Αίτημα και τιμωρία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει κάνει πολλά και βαριά λάθη ο Βασίλης Δημάκης. Αυτά τον οδήγησαν στη φυλακή. Στο κελί του ξαναμέτρησε τον εαυτό του, δεν ευχαριστήθηκε και για να τον φρονιμέψει τον έβαλε σε πρόγραμμα απαιτητικό: πρόγραμμα σπουδών. Ο δεύτερος εαυτός του ανταποκρίθηκε. Τέλειωσε το λύκειο, εντυπωσιάζοντας τους καθηγητές του.

«Κάποιοι συνάδελφοι στο Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών», λέει η σημερινή διευθύντριά του, η κ. Σοφία Κασβίκη, «με ενημέρωσαν, όταν ανέλαβα τη διεύθυνση του σχολείου, για τον επιτυχόντα στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 εξαιρετικό μαθητή Βασίλη Δημάκη. Ο Δημάκης είχε εγγραφεί στο Εσπερινό ΓΕΛ κρινόμενος ως “κατ’ ιδίαν φοιτήσας”, και, αξιοποιώντας την εξαιρετική ευφυΐα, τον αυτοέλεγχο και την επιμονή που διέθετε, συνεπικουρούμενος από τους εκπαιδευτικούς, έδωσε τιτάνιο αγώνα που τον οδήγησε στην επίτευξη του στόχου του».

Πέρασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Δεύτερος απ’ όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας. Αριστεύσας. Και τότε έκανε ένα ακόμη λάθος: Πίστεψε πως η πολιτεία, εντυπωσιασμένη και αυτή από την όρεξή του για γράμματα, θα στεκόταν δίπλα του, χωρίς τιμωρητική τσιγκουνιά. Μπα… Πεισμάτωσε. Το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε απεργία πείνας διεκδικώντας εκπαιδευτικές άδειες με βραχιολάκι. Επειτα από 31 ημέρες απεργία, το υπουργείο αποδέχτηκε το αίτημά του.

Ως γνωστόν, ούτε στην ευαισθησία υπάρχουν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες ούτε στη στενομυαλιά. Απόδειξη; Τον Απρίλιο ο Δημάκης, ως εκπρόσωπος των κρατουμένων του Κορυδαλλού, ζήτησε από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές λόγω κορωνοϊού. Ε, αίτημα και τιμωρία: τον «αποσυμφόρησαν». Τον έστειλαν (μόνο αυτόν) στα Γρεβενά. Με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκπαίδευσή του. Αντέδρασε με απεργία πείνας, που απέφερε την επιστροφή του στον Κορυδαλλό. Οχι όμως στο κελί του, αλλά σε ειδική υπόγεια πτέρυγα. Τόσο ειδική που δεν είχε ένα λάπτοπ, για τηλεκπαίδευση. Λάπτοπ υπάρχει μόνο στις φωτογραφίες που δημοσίευε το υπουργείο, παρουσιάζοντάς τες σαν προαπεργιακές ενώ είναι μετααπεργιακές.

Οταν τέλειωσε η καραντίνα των 14 ημερών, ο Δημάκης δεν μεταφέρθηκε στο κελί και στα βιβλία του. Ξανά απεργία. Και ξανά η γενική γραμματέας να διαβεβαιώνει πως «η πολιτεία δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του». Ουδείς όμως μίλησε για «προσχώματα». Για προσκόμματα μιλούσαν όλοι, τα οποία βγήκαν επιτέλους από τη μέση χθες. Τέλος καλό, όλα καλά; Μάλλον δεν πάει έτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή