Τόσο μακριά, τόσο κοντά

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια πριν, οι «Φρουροί του Δάσους» ήταν περίπου 2.000, όσα τα μέλη της φυλής Κa’ apor, που αποφάσισαν να προστατεύουν τον Αμαζόνιο με τα τόξα, τα βέλη και τις παγίδες τους. Εχθροί τους, εχθροί της ανθρωπότητας, τα απειράριθμα μέλη της φυλής του χρήματος, που κατέφταναν υπερεξοπλισμένα –με αυτόματα, αλυσοπρίονα, μπουλντόζες και δυναμίτες– για να ξεχερσώσουν τεράστιες εκτάσεις του τροπικού δάσους. Για να τις υλοτομήσουν και να τις παραδώσουν σε μία από τις πολλές μορφές της ψευδώνυμης ανάπτυξης.

Οι «Φρουροί του Δάσους» ηττήθηκαν. Οχι μόνο επειδή αρκετοί σκοτώθηκαν σ’ έναν πόλεμο εκ προοιμίου άνισο, αλλά και επειδή στη χώρα τους από τον Νοέμβριο του 2018 ηγεμονεύει κάποιος που καμαρώνει να τον αποκαλούν «Λοχαγό Αλυσοπρίονο»: ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μεσσίας Μπολσονάρο. Μεσσίας είναι το ενδιάμεσο όνομά του, αλλά κάπως έτσι πρέπει να νιώθει, ένας Εκλεκτός, όπως το πρότυπό του, ο Ντόναλντ Τραμπ. Για τον Μπολσονάρο, οι φυλές του Αμαζονίου είναι «παράσιτα», οι Αφρικανοί μετανάστες «απόπατος», η κλιματική κρίση «μύθος» και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί που (λένε ότι) ανησυχούν για την καταστροφή του Αμαζονίου «αποικιοκράτες». Οι μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις; «Μνησίκακοι που σκορπούν φωτιές επειδή η κυβέρνηση τους έκοψε τα κονδύλια». Αυτή την εξήγηση έδωσε ο μεσσιανίσκος για τις 80.000 πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, διπλάσιες από του περυσινού Αυγούστου. Σίγουρα, αρκετές είναι φυσικές, ενταγμένες στους παμπάλαιους ρυθμούς της φύσης, και για μερικές φταίει η ξηρασία, για την οποία μάλλον δεν ευθύνεται μόνο η φύση. Οι υπόλοιπες όμως είναι έργο των χειρών των γαιοκτημόνων, που λύθηκαν εντελώς επί Μπολσονάρο· η «αναπτυξιακή» και παρασιτοκτόνα ρητορική του μεταφράζεται σε εντολή καταβρόχθισης του δάσους από τα βιομηχανικά λόμπι, που δούλεψαν υπερεντατικά για να τον ενθρονίσουν και πλέον απαιτούν την ανταμοιβή τους.

Πολύ πριν από τις πυρκαγιές, τον Μάιο, η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 34%, τον δε Ιούνιο κατά 88%. Η Greenpeace και οι βραζιλιάνικες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατακρίνουν ως υπεύθυνη τη διακυβέρνηση Μπολσονάρο. Τα ψεύδη των προκατειλημμένων, τι άλλο. Οι ίδιοι οι ψευτοοικολόγοι, μαζί με τη φυλή Κa’ apor, ξερίζωσαν λαθραία μυριάδες δέντρα, για να συγκινήσουν τους αναρίθμητους πλην άυλους «Φρουρούς του Φέισμπουκ». Επικεφαλής τους, ένα ψώνιο με κοτσίδες που φορούσε πράσινη στολή. Οχι των Green Lantern, των Φρουρών του Σύμπαντος, αλλά της Εκογούμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή