Αλλαγές προσώπων, αλλά όχι παρατάξεων

Αλλαγές προσώπων, αλλά όχι παρατάξεων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ομοσπονδιών να έχει αποκτήσει νέους προέδρους διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες στις περισσότερες από τις ελληνικές ομοσπονδίες. Παρά τις αλλαγές προσώπων, ουσιαστικές αλλαγές δεν υπήρξαν. Οι περισσότεροι νέοι πρόεδροι έχουν υπηρετήσει ως μέλη των Δ.Σ. σε προηγούμενες διοικήσεις και, ουσιαστικά, αποτελούν συνέχειά τους. Μία από τις εξαιρέσεις αποτελεί η ομοσπονδία κολύμβησης, τα σωματεία της οποίας ανέδειξαν στις θέσεις-κλειδιά νέα πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο. Συνολικά, τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στον αθλητισμό άγγιξαν το 50%.   

Οι αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών, με εξαίρεση αυτή της χιονοδρομίας, πραγματοποιήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής κάλπης «Ζευς». Η θέσπιση των ορίων ηλικίας και θητειών έβαλε στον… πάγκο τους «ισχυρούς» άνδρες που διοικούσαν αθλήματα για πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, έδειξαν ότι μπορούν και επηρεάζουν το εκλογικό σώμα. Μπορεί το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων να έβγαλε από την εκλογική λίστα «σωματεία σφραγίδες», αλλά ένα σύστημα που έχει «οικοδομηθεί» με προσωπικές σχέσεις πολλών ετών είναι δύσκολο να φέρει θεαματικές αλλαγές.  

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ομοσπονδίες, η θεαματική αλλαγή ακούει στο όνομα Κυριάκος Γιαννόπουλος, που κατάφερε να υπερισχύσει του Σπύρου Γιαννιώτη, ο οποίος υποστηριζόταν από τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του αθλήματος ανεδείχθη πρόεδρος στον υγρό στίβο για πρώτη φορά το 1984. 
Συνολικά είκοσι ομοσπονδίες ολυμπιακών αθλημάτων απέκτησαν νέους προέδρους και ανανέωσαν κάποια από τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων. Στην περισσότερες από αυτές, οι μέχρι πρόσφατα γενικοί γραμματείς, ταμίες κ.ά. στηρίχθηκαν για να αναλάβουν τις θέσεις των προέδρων, που βάσει νόμου δεν είχαν το δικαίωμα να θέσουν για πολλοστή φορά υποψηφιότητα (ιστιοπλοΐα, τένις, γυμναστική κ.λπ.). Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, οι παλαιοί πρόεδροι έμειναν ως μέλη του Δ.Σ. ενώ σε άλλες προτίμησαν τη θέση του εκπροσώπου του αθλήματός τους στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.    

Στην αρχαιότερη ελληνική ομοσπονδία, τον ΣΕΓΑΣ, ανεδείχθη πρόεδρος η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜεΡΑ25. Ο «ισχυρός» άνδρας του στίβου Βασίλης Σεβαστής την υποστήριξε στη διεκδίκηση της προεδρίας απέναντι στην ολυμπιονίκη Τασούλα Κελεσίδου και ο ίδιος κράτησε τη θέση στην ΕΟΕ. Η επικράτηση όμως της παλαιάς ακοντίστριας είναι με… βραχεία κεφαλή καθώς εξέλεξε 11 μέλη στο Δ.Σ. με την Κελεσίδου να εκλέγει 10. Το ίδιο έγινε και στο τένις. 

Σε δύο ομοσπονδίες (πυγμαχία, καράτε) δεν διεξήχθησαν εκλογές καθώς υπάρχουν διοικήσεις που έχουν οριστεί από το πρωτοδικείο.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή