Ελληνοαμερικανός προπονητής αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στις ΗΠΑ

Ελληνοαμερικανός προπονητής αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στις ΗΠΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνοαμερικανός Γκρέγκ (Γρηγόρης) Μασιαλάς αναδείχθηκε από την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή ως ο κορυφαίος προπονητής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για το 2020. Ο Γκρέγκορι Μασιαλάς είναι ομοσπονδιακός προπονητής ξιφασκίας στις ΗΠΑ από το 2011, και ο γιος του Αλεξάντερ είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016).     

Η εθνική ομάδα του ξίφους ασκήσεων της Αμερικής, τη σεζόν 2019 -2020, ήταν η κορυφαία ομάδα ξιφασκίας στον κόσμο καθώς θριάμβευσε στα παγκόσμια κύπελλα, σε μία αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε πρόωρα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Αυτό το βραβείο αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα. Πρώτη φορά ένας Αμερικανός προπονητής ξιφασκίας παίρνει αυτό το βραβείο, και πρώτη φορά ένας Ελληνοαμερικανός προπονητής βραβεύεται από την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή. Αποτελεί σπουδαία διάκριση και για το άθλημα. Έχω δεχτεί τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια από ανθρώπους της ξιφασκίας από όλο τον κόσμο, από την Κίνα, την Ιαπωνία, από χώρες της Ευρώπης, από την Αυστραλία κλπ. Είμαι ενθουσιασμένος που πήρα αυτό το βραβείο διότι η ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ διαθέτει κορυφαίους προπονητές που προπονούν τους αθλητές σε αθλήματα χειμερινών και θερινών Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε στο kathimerini.gr ο Γκρεγκ Μασιαλάς. 

Η βράβευση του κ. Μασιαλά έγινε από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOPC). «Πίσω από τη επιτυχία των αθλητών βρίσκονται προπονητές με αφοσίωση και πάθος για αυτό που κάνουν. Το 2020 παρακολουθήσαμε προπονητές να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να προσπαθούν να βρουν καινοτόμους τρόπους για να βοηθήσουν τους αθλητές τους. Αυτών των ανθρώπων επιβάλλεται να αναδεικνύουμε τα επιτεύγματά τους και ιδιαίτερα αυτή την τόσο δύσκολη χρονιά», υπογράμμισε η CEO της USOPC Σάρα Χίρσλαντ.   

Ελληνοαμερικανός προπονητής αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στις ΗΠΑ-1

Ο κορυφαίος προπονητής ξιφασκίας των ΗΠΑ γεννήθηκε στην Ελλάδα και το πρώτο άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε ήταν η κολύμβηση. Στη συνέχεια, γράφτηκε στο τμήμα ξιφασκίας του Παναθηναϊκού, και ακόμα και σήμερα ανήκει στον σύλλογο των «πρασίνων». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 πλασαρίστηκε στην 5η θέση στο ομαδικό του ξίφους ασκήσεων. Στη συνέχεια, έγινε διαιτητής και ύστερα προπονητής. Ο γιος του Αλεξάντερ Μασιαλάς συγκαταλέγεται στους καλύτερους ξιφομάχους τα κόσμου και έχει προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ενώ την πρόκριση διεκδικεί και η κόρη του, η Σαμπρίνα, η οποία έχει στη συλλογής της μετάλλια από Ολυμπιακούς Αγώνες νέων και παγκόσμια πρωταθλήματα νέων.   

Αυτές τις ημέρες, ο Γκρεγκ Μασιαλάς, μαζί με την ομάδα του, βρίσκονται σε ολυμπιακό προπονητήριο στο Κολοράντο Σπριντ για προετοιμασία. Στα τέλη του Μαρτίου, η αμερικανική ομάδα θα πάρει μέρος σε αγώνες στη Ντόχα ενώ θα ακολουθήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Κάιρο. Ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ο Γκρεγκ Μασιαλάς έχει προγραμματίσει να βρεθεί στην Ελλάδα καθώς στη Αθήνα ζει ο πατέρας του Φρίξος Μασιαλάς, ο οποίος, επίσης, έχει ασχοληθεί με την ξιφασκία.     

«Ημουν στην Ελλάδα για καλοκαίρι και έκανα προπονήσεις κάτω από τις κερκίδες του Καραϊσκάκη. Νικούσα τους Ελληνες και, τότε, μου είπαν γιατί δεν διεκδίκησα συμμετοχή για τους Ολυμπιακούς του 1976. Αποφάσισα με ένα φίλο να πάμε στο Μόντρεαλ ως θεατές. Ημουν 22 ετών. Εκεί κατάλαβα το μεγαλείο των Αγώνων και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ύστερα από τέσσερα χρόνια να πάρω μέρος. Θυμάμαι ότι γύριζα στις ΗΠΑ από αγώνες και ένας τελωνειακός με ρώτησε τι τα θέλω τα σπαθιά. Του είπα ότι προετοιμάζομαι για τη Μόσχα και αυτός μου απάντησε ότι, όσο έλειπα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κάνουν μποϊκοτάζ. Βρισκόμουν σε άριστη αγωνιστική κατάσταση» είχε πει με παράπονο, το 2017, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή