Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το προσφυγικό δράμα

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το προσφυγικό δράμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ν ερχόταν κάποιος στη Σάμο, σίγουρα θα είχα πολλά να του πω για τον περίφημο αμπελώνα της, για τους ποιοτικούς, γλυκόπιοτους οίνους του νησιού, από άσπρο, μοσχάτο μικρόρωγο σταφύλι. Θα τον ξεναγούσα στη βόρεια πλευρά με τα πανέμορφα αμπελοχώρια, θα του έδειχνα τις πεζούλες με τα κλήματα και τη θέα που αντικρίζει κανείς από κει στο Αιγαίο Πέλαγος. Θα του μιλούσα για την ιστορία του σαμιώτικου κρασιού και θα τον οδηγούσα στην περιοχή Μαλαγάρι, δίπλα στο λιμάνι, στο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα όπου στεγάζεται εδώ και κάποια χρόνια το μουσείο Σαμιακού Οίνου.

Εχει πολλά να προσφέρει η Σάμος στον ξένο επισκέπτη. Στον πολιτισμό, στην οινογαστρονομία, στη Φύση, γι’ αυτό η ταξιδιωτική πρόταση του Guardian είναι πραγματικά πολύ καλή. Η βρετανική εφημερίδα σχεδίασε ένα ταξίδι ειδικά για τους αναγνώστες της. Επτά ημέρες στο νησί του Πυθαγόρα και στην Αθήνα, κόστους 2.500 στερλινών ανά άτομο. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό. Αναφέρεται καθαρά στην ιστοσελίδα: «Meals are included: breakfast (B), lunch (L), dinner (D)».

Aνάμεσα στα γεύματα, το υπέροχο παραδοσιακό σαμιώτικο πρωινό με τηγανίτες και θυμαρίσιο μέλι, οι ρεβυθοκεφτέδες συνοδεία ούζου το μεσημέρι και το φρέσκο ψάρι για το ελαφρύ βραδινό, και εκτός των εκδρομών σε χωριά και αμπελοχώραφα –όπου οι τουρίστες «θα ξεναγηθούν από έναν ντόπιο χωρικό στα κτήματά του και θα κόψουν οι ίδιοι τσαμπιά σταφύλια από τα κλήματα»–, το τμήμα μάρκετινγκ (;) του Guardian σκέφτηκε να προτείνει και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Μια βόλτα στο hotspot της Σάμου. Συναντήσεις με πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν με βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας, ξεβράστηκαν στις ακτές του νησιού και έχουν ξεμείνει στον καταυλισμό. Συζητήσεις με ανθρώπους του νησιού, για το πώς βιώνουν το μεταναστευτικό, πόσο έχει επηρεάσει τις ζωές τους, ειδικά με φόντο την Ελλάδα της κρίσης. Επαφές με δημοσιογράφους και τοπικούς παράγοντες.

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και τις υπόλοιπες μέρες στην Αθήνα. Οι επισκέπτες θα επισκεφθούν την πλατεία του Συντάγματος, να δουν την πλατεία των «μεγάλων μαχών», της αναταραχής και της αγανάκτησης. Θα συνομιλήσουν με ανθρώπους από μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα πάνε στο λιμάνι του Πειραιά όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει πρόσφυγες, θα επισκεφθούν οικογένειες Ελλήνων να ακούσουν πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους με την κρίση.

Αν και δεν παρέχονται περισσότερες πληροφορίες, φαντάζομαι ότι και η Αθήνα θα έχει τις οινογαστρονομικές περιπλανήσεις της, είτε σε κάποιο μοδάτο wine bar του κέντρου είτε σε έναν από τους νέους σεφ που επαναπροσδιορίζουν την ελληνική κουζίνα. Ολα μαζί, ένα υπέροχο θεματικό «τσίρκο», ένας πολτός, με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και μια πρέζα ανθρώπινο δράμα στην τιμή των 2.500 στερλινών μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή