ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έξοδος

Μια ωραία γαστρονομική έκπληξη μας περίμενε με το που σκάσαμε μύτη από τις διακοπές: ο σούπερ σταρ μάστερ σεφ της Αυστραλίας, ο Ελληνοαυστραλός George Calombaris, παραθερίζει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα έβαλε την ποδιά του μάγειρα και μπήκε, για ένα βράδυ μόνο, στην κουζίνα του CTC στα Ιλίσια, καλεσμένος του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Τιμής ένεκεν. Όσοι παρευρεθήκαμε χειροκροτήσαμε ομοφώνως: μαγείρεψαν ένα συναρπαστικό, αντιστικτικό δείπνο, ένα πιάτο ο ένας, ένα ο άλλος σε απάντηση στη συνέχεια, οκτώ τα πιάτα στο σύνολο, με την επίγευση του ενός να σβήνει μέσα στη γεύση του επομένου. 

Ήταν μια αλησμόνητη εμπειρία. Εξαιρετικός ο κ. Τσιοτίνης, με υψηλών προδιαγραφών μαγειρικές, αναπάντεχος πλην όμως αρκετά ήσυχος ο κ. Calombaris, στα πιάτα του οποίου γευτήκαμε το fusion... ανάποδα, από έναν Έλληνα γκραν σεφ του εξωτερικού που εμποτίζει με ελληνικά στοιχεία τη διεθνική μαγειρική κουλτούρα του. Η εντύπωση που συναποκομίσαμε: μια γενναιόδωρη, εμπεδωμένη και μοντέρνα ελληνικότητα. Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί, στην κουβέντα που είχαμε με τον κ. Calombaris μετά το δείπνο, μου ζήτησε μερικές προτάσεις για το πού να φάει στην Αθήνα. Ομολογώ πως αγχώθηκα, ξέρει ήδη το Balthazar, το Βαρούλκο, το Aleria, το CTC, άλλες ιδέες; Είχε ήδη πάει στο νεότευκτο Λοκάλι στου Ψυρρή, του σύστησαν για σουβλάκι τον Λευτέρη στην Ομόνοια. Τι άλλο, τι άλλο;

Η λίστα

Λοιπόν, κύριε Καλομπάρη, ιδού: 

Για σουβλάκι, εκτός από τον Λευτέρη στην Ομόνοια, να δοκιμάσετε και του Κώστα στο Σύνταγμα (Πεντέλης 5, Τ/210-32.28.502). Λιτό, εξαιρετικά γευστικό, ελαφρύ, σούπερ καθαρό. Επίσης, στο Hoocut, στο Μοναστηράκι (πλ. Αγίας Ειρήνης 9, Τ/210-32.40.026), το τυλιχτό με προβατίνα, αλλά και τα άλλα ευφάνταστα που ετοιμάζει η ομάδα της Cookoovaya και του Base Grill. 

Για σπανακόπιτα και τυρόπιτα, να πάτε στην κοντινή Πνύκα (Πετράκη 24, Τ/210-32.45.162), όπου θα βρείτε και καλό προζυμένιο ψωμί. Καλό ψωμί, πίτες και άλλα πολύ προσεγμένα αρτοποιήματα έχει και ο Τάκης στο Κουκάκι (Μισαραλιώτου 24, Τ/210-92.30.052). Για πίτες αξίζουν τα μάλα, επίσης, οι Γουναρίδηδες στη Νέα Ιωνία (Ευ. Σχολής 3-5 και Ηρακλείου 283, Τ/210-27.12.548) και το Α λα Γκρεκ στο Χαλάνδρι (Αγ. Παρασκευής 65, Τ/211-01.22.071), αλλά μάλλον σας πέφτουν μακριά. 

Άλλο street food στο κέντρο: η Feyrouz (Καρόρη 23, Μοναστηράκι, Τ/213-03.18.060), που φτιάχνει εξαιρετικό λαχματζούν, τούρκικα pide και άλλες μεσανατολίτικες λιχουδιές. Κοντά είναι και το Smak με πολύ καλά πεϊνιρλί με ζυμάρι αργής ωρίμασης. Φτιάχνει πλέον και πίτσες (Ρόμβης 21, Τ/211-40.97.046). Το εξαιρετικό φαλαφελτζίδικο του Ιμπραήμ στην «εξωτική» πλατεία Βάθης (Λιοσίων 1, Τ/210-52.24.880). 

Το ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου το γνωρίζετε. Γλυκά της παλιάς σχολής, αριστοτεχνικά και με εξαιρετικές πρώτες ύλες φτιαγμένα θα βρείτε στους Ασημακόπουλους (Χαριλάου Τρικούπη 82, Τ/210-36.10.092). Σταθερή αξία από το 1915. Δοκιμάστε μεταξύ άλλων το γιαούρτι του (από γαλακτοπωλείο ξεκίνησαν), τα γαλακτερά γλυκά, τα τυλιχτά, το έξοχο καϊμάκι, το παρφέ τους. Αν λαχταρήσατε παραδοσιακούς λουκουμάδες, ο Κτιστάκης στην Ομόνοια (Σωκράτους 59, Τ/210-52.40.891) φτιάχνει κατ’ εμέ τους καλύτερους.

Εντός και εκτός

Για υποδειγματικά παϊδάκια και άλλα έξοχα ψητά, να κανονίσετε μια εκδρομούλα μέχρι τον Κρητικό στην Κάντζα (Αιόλου 49, Κάντζα, T/210-66.59.061). Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας, το υπόσχομαι. Στο Base Grill στο Περιστέρι (Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, Τ/210-57.57.455) αξίζει να πάτε για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς για να έχετε την εμπειρία της γεύσης ελληνικών κρεατικών από γηγενείς ράτσες. Η ίδια ομάδα έχει και μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της πόλης, το Travolta, και αυτό στο Περιστέρι (Αγ. Παύλου 33, Τ/210-57.19.222). Ιδιαίτερες μαγειρικές, άλλες απλές, άλλες λίγο πιο σύνθετες, που απογειώνουν την πρώτη ύλη. 

Της καρδιάς μου ταβέρνα παραμένει ο παμπάλαιος Οικονόμου στα Πετράλωνα (Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, T/210-34.67.555). Έχει λαδερά, κατσαρολάτα, του ταψιού, κλασικά και αγαπημένα. Δεν έχει ψητά και τηγανητά. Είναι κόμφορτ, είναι νόστιμος, είναι μια νότα καλού λαϊκού γούστου στην πόλη μας, που εύκολα ξεχνά. Αξίζει να πάτε και στο Ειδικόν, μια μπακαλοταβέρνα με καλτ σκηνικό και αύρα εποχής. Ελάχιστη μαγειρική, ομελέτες, λουκάνικα, κεφτέδες και τα τοιαύτα, πολύ κέφι, κόσμος του κουτιού πλέον. Μια μοντέρνα ταβέρνα, που φλερτάρει με gastro pub, με σεβασμό στην πρώτη ύλη και σωστές μαγειρικές είναι το Φίτα, στον Νέο Κόσμο (Ντουρμ 1). Εκεί μαγειρεύει ο Φώτης Φωτείνογλου, ένας φωτεινός μάγειρας. 

Στον Πειραιά βρίσκεται ένα από τα πιο αγαπημένα μου και πιο ορίτζιναλ wine bar της πόλης, το Paleo (Πολυδεύκους 39, Τ/210-41.25.204). Το έχει στήσει ο Γιάννης Καϋμενάκης σε μια παλιά αποθήκη. Εξαιρετικό και το Oinoscent, πιο streety, πιο νεανικό, στο Σύνταγμα, από τα πρώτα και πιο ενημερωμένα του είδους (Βουλής 45-47, Τ/210-32.29.374).

Τα εστιατόρια

Από εστιατόρια προτείνω ανεπιφύλακτα τα εξής: το Nolan (Βουλής 31, Τ/210-32.43.545), από τα καλύτερα της πόλης, ίσως το πιο ελληνικό από τα διεθνή και το πιο κόμφορτ από τα υψηλόφρονα εστιατόρια που έχουμε. Εκεί μαγειρεύει ο σπουδαίος Σωτήρης Κοντιζάς. Τη Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107-109, Τ/210-33.16.767), όπου ο Τάσος Μαντής μαγειρεύει μια ιδιωματική, εύθραυστη, «πράσινη» ελληνική κουζίνα. Το Sense στο ξενοδοχείο AthensWas (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Τ/210-92.00.240), όπου ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στήνει μια λιχούδικη γιορτή με προϊόντα και συνταγές των τοπικών μας κουζινών. Εξαιρετικός, στιβαρός και κλασικός ελληνικός και ο κ. Κοσκινάς στο Tudor Hall, στο ξενοδοχείο King George (Bασιλέως Γεωργίου Α΄ 3, Σύνταγμα, Τ/210-33.30.265, 32.22.210). Μου αρέσει επίσης ο Βασίλαινας (Βρασίδα 13, Τ/210-72.10.501), ένα πολύ προσεγμένο αστικό εστιατόριο στο κέντρο με έμφαση στο ψάρι και στο κρασί, η πρωτότυπη δουλειά της Κωνσταντίνας Φάκλαρη στο The Zillers (Mητροπόλεως 54, Τ/210-32.22.277) και του κυρίου Μπαλόπουλου στο μπαρ Frater and Soror (Αμύντα 6, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, T/210-72.13.720).

Στη βόλτα σας στο κέντρο, αν πεινάσετε, καθίστε στο Ella (Μητροπόλεως 26, Τ/210-33.15.547), όπου η σπουδαία Νένα Ισμυρνόγλου έχει εκπονήσει ένα απολύτως κόμφορτ, value for money και κάπως μεζεδιάρικο ελληνικό μενουδάκι. Εκεί κοντά είναι και το «Γαστρονόμος shop – Greece’s Finest Foods», στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Metropolis (Βουλής και Μητροπόλεως 15, Αθήνα, Τ/211-41.10.236), από όπου θα προμηθευτείτε και θα πακετάρετε για την Αυστραλία μερικές από τις καλύτερες ντελικατέτσες που παράγονται στη χώρα.

Ελπίζω να σας κάλυψα. Εις το επανιδείν. ■

Περιοδικό "Κ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ