Ο Γιώργος Ηλιού μαγειρεύει ρεβίθια με καραμελωμένα ντοματίνια και σύγλινο

Ο Γιώργος Ηλιού μαγειρεύει ρεβίθια με καραμελωμένα ντοματίνια και σύγλινο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 20΄+1 βράδυ αναμονή / Χρόνος: 2 ώρες+30΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Γιώργος Ηλιού μαγειρεύει ρεβίθια με καραμελωμένα ντοματίνια και σύγλινο.

* Ο Γιώργος Ηλιού είναι σεφ του εστιατορίου Ciboulette.

Υλικά

  • 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 250 γρ. σύγλινο (ή απάκι), κομμένο σε λωρίδες
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα ντοματίνια

  • 1/2 κιλό ντοματίνια
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βάζουμε τα ρεβίθια να σιγοβράσουν με τα φύλλα της δάφνης για 1-1 ½ ώρα, έως ότου μαλακώσουν καλά δίχως όμως να λιώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ᵒC στις αντιστάσεις. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε κατά μήκος.

Τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ με το κομμένο μέρος να κοιτάει προς τον πάτο του ταψιού. Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και προσθέτουμε τα αρωματικά, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

Σε μία γάστρα αδειάζουμε τα ρεβίθια με λίγο από το νερό που τα έχουμε βράσει, προσθέτουμε το σύγλινο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ᵒC για περίπου 1 ώρα. Ανοίγουμε τη γάστρα, αδειάζουμε τα καραμελωμένα ντοματίνια και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

TIPS

1. Τα ντοματίνια μπορούμε να τα έχουμε προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα, να τα φυλάξουμε στο ψυγείο και την ημέρα της παρασκευής του φαγητού τα βγάζουμε από νωρίς από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

2. Προσέχουμε στο αλάτισμα του φαγητού επειδή ορισμένα σύγλινα είναι αρκετά αλμυρά από την παρασκευή τους.

Στο ποτήρι μας: Βαθύχρωμα ελληνικά ροζέ, Σαββατιανό από βαρέλι, Ρετσίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή