«Μουδιασμένη» τελική ευθεία

«Μουδιασμένη» τελική ευθεία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο ηχηρή σιωπή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου λαμβάνει τέλος αυτό το Σαββατοκύριακο, με τρόπο πολύ πιο αθόρυβο απ’ όσο θα περίμενε κανείς μετά τρεις μήνες ποδοσφαιρικής καραντίνας που έφεραν τους φιλάθλους στα όρια του στερητικού συνδρόμου! Οι τελευταίοι αγώνες της Σούπερ Λίγκας δόθηκαν την 1η Μαρτίου κι από τότε πέρασαν ακριβώς 98 μέρες μέχρι να φτάσει επιτέλους η ώρα να ξαναβρεθούν οι ομάδες στη σέντρα. Από τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της COVID-19 έως τώρα, μεσολάβησαν μόνο δύο παιχνίδια Κυπέλλου στις 4 Μαρτίου, με την αυλαία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να πέφτει στις 10 Μαρτίου με αγώνα της Σούπερ Λιγκ 2. Είναι η πιο μακρά περίοδος αφλογιστίας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς υπήρξε ολικό «μπλακάουτ», σε αντίθεση με την τρίμηνη καλοκαιρινή διακοπή όπου με το ξεκίνημα της προετοιμασίας, οι ομάδες έδιναν φιλικούς αγώνες. Παρά τη δίψα των οπαδών όμως, η σέντρα θα γίνει σε άδεια γήπεδα για λόγους ασφαλείας, τουλάχιστον στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής. Η επανεκκίνηση γίνεται με δύο «μίνι» πρωταθλήματα. Tο ένα (πλέι οφ) θα κρίνει τον πρωταθλητή και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ το άλλο (πλέι άουτ) θα καθορίσει ποιος θα υποβιβαστεί και ποιος θα παίξει μπαράζ με τον δεύτερο της Σούπερ Λιγκ 2. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα, με χαρακτηριστικό ότι στα πλέι οφ οι έξι πρώτες ομάδες της κανονικής διάρκειας θα παίξουν δύο γύρους με εντός και εκτός έδρας παιχνίδια, ενώ στα πλέι άουτ οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες θα δώσουν μονούς αγώνες. Πλέι οφ υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να αναδεικνύουν τον πρωταθλητή. Τον τίτλο τον κατακτούσε η ομάδα που τερμάτιζε πρώτη στην κανονική διάρκεια, η οποία δεν συμμετείχε εν συνεχεία στα πλέι οφ που γίνονταν μόνο για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Δεν υπήρχαν πλέι άουτ και οι θέσεις του υποβιβασμού κρίνονταν στην κανονική διάρκεια. Με το νέο σύστημα, όλες οι ομάδες παραμένουν ενεργές, σε αντίθεση με το παλιό όπου συνέχιζαν να παίζουν μόνο οι έξι των πλέι οφ. Οι υπόλοιπες έκαναν μόνο χαλαρές προπονήσεις μέχρι την ώρα των διακοπών. Ολες τους κουβαλούν τους βαθμούς τους από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, χωρίς κλάσματα και υποδιαιρέσεις που ψαλίδιζαν άλλοτε τις διαφορές. Αυτή η λεπτομέρεια δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα: ο Ολυμπιακός είναι αγωνιστικά στο +7 από τον ΠΑΟΚ και στο +14 εάν δεν αλλάξει κάτι μέσω CAS. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να θεωρείται σίγουρος πρωταθλητής, ενώ και στην πρώτη έχει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα που δύσκολα ανατρέπεται. Για να έχει ελπίδες ο ΠΑΟΚ, οφείλει να τον νικήσει αύριο στην Τούμπα και να περιμένει μετά δικαστική ανατροπή. Μόνο αυτός ο συνδυασμός κρατά τον περυσινό νταμπλούχο στο παιχνίδι του τίτλου, ειδάλλως θα ασχοληθεί με τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός είναι ο βασικός στόχος της ΑΕΚ που υποδέχεται αύριο τον αδιάφορο (λόγω της τιμωρίας του στην Ευρώπη) Παναθηναϊκό, ενώ Αρης και ΟΦΗ έχουν εξασφαλισμένο για τον λόγο αυτό ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Δικαστικές εκκρεμότητες υπάρχουν και στα πλέι άουτ. Η Ξάνθη έχει τιμωρηθεί με -12 β. κι αν δεν αλλάξει κάτι μέσω CAS, θα παλέψει για να αποφύγει τα μπαράζ με βασικό αντίπαλο τον Παναιτωλικό, μιας και ο ουραγός Πανιώνιος είναι στο -7 και δύσκολα θα αποφύγει τον άμεσο υποβιβασμό. Αυτές οι βαθμολογικές συνθήκες μετριάζουν αρκετά το ενδιαφέρον τόσο στα πλέι οφ όσο και στα πλέι άουτ, αλλά διόλου απίθανο να προκύψουν θεαματικές ανατροπές αν φανούν απρόσεκτοι ή χωρίς ρυθμό λόγω της μεγάλης διακοπής όσοι εμφανίζονται με πλεονέκτημα. Η επανεκκίνηση θα δοθεί χωρίς ξένους διαιτητές αλλά με VAR που θα έχει, μάλιστα, τη γραμμή του οφσάιντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή