Ελάφια στα Σεπόλια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από την Ελλάδα και τη Νιγηρία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, στη βράβευσή του ως πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ, ευχαρίστησε και τους Ελληνες που ξενυχτούσαν για να παρακολουθούν τους αγώνες του «Ελαφιακού», των Μιλγουόκι Μπακς. Οταν ο Γιάννης υψωνόταν για ένα επιπλέον ριμπάουντ ή κάρφωμα, εδώ ήταν ξημερώματα. Κι όμως, όσοι τον λατρεύουν αξεχώριστα για τον χαρακτήρα και για την μπασκετική του αξία, ξενυχτούσαν.

Δεν είμαι συνδρομητής της ιδιωτικής πλατφόρμας που μετέδιδε τα παιχνίδια του ΝΒΑ. Ξενύχτης όμως έτσι κι αλλιώς, άνοιγα μια αθλητική ιστοσελίδα και, δουλεύοντας, παρακολουθούσα εκεί, λάιβ, την εξέλιξη κάθε αγώνα, με σχεδιαγράμματα, ποσοστά κ.λπ. Μεσοβέζικα πράματα, αλλά απ’ τ’ ολότελα… Οταν με νικούσε ο Μορφέας, μία από τις πρώτες απορίες που έσπευδα να λύσω διαδικτυακά την επομένη αφορούσε το αποτέλεσμα του ματς και την απόδοση του Γιάννη.

«Ευσυγκίνητα γεροντάματα»; Ισως. Αλλά και κάτι ακόμα: Αγωνία για το τι ακριβώς σημαίνει το όνομα του Αντετοκούνμπο, των Αντετοκούνμπο καλύτερα, όλης της οικογένειας, για την Ελλάδα. Για όλους εμάς από κοινού και για τον καθέναν ξεχωριστά. Οχι αθλητικά, όχι διαφημιστικά, όχι τουριστικά. Αλλά για το αν ψηλώσαμε κι εμείς λίγο μαζί με τους Αντετοκούνμπος, αν ανεβάσαμε τον πήχυ μας, παραδειγματιζόμενοι από μια πεισματάρα οικογένεια που δεν έπαψε να πολεμάει και δεν ζαλίστηκε από την αιφνίδια δόξα και τον πλούτο. Αλλά και δεν σταμάτησε να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την Ελλάδα συνολικά, παρότι θα είχε κάθε λόγο να ευχαριστεί λιγοστούς μόνο Ελληνες, για τη συμπαράστασή τους στα πρώτα δύσκολα χρόνια τους στον τόπο μας.

Μιλάω για τον πήχυ της κατανόησης, της έγνοιας για τα βάσανα των άλλων, όποια κι αν είναι η φυλή και η θρησκεία τους, της αυτοκριτικής, των τύψεων που επιτρέψαμε στο φιδάκι να κάνει αγροίκα πλάκα με το όνομα των Αντετοκούνμπο. Ναι. Το βλέπει κανείς και στους διαδικτυακούς διαλόγους κάτω από ειδήσεις για τον Γιάννη: οι υβριστές του, όσοι αμφισβητούν την ελληνικότητά του, είναι πια μια ασήμαντη, χλευαζόμενη μειονότητα. Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν σημαίνει ότι τα αισθήματά μας απέναντι στον Γκρικ Φρικ, τον ηγέτη της Εθνικής μας του μπάσκετ, μεταφέρονται αυτόματα και ακέραια σε κάθε μετανάστη. Το ξεκαθάρισε άλλωστε με τον εθνοπρεπή τρόπο του και ο κ. Κ. Κυρανάκης: «Θα καθιερώσουμε άμεσα επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο Ελληνόπουλο». Αν κάποιο ξενάκι γεννηθεί δίμετρο, βλέπουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή