ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσίζκεϊκ κολοκύθας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τσιζκέικ, Γλυκά, Κολοκύθα, Επιδόρπια, Συνταγές, Ζάχαρη και Αλεύρι

Το απόλυτο λαχανικό του φθινοπώρου ταιριάζει το ίδιο καλά σε αλμυρές αλλά και γλυκές παρασκευές. Σε τσίζκεϊκ το έχετε δοκιμάσει;

Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 55΄, Αναμονή: 2 ώρες

Υλικά (για 12 μερίδες)

Για τη βάση
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρμα
  • 200 γρ. μπισκότα κανέλας (χωρίς γέμιση)

Για την κρέμα

  • 450 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • λίγη (3 γρ.) κανέλα
  • λίγο (3 γρ.) τζίντζερ, σε σκόνη
  • λίγο (2 γρ.) μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • λίγο (3 γρ.) αλάτι
  • 3 αυγά  μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
  • 250 γρ. πουρές κολοκύθας (κονσέρβα ή σπιτικός)

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
  • λίγη κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βάση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου περίπου 24 εκ. Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο, αποσύροντάς το από τη φωτιά ακόμη και αν υπάρχουν ακόμη άλιωτα κομμάτια, για να μην καεί. Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι φροντίζοντας ώστε να μη γίνουν σκόνη, αλλά να είναι χοντρούτσικα τα κομμάτια. Ενώνουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο με τα μπισκότα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Στρώνουμε τον πάτο της φόρμας με το μείγμα, απλώνοντάς το καλά με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 5 λεπτά, βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Τα χτυπάμε απαλά στην αρχή και αυξάνουμε σταδιακά την ταχύτητα. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα προτού ρίξουμε το επόμενο. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Ενσωματώνουμε το απόσταγμα και τον πουρέ στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.

Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πάνω στην ψημένη βάση, και βάζουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο (180° C), στη μεσαία σχάρα. Στον πάτο του φούρνου τοποθετούμε ένα ταψάκι με νερό για υγρασία. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά για να μη σπάσει (περνάμε ένα μαχαιράκι ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα της φόρμας). Αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει για 1 ώρα εκτός ψυγείου και στη συνέχεια το μεταφέρουμε στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε για άλλη 1 ώρα.

Επικάλυψη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να προκύψει μια σφιχτή σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής (κορνέ) με στρογγυλή μύτη. Διακοσμούμε την επιφάνεια του τσίζκεϊκ με ροζέτες σαντιγί. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε και με λίγη κανέλα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ