Σκηνές από μια έκθεση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασχίσαμε το φουαγέ της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ανεβήκαμε με το ασανσέρ στην αίθουσα Α5, ακριβώς κάτω από τον Φάρο. Μπροστά μας ένας λαμπερός Σαρωνικός, με τα σκάφη στη μαρίνα να σε προκαλούν για αποδράσεις από τα καθημερινά, οι οποίες γίνονται πολύ πιο εύκολες όταν μπορείς να τις κάνεις μέσα από τις ιστορίες των κρασιών και των ποτών. Αυτών που η εταιρεία Trinity Wines είχε απλώσει ανάμεσα σ’ εμάς και στη θάλασσα, σε μία ακόμα ευφάνταστη έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων.

H εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στους χώρους των ετήσιων εκθέσεών της, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη: στο Μέγαρο Υπατία το 2016, στο Ωδείο Αθηνών το 2017, στο «Σταύρος Νιάρχος» φέτος. Μπράβο τους. Κατάμεστος ο φωτεινός χώρος από εκθέτες, Έλληνες και ξένους, με κρασιά και αποστάγματα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, σίγουρα όμως στα υψηλότερα ποιοτικά σκαλοπάτια, και η αφρόκρεμα των Ελλήνων οινοπαραγωγών, με τα καλύτερα κρασιά τους να μας γοητεύουν ξανά και ξανά.

Θα σταθώ μόνο στις ολοκαίνουργιες αφίξεις: Ξινόμαυρο ροζέ από το Κτήμα Γεροβασιλείου, το πρώτο ροζέ του οινοποιείου από Ξινόμαυρο αμπέλι της Επανομής. Αρωματικό, νεανικό, θαυμάσιο! Το «θορυβώδες» γυαλιστερό «Μπλε Τρακτέρ» της Κυρ-Γιάννης σαρώνει τα καθημερινά μας τραπέζια. F Foivos Papastratis του νεαρού οινοποιού, blend Ασύρτικου-Μοσχάτου, κομψό, νόστιμο, νεανικό.

Από τη γειτονική Ιταλία δηλώνω φανατική των εξαιρετικών κρασιών της Fattoria di Nittardi και πιο συγκεκριμένα του Casanuova di Nittardi, ενός Chianti Classico από τα λίγα. Παραμένοντας στη χώρα, αναζητάω το αγαπημένο μου Pinot Grigio Alto Adige DOC του οινοποιείου Santa Margherita στο Trentino, αρωματικό, πολύπλοκο, απολαυστικό. Φυσικά ένα Gigondas Château de St Cosme συγκαταλέγεται στις μόνιμες αγάπες, καθώς και το σπάνιο δυναμικό ροζέ Garus, το «μεγάλο σοβαρό» αδερφάκι του χαριτωμένου σπινθηροβόλου Whispering Angels. H εμβληματική σαμπάνια Taittinger εντυπωσιάζει τόσο με τη ναυαρχίδα του οίκου Comtes de Champagne Blanc de Blancs όσο και με την παιχνιδιάρα Nocturne «City lights», ενώ τα εξαιρετικά βρετανικά αφρώδη Nyetimber, με έμφαση στο ροζέ 1086, αποτελούν απτή απόδειξη για την πρόοδο της Αγγλίας στα αφρώδη.

Ας με συγχωρήσουν όλοι οι καλοί φίλοι παραγωγοί που δεν τους αναφέρω, αλλά θα χρειαζόμουν δύο ολόκληρα τεύχη του περιοδικού! Θα κλείσω μόνο με δύο εντυπωσιακά βερμούτ που, όταν τα δοκιμάσετε, θα αναθεωρήσετε την άποψή σας για την κατηγορία. Caccia Prat Vermouth: το λευκό, ξηρό, ανθώδες, citrus και το ερυθρό, βοτανικό, δυνατό, σχεδόν amaro. Υπέροχα! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή