ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ασιατική σαλάτα με καλαμάρι και noodles

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Σαλάτες, Καλαμάρια, Θαλασσινά, Συνταγές, Σάλτσες / Ζωμοί, Σόγια

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα: 10΄

Υλικά για 4 άτομα:
  • 1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες ή λωρίδες
  • 200 γρ. νουντλς ρυζιού, κατά προτίμηση πολύ λεπτά (ασιατικά ζυμαρικά - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα έθνικ προϊόντα)
  • 2 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες (ή όσο καυτερό μάς αρέσει), ή όσο τσίλι σε σκόνη ή μπούκοβο καυτερό θέλουμε
  • 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης (φρέσκες στην εποχή τους ή από βάζο), σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές ροδέλες
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (καλά πατικωμένα με τα δάχτυλά μας, ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα)
  • 1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (αν δεν βρούμε, βάζουμε μαϊντανό και 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, κοπανισμένο)
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το ντρέσινγκ

  • 120 ml χυμός μοσχολέμονου (λάιμ)
  • 100 ml σάλτσα ψαριού (fish sauce - άρτυμα με αλμυρή γεύση και έντονο άρωμα: σε γυάλινα μπουκάλια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml σάλτσα σόγιας (προτιμότερο βιολογική)
  • 40 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Αλατίζουμε το καλαμάρι. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι για περίπου 2 - 3 λεπτά, ίσα να αλλάξει χρώμα. (Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθεί το λεπτοκομμένο καλαμάρι. Αν το αφήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνει και θα πρέπει να το μαγειρέψουμε για ώρα για να ξαναμαλακώσει.)

Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε απαλά για λίγα δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τα νουντλς στο καυτό νερό για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.

Σε ένα βαθύ μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε τις καυτερές πιπεριές, τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλερι, τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.

Ρίχνουμε το καλαμάρι, τα νουντλς, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Τρώγεται ευχάριστα και μετά από ώρα, απλώς θα χρειαστεί να σουρώσουμε τα υγρά που θα έχουν αφήσει τα υλικά.

ΜΥΣΤΙΚΟ: Το καλοκαίρι μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα και 1 αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ