ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πένες... πριμαβέρα με όξινη κρέμα τυριού

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πένες, Ζυμαρικά / Ρύζι, Αγκινάρες, Σπαράγγια, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Τυριά, Αλκοόλ

Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: 20΄

Υλικά (για 4 - 6 άτομα)
  • 500 γρ. πένες
  • 4 αγκινάρες, καθαρισμένες (βλέπε κάτωθι) και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1/2 μάτσο σπαράγγια, καθαρισμένα (βλέπε κάτωθι), σε μικρά κομμάτια των 2 εκ.
  • το λευκό και πράσινο μέρος από 2 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα (ή 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη)
  • 1/2 μάτσο ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 150 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 80 γρ. κεφαλοτύρι, κατά προτίμηση Ιου, τριμμένο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες με τα σκόρδα και τα σπαράγγια για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και μαγειρεύουμε για 2 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, τα τυριά, τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε για  να σκορπιστούν τα υλικά ομοιόμορφα.

Πώς καθαρίζουμε...

→  ...ΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: Κόβουμε και πετάμε 2 - 3 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών, το σημείο δηλαδή που δεν είναι τρυφερό. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τον κορμό των σπαραγγιών που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.
→  Τις αγκινάρες: Κόβουμε το κοτσάνι, αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε  τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ