Βoβούσα: ένα μοναδικό θερινό φεστιβάλ στην Ηπειρο σε ύψος 1.000 μέτρων

Βoβούσα: ένα μοναδικό θερινό φεστιβάλ στην Ηπειρο σε ύψος 1.000 μέτρων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερινά φεστιβάλ η Ελλάδα διαθέτει πολλά. Στα 1.000 μ. ύψος όμως, μόνον ένα. Με πρόσκληση του φίλου φωτογράφου Καμίλου Νόλλα ετοιμάζομαι τις επόμενες ημέρες να επισκεφθώ το πατρογονικό του χωριό, τη Βoβούσα, στην Ηπειρο. Πρόκειται για έναν μαγικό τόπο που πήρε το όνομά του από τη βοή των υδάτων του ποταμού Αώου. Πριν από μερικά χρόνια, μια παρέα νέων ανθρώπων, θέλοντας να κάνουν μια ουσιαστική διαμαρτυρία εναντίον του φράγματος που φτιάχτηκε στον ποταμό, συνέλαβαν την ιδέα ενός φεστιβάλ που θα γινόταν εκεί. Με ενθουσιασμό, χιούμορ, ανατρεπτικές ιδέες και πολλή εθελοντική δουλειά, η Βoβούσα έγινε ένα θερινό σημείο αναφοράς. Και φέτος διαθέτει εξαιρετικό πρόγραμμα, με προσκεκλημένους ομιλητές από το εξωτερικό, εκθέσεις και δράσεις που ξεκινούν στις 13 Ιουλίου. Ολα αυτά στη Βόρεια Πίνδο, στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού.

Περιμένω πώς και πώς, για παράδειγμα, να ακούσω στις 20 Ιουλίου την ομιλία του Κρίστοφερ Κινγκ, του Αμερικανού μουσικολόγου που έγραψε το βιβλίο «Ηπερώτικο μοιρολόι» (Εκδόσεις Δώμα) και έκανε αυτήν τη μοναδική ζώσα μουσική παράδοση γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ο σημαντικότερος συλλέκτης δίσκων 78 στροφών ηπειρωτικής μουσικής, παραγωγής της δεκαετίας του 1920. Για την ακρίβεια, του λείπουν μόλις τέσσερις πλάκες για να ολοκληρώσει την πλούσια συλλογή των 300 δίσκων που κατέχει. Θα  συνομιλήσει με τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο στις 20 Ιουλίου και θα παρουσιάσει δίσκους του σε ένα ιδιότυπο DJ set, ενώ θα προηγηθεί, σε συνεργασία με το Cine Doc, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Οσον ζης, φαίνου», του επίσης Αμερικανού Πολ Ντουέιν, με θέμα τον Κινγκ και το ηπειρωτικό μοιρολόι.

Βoβούσα: ένα μοναδικό θερινό φεστιβάλ στην Ηπειρο σε ύψος 1.000 μέτρων-1

O συλλέκτης δίσκων και συγγραφέας Κρίστοφερ Κινγκ.

Επίσης, ξεχωρίζω από το πρόγραμμα την έκθεση του φωτογράφου Νικ Στ. Εγγερ «Kuçedra», ο οποίος εστίασε τον φακό του στο βόρειο τμήμα του Αώου ποταμού (Vjosa), που διασχίζει την Αλβανία προτού χυθεί στην Αδριατική θάλασσα. Μαζί με τον στενό συνεργάτη του Φεστιβάλ Βοβούσας, Γιώργο Δέτση (ο οποίος φωτογραφίζει ασταμάτητα από το 2013 το ελληνικό τμήμα του ποταμού και συγκρότησε ένα σώμα φωτογραφιών με τίτλο «Αώος: don’t touch!»), προσκαλούν τους επισκέπτες του Φεστιβάλ στην έκθεση-διάλογο με θέμα το υδάτινο ταξίδι πολιτισμού του Αώου ποταμού από τις πηγές έως τις εκβολές του.

Οπότε, οσονούπω, φρέσκα και δροσερά νέα από το μεγάλο υψόμετρο. Μακάρι η Βoβούσα να έβρισκε μιμητές και σε άλλα μαγικά μέρη της Ελλάδος που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, αλλά αξίζει να τα ανακαλύψουμε το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή