«Επανάσταση του αυτονόητου»

«Επανάσταση του αυτονόητου»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής άρχισε χθες η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει ως στόχο να διορθώσει τις παθογένειες του παρελθόντος και μέσα από διαφανείς διαδικασίες να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες των ελληνικών ομοσπονδιών. Κορυφαίοι πρωταθλητές – προσωπικότητες του ολυμπιακού και του παραολυμπιακού αθλητισμού έστειλαν μήνυμα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης. Αντίθετα, παράγοντες του αθλητισμού, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εκλεγούν και πάλι στις διοικήσεις των ομοσπονδιών τους ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει.  

«Επανάσταση του αυτονόητου», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης την αθλητική μεταρρύθμιση, και πρόσθεσε: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν θέλω να είμαι άδικος και αφοριστικός, αλλά θεωρώ πως η διοικητική ανανέωση, ο εκδημοκρατισμός και το νοικοκύρεμα των αθλητικών οργανισμών είναι απολύτως αναγκαία. Προχωράμε βάσει σχεδίου, με απόλυτη συνέπεια. Απώτερος στόχος είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα».  

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι οι προκάτοχοί του σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της κανονικότητας και του αυτονόητου έβρισκαν απέναντί τους, όπως και αυτός, «συγκεκριμένα συμφέροντα και ισχυρές δυνάμεις». Ο κ. Αυγενάκης έθεσε τον περιορισμό των «ισόβιων» διοικήσεων των ομοσπονδιών, την ενεργοποίηση ολυμπιονικών, παραολυμπιακών και πρωταθλητών, το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου, την παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν μόνο στα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ κ.ά. 

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με το νομοσχέδιο να ελέγξει το αθλητικό κίνημα. Το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης αλλά «χωρίς αναδρομικότητα και ηλικιακό ρατσισμό», το ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατ’ επίφαση αθλητικό», η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για πρόσωπα που έχουν γίνει «κατεστημένο» στις ομοσπονδίες λόγω συνεχόμενων θητειών και το ΜέΡΑ25 μίλησε για διαρκώς καθοδική πορεία του ελληνικού αθλητισμού, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.  

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως οι Σοφία Μπεκατώρου, Σπύρος Γιαννιώτης, Τασούλα Κελεσίδου, Δημήτρης Μούγιος, Παύλος Καγιάλης, Ολγα Βασδέκη, Κυριάκος Γιαννόπουλος, Χρήστος Βολικάκης, Μαρία Καρπαθάκη, Γρηγόρης Πολυχρονίδης κ.ά. έστειλαν, μέσω βίντεο, μήνυμα, και μίλησαν για την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον ελληνικό αθλητισμό. 

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, από την πλευρά της, εξέφρασε την αντίθεσή της για το νέο νομοσχέδιο.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή