Ολυμπιακοί Αγώνες ή πανηγύρι;

Ολυμπιακοί Αγώνες ή πανηγύρι;

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ολυμπιακή διοργάνωση – εμποροπανήγυρη του 1900 στη διοργάνωση της τεχνολογίας του 2024, θα έχουν μεσολαβήσει 124 χρόνια, αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δεν θα εξελιχθούν σε αντίστοιχο φιάσκο με αυτό του 1900. Ο Τόμας Μπαχ, οι σύμβουλοί του και η οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024» φιλοδοξούν να… εξελίξουν τους Αγώνες και να τους φέρουν πιο κοντά στην έννοια της αγγλικής λέξης Games, εισάγοντας καλλιτεχνικά sports και δίνοντας την ευκαιρία σε αθλούμενους του μαζικού αθλητισμού να αγωνιστούν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές θα ληφθούν τον Δεκέμβριο του 2020.  

Το 1900 διεξήχθησαν στο Παρίσι οι δεύτεροι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η απόφαση των διοργανωτών να συνδυάσουν τη διοργάνωση με την Εμπορική Εκθεση αποδείχθηκε εσφαλμένη. Οι Αγώνες έχασαν το αθλητικό περιεχόμενό τους, υπήρξε οργανωτικό χάος, και οι αθλητές αντιμετωπίζονταν σαν… ακροβάτες τσίρκου. Ολα αυτά οδήγησαν τον Πιερ ντε Κουμπερτέν να ομολογήσει αργότερα: «Αποτελεί θαύμα πώς οι Ολυμπιακοί επέζησαν ύστερα από αυτό το φιάσκο».

Οι προτάσεις που βλέπουν τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας φέρνουν στο μυαλό των φίλων του αθλητισμού τη διοργάνωση του παρελθόντος. Η επιθυμία για ένταξη στο ολυμπιακό πρόγραμμα του 2024 αθλημάτων όπως το break dance και η παραμονή σε αυτό της αναρρίχησης, του skateboard και του surf επιτρέπουν συνειρμούς με την εποχή του 1900, τότε που οι θεατές αντιμετώπιζαν τους αθλητές… σαν ακροβάτες. Και πιθανόν έτσι θα τους αντιμετωπίσουν και το 2024, καθώς μία φιγούρα σε κάποιο από τα προαναφερόμενα σπορτ θα φέρει εκατομμύρια κοινοποιήσεις στα social media, οι οποίες, βέβαια, θα «μεταφραστούν» σε διαφήμιση και κατ’ επέκταση σε χρήματα.

Το break dance, χορός που έρχεται από τη δεκαετία του ’80, έκανε πρεμιέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (Μπουένος Αϊρες) και οι ιθύνοντες διαπίστωσαν ότι διαθέτει μεγάλο κοινό, με αποτέλεσμα η γαλλική ομοσπονδία χορού να εισηγηθεί την ένταξή του και στο πρόγραμμα του 2024. Ομως απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει πρόβλημα στην… ψιλή κυριότητα.

Η διοικούσα αρχή είναι η World Dance Sports Federation, αλλά η επιλογή των νέων που πήγαν στην Αργεντινή έγινε από πλατφόρμα media με περισσότερα από 5.000.000 μέλη. Οι εκπρόσωποι των δύο ήρθαν σε σύγκρουση, με τους μεν να κατηγορούν τους δε ως αναρμόδιους. 

Τα μη συμβατά με τους κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες αθλήματα, όμως, δεν σταματούν στο break dance. Για τη διοργάνωση του Παρισιού είχαν προταθεί από αγώνες με ηλεκτροκίνητες μοτοσικλέτες μέχρι… φρίσμπι, χωρίς, τελικά, να περάσουν στην επόμενη φάση αξιολόγησης. 

Και κάπου εδώ μπαίνει και το κοινό. Οι Γάλλοι σκέφτονται να προσθέσουν το 2024 και αγώνες μαζικής συμμετοχής. Ετσι, ενδέχεται να δούμε αθλουμένους να αγωνίζονται στον μαραθώνιο, στην ποδηλασία κ.λπ. σε συνθήκες ίδιες με αυτές των πρωταθλητών. Αυτό θα αποτελέσει πρόσθετο έσοδο για το «Παρίσι 2024» καθώς, παρόλο που δεν έχει αναφερθεί, για τη συμμετοχή θα υπάρχει και οικονομική επιβάρυνση. Εάν τελικά η πρόταση γίνει αποδεκτή, ο πρωταθλητής και ο αθλούμενος του μαζικού αθλητισμού θα μπορούν να υπερηφανευτούν ότι αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς, στο Παρίσι.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του μέλλοντος προσπαθούν να συνδέσουν την εξέλιξή τους και με την τεχνολογία. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, αναφερόμενος στα δίκτυα 5G, τόνισε ότι μέσα από αυτά θα αλλάξει ο τρόπος που οι άνθρωποι βιώνουν τους Αγώνες. Και μπορεί τα esports να μη μπαίνουν προς το παρόν στο ολυμπιακό πρόγραμμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν σε διοργανώσεις μαζικής συμμετοχής. Ηδη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας έχει προτείνει μια online έκδοση όπου οι φίλοι των esports θα μπορούν να ανταγωνιστούν από το σπίτι τους κορυφαίους ιστιοπλόους του Ολυμπιακών.

Αυτές οι προτάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των διοργανωτών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν στόχο να φέρουν πιο κοντά στην ιστορική αθλητική διοργάνωση τη νέα γενιά, που δείχνει να γοητεύεται από τα «αθλήματα της αδρεναλίνης». Από την άλλη πλευρά, γι’ αυτά τα σπορ που ελκύουν τους χρήστες των social media, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι χορηγοί και οι «Αθάνατοι» –θνητοί στις αδυναμίες– δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να δουν το ύψος των εισπράξεων της ΔΟΕ να μειώνεται. Φυσικά, μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπορέσει να αποτιμήσει εάν αυτές οι κινήσεις θα βοηθήσουν στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων ή εάν θα έχουν αντίστοιχη κατάληξη με την εμποροπανήγυρη του 1900.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή