Μπριζόλες μοσχαρίσιες με σάλτσα λαδορίγανης

Μπριζόλες μοσχαρίσιες με σάλτσα λαδορίγανης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλασικός, ελληνικός συνδυασμός λαδιού και ρίγανης για τα ψητά εδώ μεταποιείται σε μια πολύ απλή αλλά φινετσάτη σάλτσα, που θα απογειώσει τις μοσχαρίσιες μπριζόλες. Ταιριάζει επίσης με χοιρινό και με κοτόπουλο.

Προετοιμασία + Μαρινάρισμα: περίπου 1 ώρα, Ψήσιμο: 6 ΄- 14΄

Υλικά για 4 – 6 άτομα:

  • 1½ κιλό μπριζόλες, μοσχαρίσιες, κατά προτίμηση από κόντρα (ζητάμε από τον χασάπη να τις κόψει με το κόκαλο, σε πάχος περίπου 2 εκ. και μετά σε 3 κομμάτια την καθεμία)
  • Αρωματικό λάδι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή δεντρολίβανου (τα φρέσκα αυτά μυρωδικά τα βρίσκουμε πλέον σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ενημερωμένα μανάβικα αλλά και σε φυτώρια). Αν δεν βρούμε, χρησιμοποιούμε ξερά (1 κουτ. σούπας), με διαφορετικό φυσικά γευστικό αποτέλεσμα.
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και βιολογικού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φρέσκος χυμός λεμόνι, κατά βούληση, για το σερβίρισμα

 

Διαδικασία:

Αρωματικό λάδι: Σε μια μικρή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τη ρίγανη ή το δεντρολίβανο (αν βάλουμε φρέσκα) και το μαϊντανό για 10 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε τα μυρωδικά και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αυτό το κάνουμε για να βγάλουν τα μυρωδικά τα αρωματικά έλαιά τους, αλλά και για να διατηρήσουν το χρώμα τους.

Τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι με το ελαιόλαδο και το ξύσμα και χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν όσο καλύτερα γίνεται. Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτηράκι σε ένα μεγάλο μπολ, ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομμάτια.

Βάζουμε 4 – 5 κουτ. σούπας από το σουρωμένο αρωματικό λάδι σε ένα άλλο μικρό μπολ και το κρατάμε κατά μέρος. Βάζουμε τις μπριζόλες στο μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να μαριναριστούν. Ιδανικά, τις μαρινάρουμε για περίπου 8 – 10 ώρες.

Μπριζόλες: Προθερμαίνουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο.

Στραγγίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατοπιπερώνουμε, τις βάζουμε στη σχάρα και τις ψήνουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε μετρίως ψημένες και περίπου 6 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε καλοψημένες αλλά ζουμερές.

Αν χρειαστεί, τις ψήνουμε για λίγο ακόμη, κατεβάζοντας τη σχάρα μία σκάλα. Τις βγάζουμε σε πιατέλα, τις ραντίζουμε με το λάδι που κρατήσαμε και λεμόνι. Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα, τζατζίκι (με αγγουράκι τουρσί) και ψωμί.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή