ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μερεντζένα κον κέσο (μελιτζανοσαλάτα με τυρί)

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: μελιτζάνες, Σαλάτες, Τυριά, Συνταγές, Ορεκτικά

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: περίπου 10΄

Εδώ η πολίτικη μελιτζανοσαλάτα παντρεύεται με φέτα και γίνεται ένας εξαίσιος μεζές για τσίπουρο.

Υλικά (μεζές για 4 άτομα)
  • 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • 100 γρ. φέτα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • αλάτι, αν χρειαστεί
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Με ένα μαχαιράκι τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία.

Ψήσιμο: Αν μπορούμε, ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα, για λίγα λεπτά (ο χρόνος είναι ανάλογος με τη θράκα που έχουμε ετοιμάσει), γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να είναι μαλακές στο ζούληγμα. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε δυνατή φλόγα, στην κουζίνα αερίου ή στο κουζινάκι υγραερίου ή, τέλος, σε απλό γκαζάκι.

Σε τέτοια φλόγα το ψήσιμο διαρκεί από 7 έως 10 λεπτά, γυρίζοντας τη μελιτζάνα συχνά, μέχρι να μαυρίσει και να σκάσει. Για ασφάλεια, στερεώνουμε τη μελιτζάνα σε ένα μεταλλικό σουβλί (ή την πιάνουμε με το χέρι με προσοχή από το κοτσάνι της) και την κρατάμε πάνω από τη φλόγα, γυρίζοντάς την τακτικά.

Οταν ψηθούν, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση, από το κοτσάνι προς τη βάση τους. Βγάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι, τη ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα. Ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσει η μελιτζάνα, και προσθέτουμε τη φέτα κατά το σερβίρισμα.  

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ