Η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε δικαίωμα ύπαρξης στο Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε δικαίωμα ύπαρξης στο Ισραήλ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύσωμος τριαντάρης με μαύρα γένια και σακάκι χωρίς γραβάτα φωτογραφίζεται αγκαλιά με έναν πιο μικρόσωμο, δεκαετίες μεγαλύτερο άνδρα, που τυγχάνει διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs. Και οι δύο χαμογελούν πλατιά. Ο ίδιος νέος, λίγες ημέρες αργότερα απαθανατίζεται μέσα σε ένα Starbucks, με χάρτινο κύπελλο καφέ στο χέρι, και πολύ σύντομα βρίσκεται στην άλλη άκρη των ΗΠΑ για ραντεβού με τις κορυφές της Σίλικον Βάλεϊ. Εχει ήδη συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, καθώς και τους πρώην προέδρους Ομπάμα, Κλίντον και Μπους. Επίσης, τους επικεφαλής των μεγαλύτερων βιομηχανιών οπλικών συστημάτων, τους εκπροσώπους της ΑIPAC και άλλων συντηρητικών εβραϊκών οργανώσεων. Οταν συστήνεται σε γυναίκες, τους δίνει το χέρι και δεν αποφεύγει να τις κοιτάξει στα μάτια. Το παραδοσιακό αραβικό κάλυμμα της κεφαλής δεν έχει θέση στη βαλίτσα του.

Η επίσκεψη του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του 32χρονου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στις ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο λόγω της διάρκειάς της (σχεδόν τρεις εβδομάδες), αλλά και λόγω των εντυπωσιακών ανοιγμάτων που έκανε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τριγώνου ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Δεν ήταν απλά μια άσκηση δημοσίων σχέσεων με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας ενός μισογυνικού καθεστώτος που πρόσφατα εξαπέλυσε νέο γύρο συλλήψεων αντιφρονούντων, που φέρει μεγάλο μερίδιο ιστορικής ευθύνης για την ενίσχυση διάφορων τζιχαντιστικών ρευμάτων και το οποίο εδώ και τρία χρόνια σπέρνει βόμβες στη Υεμένη. Ο στόχος του Σαουδάραβα διαδόχου ήταν να προσελκύσει στη χώρα του κεφάλαια της Γουόλ Στριτ, εβραϊκά και μη, ώστε να αποφύγει το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Με τους ρυθμούς που «καίει» η Σαουδική Αραβία τα συναλλαγματικά της αποθέματα, σε 5 έως 7 χρόνια θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, ενώ η απόλυτη εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο κάνει τις προοπτικές ακόμη πιο σκοτεινές. («Εχω στη διάθεσή μου 20 χρόνια για να αλλάξω τη χώρα μου, προτού κυριαρχήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο Σαουδάραβας διάδοχος σε μία από τις εμφανίσεις του στις ΗΠΑ.)

Ιστορική δήλωση

Στόχος επίσης ήταν να προωθήσει την «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν, εμπρηστική κίνηση για την οποία θα χρειαστεί τη συνεργασία του Ισραήλ, τώρα που στον Λευκό Οίκο οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ. Ως εκ τούτου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προχώρησε σε μία ιστορικής σημασίας δήλωση, μιλώντας στον Τζέφρι Γκόλντμπεργκ του περιοδικού Atlantic: «Πιστεύω ότι όλοι οι λαοί, παντού, έχουν δικαίωμα να ζουν ειρηνικά στη χώρα τους. Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί δικαιούνται να έχουν τη δική τους χώρα».

Οι αραβικές χώρες θεωρούν το Ισραήλ μόρφωμα εποίκων, που ξεκίνησαν να εγκαθίστανται στην Παλαιστίνη στις αρχές του 20ού αιώνα, εν συνεχεία έδιωξαν τους ντόπιους και δημιούργησαν, με στήριξη από τη Δύση, δικό τους κράτος σε ξένη γη. Το περισσότερο που μπορούσε, έως τώρα, ρεαλιστικά να ελπίζει το Ισραήλ ήταν να αναγνωρίσουν οι Αραβες την ύπαρξή του ως μία πραγματικότητα, όχι να τη δικαιολογήσουν ως δικαίωμα. Με το τεράστιο αυτό βήμα, ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, και την ενίσχυση, με την προσθήκη των υπόλοιπων χωρών του Κόλπου και φυσικά της Ουάσιγκτον, του άξονα που θα οξύνει την αντιπαράθεση με το Ιράν. Η πρόσφατη επιλογή του οπαδού του πολέμου κατά του Ιράν, Τζον Μπόλτον, ως συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επίσης εξυπηρετεί τη στρατηγική αυτή. Πάντως, το εγχείρημα «χωλαίνει» ελαφρώς στην ιδεολογική τεκμηρίωση. «Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κάνει τον Χίτλερ να φαίνεται καλός. Ο Χίτλερ προσπάθησε να κατακτήσει την Ευρώπη, ενώ ο Χαμενεΐ προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο», υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αφήνοντας τον κόσμο να διερωτηθεί αν οι καλύτερες εταιρείες επικοινωνίας της Ουάσιγκτον, τις οποίες έχει προσλάβει η Σαουδική Αραβία, δεν μπόρεσαν να προτείνουν κάτι λίγο πιο πειστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή