Τσίζκεϊκ με μαστίχα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράγεται αποκλειστικά και μόνο στη Χίο, και μάλιστα στη νότια πλευρά, αλλά έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και στις ευεργετικές της ιδιότητες. Στη ζαχαροπλαστική βρίσκει την τέλεια έκφρασή της.

Προετοιμασία – παρασκευή: 10΄, Αναμονή: περίπου 2 ώρες

Υλικά (για 8 μερίδες)

Για τη βάση

  • 250 γρ. μπισκότα ολικής άλεσης
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 600 γρ. ξινοτύρι νιώτικο ή άλλο κατσικίσιο τυρί (τύπου chèvre) ή τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia), όχι ανθότυρο
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά

Για την επικάλυψη

  • 500 γρ. μαρμελάδα δαμάσκηνο ή κάποια άλλη κόκκινη
  • 20 γρ. λικέρ μαστίχα

Διαδικασία

Βάση

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να βραχούν καλά τα μπισκότα και να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μοιάζει με νωπή άμμο. Απλώνουμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ., ώστε να γίνει μια ενιαία βάση η οποία να καλύπτει και τα τοιχώματα του σκεύους. Βάζουμε τη βάση στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Κρέμα

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με έναν αυγοδάρτη, το τυρί με την άχνη, το μαστιχέλαιο και το λεμόνι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα γιατί θα κόψει η κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση των μπισκότων και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, για περίπου 2 ώρες.

Επικάλυψη

Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το μαστιχόνερο ή το λικέρ μαστίχας και απλώνουμε το μείγμα πάνω από την κρέμα. Σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή