστήμονες συμμετείχαν στη διαδήλωση για διάφορους λόγους – από βαθιά προσωπικούς έως εκείνους που αφορούν τον κλάδο μας. Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε τις αποφάσεις που βασίζονται στη γνώση. Θέλουμε να ωθήσουμε τους πολίτες να σχηματίζουν άποψη μέσα από πληροφορίες που έχουν έρεισμα στα πραγματικά δεδομένα, όχι μόνο βάσει θυμικού. Διδάσκουμε κι έτσι συναντούμε τη δημιουργικότητα και την ενέργεια της επόμενης γενιάς και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλες οι φωνές θα ακούγονται, ότι όλες οι απόψεις θα είναι ευπρόσδεκτες».

«Είναι μόνο η αρχή»

Η Σάρα Μακ Καν, καθηγήτρια Λυκείου, ποιήτρια και μεταφράστρια (μεταξύ άλλων, ελληνικής ποίησης), συμμετείχε στις διαδηλώσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ στη Βοστώνη. Μιλώντας στην «Κ», δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της. «Εχουμε πολύ έντονο παλμό εδώ! Αμέσως μετά τις εκλογές, από στεναχώρια και αηδία, είχα μουδιάσει. Στη Βοστώνη, σήμερα, συγκεντρώθηκαν άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, με κάθε είδους πεποίθηση και όνειρα – ήταν μαζί ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης σήμερα, κι αυτό είναι μόνον η αρχή», σημειώνει.

Η Κασάνδρα Χάντερ, που εργάζεται στον τομέα της Υγείας, βρέθηκε το Σάββατο στις διαδηλώσεις του Σιάτλ. «Η πορεία στο Σιάτλ ήταν μία από τις πιο ανακουφιστικές στιγμές από την ήττα της Χίλαρι Κλίντον και μετά», λέει στην «Κ». «Ηταν υπέροχο να βλέπεις τη διαφορετικότητα του πλήθους και τα πλακάτ υπέρ του Block Lives Matter και των μεταναστών. Ας δείξουμε στον Τραμπ από τι είναι καμωμένα τα “παλιοθήλυκα”», συμπληρώνει.

Η Νταϊάν Ντέιβις, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαθηματικών στο πολιτειακό μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, μεταφέρει στην «Κ»: «Αυτό που συνέβη στο Ντένβερ είναι καταπληκτικό! Οι διοργανωτές ανέμεναν 40.000 άτομα και τελικά εμφανίστηκαν πάνω από 100.000. Η μεγάλη προσέλευση, καθώς και η ποικιλομορφία της, η αγάπη και η διαφορετικότητα ήταν ενθαρρυντικές για μένα και τη σύζυγό μου, που ευελπιστούμε να κάνουμε οικογένεια. Η πορεία αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι το Ντένβερ είναι ασφαλές μέρος για δύο μαμάδες που θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή