Αδυνάτισμα χωρίς «μαγικές» συνταγές

Αδυνάτισμα χωρίς «μαγικές» συνταγές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​πήκαμε στην καθιερωμένη περίοδο του χρόνου, που η φράση «προσέχω τη διατροφή μου» είναι κάτι σαν τα σουξέ που ακούγονται παντού και λίγο μετά κανείς δεν τα θυμάται. Ηρθε η άνοιξη, το καλοκαίρι πλησιάζει με πολλές υποσχέσεις και οι περισσότεροι προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε τα «βάρη» του χειμώνα για να ξεχυθούμε ανάλαφροι στις παραλίες. Ακολουθούμε, λοιπόν, δύο δρόμους:

O πρώτος οδηγεί στα γυμναστήρια, τα οποία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο γεμίζουν με «εποχικούς». Ετσι τους αποκαλούν στον δικό τους κώδικα οι γυμναστές, γνωρίζοντας από την εμπειρία τους ότι οι συγκεκριμένοι θα ανέβουν λίγες φορές στον διάδρομο τρεξίματος –μιλώντας συνήθως στο κινητό τηλέφωνο– και μετά θα εξαφανιστούν. Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός που μας επιβάλλει να «προσέχουμε τη διατροφή μας».

Ας μείνουμε σ’ αυτό. Τι ακριβώς σημαίνει; Κρίνοντας από μελέτες που έχουν γίνει για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, επιστημονικές δημοσιεύσεις και έρευνες που παρουσιάζουν ως επί το πλείστον μια απογοητευτική εικόνα για το πώς τρώμε οι Ελληνες, λίγοι είναι όσοι με τη φράση «προσέχω τη διατροφή μου», αναφέρονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία φυσικά δεν περιορίζεται χρονικά, έχει διάρκεια και συνέπεια. Είναι δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να είναι: Tρόπος ζωής.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι ακολουθούν μια εξαντλητική, ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον οργανισμό δίαιτα, εξπρές αν είναι δυνατόν, για να χάσουν ταχύτατα κιλά. Κι εδώ είναι που αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Διότι στο κενό της ενημέρωσης και της απουσίας εθνικής πολιτικής σε θέματα διατροφής, και μάλιστα σε μια χώρα με υπέρβαρα παιδιά, είναι εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε επικίνδυνα διατροφικά μονοπάτια. Ειδικά αν κάνει το λάθος να βουτήξει στον χυλό του Διαδικτύου, όπου επικρατούν μύθοι, μόδες, πολυδιαφημισμένες και αιρετικές δίαιτες που υπόσχονται θαύματα.

Οι δίαιτες των σταρ, η δίαιτα των ανθρώπων των σπηλαίων όπου υποτίθεται ότι τρως μόνο όσα έτρωγαν την Παλαιολιθική Εποχή (Paleo Diet), η δίαιτα των είκοσι μόνο τροφών που πρέπει να καταναλώνουμε αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, η δίαιτα της Nasa, η δίαιτα της σούπας, διάφορες δίαιτες που εμφανίζονται με θόρυβο στο προσκήνιο όπως τελευταία αυτή των μονάδων, γίνονται viral στα σόσιαλ μίντια επειδή κάποιος ψευδοδιατροφολόγος ή influencer γυμναστής τις προτείνει, χωρίς καμία τεκμηρίωση ή επιστημονική σφραγίδα.

Για το αδυνάτισμα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές παρά μόνο μαζικές ψευδαισθήσεις. Και μια βασική συμβουλή την οποία δίνουν όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα διατροφής: «Ολα με μέτρο, σύμφωνα με το δελφικό “μηδέν άγαν”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή