«Εχουμε μπροστά μας κρίσιμους μήνες στη διαδικασία του Brexit και αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα οξείας πολιτικής κρίσης στις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε., καθώς και εσωτερικής πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία, σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η προειδοποίηση του πρώην πρέσβη της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αϊβαν Ρόμπερτς δεν μπορεί να απορριφθεί ως απλή άσκηση πίεσης ώστε να μην επιμείνει η Ε.Ε σε μια, συμφωνία που, με τα λόγια του Ρόμπερτς, «θα εθεωρείτο ευρέως, ταπεινωτική». Ετσι όπως διαμορφώνεται η πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο, το σενάριο της ευρείας αναστάτωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Τα δεδομένα είναι τα εξής: το σχέδιο «Τσέκερς» που πρότεινε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, και περιλαμβάνει την παραμονή της Βρετανίας στην κοινή αγορά αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, απορρίπτεται από τους «σκληρούς» του Συντηρητικού Κόμματος. («Παραμένουμε στο ταξί της Ε.Ε., αλλά αυτή τη φορά μάς κλειδώνουν στο πορτ μπαγκάζ και δεν έχουμε λόγο για τον προορισμό», έγραψε ο επικεφαλής των επικριτών, πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.) Η πρόταση απορρίπτεται και από την Ε.Ε., η οποία υποστηρίζει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διαλέξει μια Ευρώπη α λα καρτ, υιοθετώντας μόνο όσα κομμάτια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τη συμφέρουν. Οι διαπραγματεύσεις στις Bρυξέλλες κινούνται με αργούς ρυθμούς, γιατί η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεσμευθεί σε τίποτα μέχρι να ξεπεράσει τον σκόπελο του κομματικού συνεδρίου, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ετοιμάζουν αντισχέδιο
Οι σκληροί του κόμματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέχρι πρότινος διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις, οργανώνονται ώστε να προτείνουν αντίπαλο σχέδιο. Ακόμη και αν δεν επιχειρήσουν να ανατρέψουν τη Μέι στο συνέδριο, γνωρίζουν καλά ότι οι ψήφοι τους είναι απαραίτητες ώστε να περάσει η τελική συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ετσι, ο βασικός παράγοντας αβεβαιότητας δεν είναι τόσο αν θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, αλλά με ποιο τρόπο θα περάσει η συμφωνία αυτή από τη βρετανική Βουλή. Με δεδομένο ότι το Εργατικό Κόμμα δεν πρόκειται να τείνει χείρα βοηθείας, εφόσον προηγείται στις δημοσκοπήσεις και επιθυμεί νέες εκλογές, η Μέι έχει την πολυτέλεια να «χάσει» μόνο 13 δικούς της βουλευτές (ήδη όσοι έχουν υπογράψει το κείμενο διαφωνίας είναι 20). Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσει για να κρατήσει τους διαφωνούντες είναι ακριβώς η απειλή προσφυγής στις κάλπες και η πιθανότητα όχι μόνο να δουν πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και να χάσουν τελείως το σκληρό Brexit, αφού μια νέα κυβέρνηση θα θέσει το θέμα σε νέες βάσεις.
Καθώς η ημερομηνία εξόδου (30 Μαρτίου 2019) πλησιάζει και οι Βρετανοί βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με μια κακή συμφωνία είτε με μια έξοδο χωρίς συμφωνία, που θα προκαλούσε τεράστια, αν και προσωρινά, προβλήματα, αυξάνεται το ποσοστό όσων επιθυμούν ένα νέο δημοψήφισμα, ώστε να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. (Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το «Remain» προηγείται με 6 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίστροφη πορεία από την ευρύτερη κοινή γνώμη ακολουθεί το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια «επιθετική εξαγορά» από πρώην μέλη του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) και οπαδούς της εξόδου. Ο Μπόρις Τζόνσον ακονίζει τα μαχαίρια του, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Αρον Μπανκς, βασικός χρηματοδότης της εκστρατείας για την έξοδο, προτρέπει τώρα τις 90.000 μελών της εκστρατείας και το 1,4 εκατ. ανθρώπων που τον ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εγγραφούν στο Συντηρητικό Κόμμα, ώστε να το επηρεάσουν σε πιο σκληρές θέσεις. Η συνέχεια προμηνύεται ταραχώδης.