ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Tέσσερα πέστο µυρωδικών για τις µακαρονάδες μας

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πέστο, Σάλτσες / Ζωμοί, Συνταγές, Λιαστή ντομάτα, Παρμεζάνα

Οι ποσότητες που σας δίνουµε φτάνουν για αρκετά µαγειρέµατα (περίπου για 1 βάζο 500  ml). Οσο πέστο περισσεύει το βάζουµε σε ένα βάζο, καλύπτουµε την επιφάνεια µε λάδι, που λειτουργεί µονωτικά, και το διατηρούµε στο ψυγείο για µελλοντική χρήση.

Πέστο δυόσµου

Προετοιµασία: 20΄

Υλικά (για 1 βάζο 500  ml)
  • τα φύλλα από 3 µατσάκια δυόσµο
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
  • 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισµένα
  • 80 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο


Διαδικασία

Πολτοποιούµε στο µπλέντερ τα φύλλα δυόσµου, το σκόρδο και το λάδι, µέχρι να γίνουν ένας οµοιογενής πολτός. Προσθέτουµε τα κουκουνάρια και την παρµεζάνα, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε. Δύο κουταλιές της σούπας φτάνουν για να νοστιµίσουν ένα πιάτο ζυµαρικών.


Ιδιαίτερο πέστο βασιλικού και λιαστής ντοµάτας

Προετοιµασία: 20΄

Υλικά (για 1 βάζο 500 ml)
  • 150 γρ. λιαστές ντοµάτες από βαζάκι, στραγγισµένες
  • 3 - 4  σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
  • 3 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
  • 50 γρ. σουσάµι
  • 80 γρ. Σαν Μιχάλη Σύρου ή άλλη γραβιέρα της αρεσκείας µας, τριµµένη
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Διαδικασία

Βάζουµε τις λιαστές ντοµάτες, το σκόρδο, το βασιλικό, το λάδι και το τυρί στο µπλέντερ και χτυπάμε μέχρι τα υλικά να ψιλοκοπούν και να αναμειχθούν. Προσθέτουµε αλάτι (µε µέτρο, καθώς το τυρί είναι αλµυρό), πιπέρι και το σουσάµι και ανακατεύουµε. Το τυρί µπορούµε να το βάλουµε κατευθείαν στα µακαρόνια.


Πέστο πράσινης ελιάς και κόλιανδρου

Προετοιµασία: 20΄

Υλικά (για 1 βάζο 500 ml)
  • 150 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
  • τα φυλλαράκια από 2 µατσάκια κόλιανδρο (αν δεν μας αρέσει, τον αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα φρέσκου μαϊντανού)
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 80 γρ. ξερή µυζήθρα, τριµµένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία

Πολτοποιούµε όλα τα υλικά µαζί, µέχρι να προκύψει ένας οµοιογενής πολτός. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε επιπλέον λάδι. Προσέχουµε το αλάτι, διότι η ξερή µυζήθρα είναι αρκετά αλµυρή. Το τυρί µπορούµε να το προσθέσουµε κατευθείαν στα ζυµαρικά.

Μυστικό

Για να διατηρήσουμε τα πέστο μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, καλό είναι να μην ανακατέψουμε  το τυρί με τα υπόλοιπα υλικά αλλά να το προσθέτουμε στην ποσότητα πέστο που θα χρησιμοποιούμε κάθε φορά. Επίσης φροντίζουμε να καλύπτουμε το πέστο που διατηρούμε στο βάζο με ελαιόλαδο.


Πέστο κάππαρης

Η αλήθεια είναι ότι στην Ιταλία τα πέστο παρασκευάζονται είτε πλήρως πολτοποιηµένα και µε σχεδόν λεία υφή είτε σε ψιλοκοµµένη µορφή, έπειτα από καλό χτύπηµα των υλικών σε ένα γερό γουδί. Στα πέστο με κάππαρη, όμως, είναι καλύτερα τα υλικά να είναι ψιλοκοµµένα, για να γίνονται αντιληπτές στο στόµα οι διαφορετικές υφές και γεύσεις του κάθε υλικού. Χτυπάμε λοιπόν τα υλικά, στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, µε διακοπτόµενη λειτουργία, µέχρι τα υλικά να κοµµατιαστούν καλά, αλλά να µη γίνουν ενιαία πάστα.

Προετοιµασία: 20΄

Υλικά (για 6 άτοµα)
  • 3 µατσάκια πλατύφυλλος βασιλικός
  • 5 σκελίδες σκόρδου, κοµµένες στη µέση
  • 140 γρ. κουκουνάρια
  • 120 γρ. κάππαρη, ξαρµυρισµένη, στραγγισµένη και ψιλοκοµµένη µε ένα κοφτερό µαχαιράκι
  • 250 - 300 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία

Χτυπάµε πρώτα στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το βασιλικό, τα σκόρδα και τα κουκουνάρια, µέχρι να γίνουν ένας πολτός κοκκώδης. Ρίχνουµε σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπώντας µέχρι να ενωθεί µε τα υπόλοιπα υλικά και να δώσει πιο λεία υφή στο µείγµα και, τέλος, ρίχνουµε την τριµµένη παρµεζάνα, την ψιλοκοµµένη κάππαρη και πιπέρι. Ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι και σερβίρουµε.

ΠΩΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ
● Αντί του απλού, κλασικού πέστο σε ζεστά πιάτα ζυµαρικών.
● Ως συνοδευτική σάλτσα µε ψητά σχάρας.
● Ως ντρέσινγκ σε σαλάτες, ιδίως πατατοσαλάτες ή σαλάτες ζυµαρικών.
Χριστόφορος Πέσκιας

 Τι πίνουμε
Με αυτά τα πέστο στα ζυμαρικά μας, ανοίγουμε ένα Sauvignon Βlanc, μια Μαλαγουζιά, μια Μαντίνεια.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ