Oι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται… οικονομικοί

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται… οικονομικοί

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια… πόρτα στο μέλλον του ολυμπιακού κινήματος άνοιξε η 134η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που διεξήχθη στη Λωζάννη. Οι ανώτατοι άρχοντες του παγκόσμιου αθλητισμού… αφουγκραζόμενοι το μέλλον προώθησαν μία σειρά από ριζοσπαστικές αλλαγές στους κανονισμούς, που αφορούν τις υποψήφιες διοργανώτριες πόλεις, με στόχο να μειωθεί το κόστος για τους διοργανωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ χαρακτήρισε την ατζέντα της Συνόδου «επαναστατική». Στο μεταξύ, η είσοδος του μπρέικντανς στο πρόγραμμα του 2024 δείχνει ότι οι «Αθάνατοι» θέλουν να προσελκύσουν τη νέα γενιά και να δείξουν ότι παρά τα 125 χρόνια από την ίδρυση της ΔΟΕ, η Επιτροπή μπορεί να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής.

Μία από τις πρώτες αλλαγές που αποφασίστηκαν ήταν η κατάργηση μιας ρήτρας του Ολυμπιακού Χάρτη, σύμφωνα με την οποία η επιλογή των πόλης που θα διοργάνωνε Ολυμπιακούς Αγώνες έπρεπε να πραγματοποιείτο επτά χρόνια πριν από τη διοργάνωση. Εξάλλου, στην πράξη αυτό έχει ήδη καταργηθεί. Το 2017 η ΔΟΕ αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση του 2028 στο Λος Αντζελες. Δηλαδή η ανάθεση έγινε 11 χρόνια νωρίτερα.

Ο όρος «οικοδεσπότης» δεν θα είναι απαραίτητο να αφορά μόνο μία πόλη. Μια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του μέλλοντος θα υπάρχει δυνατότητα να τη φιλοξενήσουν διαφορετικές πόλεις ακόμα και χώρες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Μάλιστα, η Σύνοδος αποφάσισε οι Χειμερινοί Αγώνες του 2026 να ανατεθούν σε δύο διαφορετικές πόλεις (Μιλάνο και Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο). Επίσης, εάν θεωρηθεί αναγκαίο, μία πόλη θα μπορεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα πριν οι ιθύνοντές της καταθέσουν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την πρόταση για την ανάληψη μιας διοργάνωσης. «Πρέπει να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις. Η ευελιξία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Παρά τις αλλαγές, οι αθλητές θα βρίσκονται στο επίκεντρο σε ό,τι και να κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.    

Στη ΔΟΕ θα συσταθούν δύο επιτροπές, μία για τους θερινούς και μία για τους χειμερινούς. Αυτές οι δύο επιτροπές θα έχουν ως αρμοδιότητα να έρχονται σε συζητήσεις με τους υποψήφιους διοργανωτές και ύστερα θα κάνουν τις προτάσεις. Βασικό μέλημα για την επιλογή μιας ή περισσοτέρων πόλεων θα είναι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή οι προσωρινές που μπορούν να κατασκευαστούν. Σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή των Αγώνων, αυτές θα ενθαρρύνονται μόνο εφόσον μπορούν να αξιοποιηθούν και μετά τη διοργάνωση και να αποτελέσουν ένα είδος κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της Συνόδου υπήρξαν και δύο αποφάσεις που είχαν άμεση σχέση με την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος ανήκει πλέον στο κλειστό κλαμπ των «Αθανάτων» και θα είναι ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ στη χώρα μας. Επίσης, το 2021 η Σύνοδος η οποία θα αποφασίσει για την εκλογή του επομένου –ή του ιδίου– προέδρου της ΔΟΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Πρόκειται για μία διοργάνωση τα έξοδα της οποίας θα καλυφθούν από την ανώτατη αρχή του αθλητισμού και το κέρδος της Ελλάδος θα είναι μεγάλο. Η χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, ενώ για πρώτη φορά θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, ταυτόχρονα, όλα τα μέλη της ΔΟΕ, κάτι που θα υπενθυμίσει στον παγκόσμιο αθλητισμό τις ρίζες της κορυφαίας αθλητικής γιορτής.       

Στο μεταξύ, από τις 23 Ιουνίου οι «Αθάνατοι» διαθέτουν νέο σπίτι. Πρόκειται για τη νέα έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ένα κτίριο που αποτελείται, κατά μεγάλο μέρος, από γυαλί και μέταλλο, βρίσκεται και αυτό στη Λωζάννη και θεωρείται ένα από τα πιο βιοκλιματικά κτίρια στον κόσμο. Το κτίριο στοίχισε, περίπου, 180.000.000 ευρώ.

Το νέο σπίτι των «Αθανάτων» διαθέτει και ελληνικό χρώμα. Στην είσοδο έχει τοποθετηθεί ένα γλυπτό – δένδρο ελιάς του Αγγελου Παναγιωτίδη. Η ελιά έχει ύψος 3,5 μέτρα, πλάτος 2,5 μέτρα και αποτελείται από 11.500 φύλλα ελιάς και 2.000 καρπούς. Απαιτήθηκαν δύο μήνες εντατικής εργασίας για την ολοκλήρωσή της και συμβολίζει τον δεσμό της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με την Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή