Pot pie με μανιτάρια, σπανάκι και κοτόπουλο

Pot pie με μανιτάρια, σπανάκι και κοτόπουλο

Οι βρετανικές pot pies δεν είναι πίτες όπως τις εννοούμε συνήθως, αλλά μαγειρευτά φαγητά σκεπασμένα ζύμη. Έτσι γίνεται κι εδώ: γέμιση με κοτόπουλο, μανιτάρια και σπανάκι και «καπάκι» από σφολιάτα.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μ. Βρετανία ξεχνάμε τις λεπτές πίτες σε φαρδιά ταψιά. Τα περίφημα pot pies τους ψήνονται σε γαβάθες, είναι σαν μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά σκεπασμένα με ζύμη. Η γέμιση, συνήθως με κρέας ή εντόσθια, ανακατεύεται σε βαθύ σκεύος και καλύπτεται με ένα «καπάκι» παχιάς ζύμης, που, παραδοσιακά, φτιαχνόταν με μείγμα από αλεύρι και suet (βοδινό ξίγκι – το καλύτερο θεωρείται αυτό που καλύπτει τα νεφρά του ζώου). Τύλιγαν το σκεύος με ένα βρεγμένο πανί, το έβαζαν σε μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό και τη σιγομαγείρευαν για ώρες στον ατμό. Από τα εμβληματικότερα πιάτα της βρετανικής κουζίνας, πλέον φτιάχνονται με απλούστερες ζύμες και ψήνονται στον φούρνο. Από το 2009 έχει θεσπιστεί ο θεσμός των British Pie Awards, με αυστηρούς κριτές και στόχο τη βράβευση οικοτεχνιών και μικρών μονάδων που παρασκευάζουν pot pies με αυστηρώς τοπικά υλικά και με σεβασμό στις παραδοσιακές συνταγές.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  400 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους 2 εκ.
  •  300 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο κ.ά.), σε λεπτές φέτες
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  200 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
  •  1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  •  300 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  •  100 ml κρέμα γάλακτος
  •  2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  •  2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (διαλυμένο σε 1 κουτ. σούπας νερό)
  •  1 φύλλο σφολιάτας (400-420 γρ.)
  •  1 κρόκος αυγού, ελαφρά χτυπημένος
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την pot pie με μανιτάρια, σπανάκι και κοτόπουλο αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού, καλά.
  3. Το αδειάζουμε σε μπολ.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και το σκόρδο για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  5. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κοτόπουλο, το θυμάρι, την κρέμα, τον ζωμό, τη μουστάρδα, το σπανάκι και λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  6. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Καλύπτουμε με τη σφολιάτα, πιέζοντας τις άκρες της στο σκεύος ώστε να κολλήσουν καλά.
  11. Χαράσσουμε έναν σταυρό στο κέντρο, για να φεύγουν οι ατμοί, αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη.
  12. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να σταθεί και τη σερβίρουμε με το κουτάλι, παίρνοντας και τραγανή ζύμη και ζουμερή γέμιση.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή