Πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα

Πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πανεύκολο, αφράτο ψωμί, που θα ανακατέψουμε με το κουτάλι, αλλά θα το περιμένουμε 8 – 9 ώρες. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να έχουμε το πρωί φρεσκοψημένο, αφράτο ψωμί. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το σκεύος όπου θα το βάλουμε. Θα πρέπει να είναι αντικολλητικό, επειδή ανακατεύουμε τη ζύμη, αφήνουμε να φουσκώσει και ψήνουμε στο ίδιο σκεύος. Προτείνουμε, επίσης, ταψάκι αλουμινίου ή σιλικόνης.

Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Συνολικός χρόνος αναμονής: 8 – 9 ώρες, Ψήσιμο: 40΄ 

Υλικά (για 1 στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 24 εκ.)

  • 330 γρ. αλεύρι από σκληρό σιτάρι
  • 300 ml χλιαρό νερό  (περίπου 35° C. αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας – θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό, χωρίς να μας καίει)
  • 1 κουτ. γλυκού μαγιά, ξηρή
  • 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Διαδικασία


Μέσα στο ταψάκι ανακατεύουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής και μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει.

Το ανακατεύουμε για να ξεφουσκώσει, το ξανακαλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 7 – 8 ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C .

Βγάζουμε το ψωμί από το ψυγείο, το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ψήνουμε ξεσκέπαστο, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σχηματίσει μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.

Το ξεφουρνίζουμε, το βγάζουμε από το ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Παραλλαγές

Με γλυκοπατάτα: Στη βασική συνταγή αφαιρούμε 50 ml νερό και προσθέτουμε μαζί με το αλεύρι και 1/2 φλιτζ. τσαγιού βρασμένη και πολτοποιημένη γλυκοπατάτα.

Με σιναπόσπορο και κασέρι: Προσθέτουμε στη βασική συνταγή, μαζί με το αλεύρι, και 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κασέρι της αρεσκείας μας και 2 κουτ. σούπας σιναπόσπορο, καλά κοπανισμένο, ή μουστάρδα σε σκόνη, μαζί με το αλεύρι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή