Η απληστία των Αφύσικων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ρεπορτάζ του Euronews από την Ανδαλουσία, με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που γίνεται στη Μαδρίτη, οι αγρότες δεν έχουν καμιά αμφιβολία: οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος. Είναι πληγή του παρόντος. Λίγα χρόνια πριν, όσο καμάρωναν ακόμα για τον «οπωρώνα της Ευρώπης», ίσως δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ισως τέλος πάντων να έπασχαν από κάποιου είδους τραμπισμό ή μπολσοναρισμό. Αλλά πια θεραπεύτηκαν. Βίαια. Οσο βίαια εισέβαλε το νερό της θάλασσας στις υδροφόρες ζώνες κάτω από τα θερμοκήπιά τους, αρμυρίζοντάς το. Καλή η αρμύρα, αλλά όχι για τα εσπεριδοειδή ή τις ντομάτες.

Η βία της φύσης δεν εκδηλώνεται πάντα με τρόπο θεαματικά δραματικό. Το δράμα μπορεί να έρθει σταδιακά, αργά αργά, σχεδόν φυσικά. Η στάθμη των θαλασσινών νερών που απολήγουν στις ακτές της Ανδαλουσίας δεν ανέβηκε απότομα, όπως σε ταινίες οικοτρόμου. Οι ιδιοκτήτες των χιλιάδων στρεμμάτων, που θα έβαλαν κι αυτοί το χεράκι τους –όπως παντού στον κόσμο, και στην Ελλάδα βέβαια– να στερέψει μια ώρα αρχύτερα ο υδροφόρος ορίζοντας, άργησαν να το καταλάβουν. Τώρα η πείρα τους επικυρώνει τις προ πενταετίας ή δεκαετίας προβλέψεις των ειδικών, οι οποίες όμως έχουν ήδη παλιώσει. Αυτό σημαίνει –το φωνάζουν πια σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους, μήπως και ακουστούν σχετικώς έγκαιρα– πως όσα κακά προφήτευαν για το μακρινό 2100, πιθανότατα θα συμβούν το 2050. Ή, με πιο κοντινούς αριθμούς, ίσως και περισσότερο κατανοητούς, περιβαλλοντικά το 2030 είναι ήδη παρελθόν ή, έστω, είναι 2020. Οικολογικά, οι δεκαετίες συμπυκνώνονται σε διετίες. Το σλόγκαν «το μέλλον αρχίζει τώρα» δεν προσφέρεται πλέον για τις χαρμόσυνες επαγγελίες της κομματικής προπαγάνδας. Είναι ένα σύνθημα κλιματικά πραγματωμένο, με δεινές τις συνέπειες.

Η Ευρώπη, που θέλει λέει να γίνει «η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος», θα προτείνει αύριο την «Πράσινη Συμφωνία» της, με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2050, και με την ελπίδα ότι θα βρει μιμητές. Φυσικά, εναντιώνονται σφοδρότατα τα πανίσχυρα λόμπι των Αφύσικων, εταιρείες πετρελαιοειδών,  αυτοκινητοβιομηχανίες κ.ο.κ. Για να παρακινήσει την Ε.Ε., το διαδικτυακό κίνημα Avaaz οργάνωσε εκστρατεία ώστε να συγκεντρώσει 1.000.000 υπογραφές μέχρι αύριο. Χαράματα της Τρίτης οι υπογραφές μόλις ξεπερνούσαν τις 300.000 και ο στόχος μειώθηκε στις 500.000. Μεθυστικό δυστυχώς το διοξείδιο. Ή υπνωτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή