Κέρδη και παγίδες για την Εθνική ομάδα

Κέρδη και παγίδες για την Εθνική ομάδα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξάφνιασε πολλούς η ισοπαλία (1-1) που απέσπασε η Εθνική μας από την Ισπανία στη Γρανάδα, στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, ανήμερα την 25η Μαρτίου, μια σημαντική επέτειο για τον ελληνισμό. Δεν είναι μόνο η αξία του αντιπάλου, μιας ομάδας που στο τελευταίο παιχνίδι της είχε σαρώσει 6-0 τη Γερμανία και μετρούσε ένα σερί επτά νικηφόρων εντός έδρας αγώνων με απολογισμό τερμάτων… 30-0. Είναι και ότι πέρασαν ακριβώς τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά κατά την οποία η Εθνική μας πήρε αποτέλεσμα κόντρα σε ομάδα αντιστοίχου βεληνεκούς, συμπτωματικά ανήμερα την 25η Μαρτίου στις Βρυξέλλες κόντρα στο Βέλγιο, στον δρόμο για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Εκείνο το 1-1 δεν αρκούσε για να ξεπεράσει η ομάδα μας έναν σαφώς πιο ποιοτικό αντίπαλο, αποδείχθηκε όμως «χρυσάφι» ψυχολογικά και βαθμολογικά στο κυνήγι της 2ης θέσης του ομίλου, που έδινε μία παραπάνω ευκαιρία μέσω μπαράζ. Και την κέρδισε αυτή την ευκαιρία, ασχέτως αν δεν την αξιοποίησε γιατί έπεσε πάνω στην Κροατία, μια άλλη εξαιρετική ομάδα που έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης λίγους μήνες αργότερα. Είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί ένας τόσο μεγάλος στόχος χρειάζονται υπερβάσεις. Καιρό τώρα, η Εθνική μας έχει χάσει το μέταλλο που τη χαρακτήριζε επί εποχής Ρεχάγκελ αλλά και Σάντος, όταν μεγάλες νίκες και σπουδαίες προκρίσεις είχαν αποκτήσει χαρακτήρα… αυτονόητου. «Τουφεκιές» αραιά και πού σαν κι αυτήν στη Γρανάδα δεν αρκούν για να επαναφέρουν την ομάδα μας εκεί όπου βρισκόταν σταθερά για περισσότερο από μία δεκαετία.

Χρειάζονται πολλά ακόμα για τη μεγάλη επιστροφή, αλλά από ό,τι φαίνεται το νερό μπαίνει σιγά σιγά στο αυλάκι. Οχι ορμητικά, βέβαια, αλλά μπαίνει…
Η ισοπαλία με την Ισπανία ήταν το 9ο συνεχόμενο αήττητο παιχνίδι επί Φαντ Σιπ, με τελευταία ήττα πριν από ενάμιση χρόνο από την Ιταλία, με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Δεν ήταν, βέβαια, υψηλής ποιότητας οι αντίπαλοι στο διάστημα αυτό, αλλά όπως και να έχει, είναι μια καλή αρχή για να επιστρέψει η ομάδα μας στο επίπεδο που την είχαμε συνηθίσει. Και για να γίνει αυτό, δεν αρκεί η αποφυγή της ήττας αλλά το κυνήγι της νίκης, ειδικά σε παιχνίδια κόντρα σε ομάδες ίδιου ή χαμηλότερου επιπέδου.  

Το αυριανό (21.45) φιλικό με την Ονδούρα στην Τούμπα θα χρειαστεί διαφορετική ανάγνωση ώστε να ετοιμαστεί η Εθνική μας για το εμπόδιο της Γεωργίας, την ερχόμενη Τετάρτη στο ίδιο γήπεδο για τη 2η αγωνιστική του ομίλου. Οι Γεωργιανοί το πάλεψαν στη Σουηδία και παρότι ηττήθηκαν 1-0 στην επιστροφή του Ιμπραΐμοβιτς, έδειξαν ανταγωνιστικοί. Κι όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, πιο δύσκολη υπόθεση είναι η νίκη κόντρα σε ομάδες χαμηλότερου επιπέδου παρά το κυνήγι της ισοπαλίας με αντιπάλους από τα ψηλότερα ράφια.

• Μία παραπάνω επιλογή στη μεσαία γραμμή θέλησε ο Τζον Φαντ Σιπ, για αυτό και κάλεσε για πρώτη φορά τον 19χρονο Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο του Παναθηναϊκού για το αυριανό φιλικό με την Ονδούρα και το παιχνίδι της ερχόμενης Τετάρτης με τη Γεωργία, αμφότερα στο γήπεδο της Τούμπας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή