Ενα Εuro ειδικών συνθηκών

Η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή υπό τη σκιά της πανδημίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Εuro 2020 ήταν εξαρχής μια ιδιαίτερη διοργάνωση λόγω της φιλοξενίας των αγώνων σε 11 πόλεις 10 διαφορετικών χωρών, αλλά έγινε ακόμα πιο ιδιαίτερη γιατί εξελίχθηκε σε Euro… 2021! Oπως ήταν προγραμματισμένο εξαρχής, η σέντρα της διοργάνωσης γίνεται στις 11 Ιουνίου (22.00) στο «Ολύμπικο» της Ρώμης με τον αγώνα Ιταλία – Τουρκία και ο τελικός ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 11 Ιουλίου στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με διαφορά όμως ενός ολόκληρου χρόνου! Για πρώτη φορά στην Ιστορία, μια τόσο σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση μετατέθηκε ένα χρόνο αργότερα κι αυτό λόγω της COVID-19, που εξακολουθεί να απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι αγώνες θα γίνουν με κόσμο αλλά με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. 

Πρόκειται για ένα διευρυμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή 24 και όχι 16 ομάδων στην τελική του φάση. Το πείραμα του 2016 στη Γαλλία κρίθηκε επιτυχημένο, για αυτό και η UEFA αποφάσισε να διατηρήσει το πλάνο των 24 ομάδων, ώστε να βγάλει περισσότερες χώρες στον «αφρό» για να κάνει ακόμα πιο εμπορική τη διοργάνωση, έστω κι αν λόγω της ποσότητας θυσιάζεται η ποιότητα. Από τις δέκα χώρες που έχουν κατακτήσει Euro, θα λείψει μία κι αυτή είναι η Εθνική μας. Δεν κατάφερε να προκριθεί και θα απουσιάσει, όπως απουσίασε και το 2016, μετά 3 συνεχόμενες παρουσίες στην τελική φάση, το 2004 όταν κατέκτησε το τρόπαιο, το 2008 και το 2012 που προκρίθηκε στα προημιτελικά. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 10 χώρες, ουσιαστικά 11, καθώς η Σκωτία είναι «κράτος εν κράτει» και ξεχωριστή ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Τα παιχνίδια του 1ου ομίλου (μετέχουν Τουρκία, Ιταλία, Ουαλλία, Ελβετία) θα γίνουν στο «Ολύμπικο» της Ρώμης (72.968 θέσεις) και το «Ολιμπίγια» του Μπακού (68.700). Του 2ου ομίλου (Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία) στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης (38.065) και «Κρεστόφσκι» της Αγ. Πετρούπολης (68.134). Του 3ου ομίλου (Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία) στην «Αρένα Νατσιονάλα» του Βουκουρεστίου (67.789) και τη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» του Αμστερνταμ (54.990). Του 4ου ομίλου (Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία) στο «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκώβης (52.063) και το Γουέμπλεϊ (90.000). Του 5ου ομίλου (Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία) στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης (60.000) και στο «Κρεστόφσκι» της Αγ. Πετρούπολης, ενώ του 6ου ομίλου (Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία) στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης (67.689) και την «Αλιάνζ Αρίνα» του Μονάχου (75.000).  

Τα φαβορί της διοργάνωσης είναι τα κλασικά. Οι μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία) ξεκινούν με διακριτό πλεονέκτημα και κοντά τους βρίσκεται δικαιωματικά η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Στα φαβορί συγκαταλέγεται και το Βέλγιο (Νο 1 ομάδα στο ranking της FIFA) κι ας έχει καιρό να κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, όπως και η Ολλανδία, που λόγω ειδικού βάρους κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει κι ας έλαμψε διά της απουσίας της από τα μεγάλα ραντεβού των τελευταίων χρόνων.  

Στο τέλος μιας χρονιάς με πολλές δυσκολίες λόγω της πανδημίας, διόλου απίθανο να εκμεταλλευθούν τις συγκυρίες και να παίξουν σημαντικό ρόλο χώρες από πιο χαμηλά επίπεδα δυναμικότητας. Ηχηρές εκπλήξεις σαν της Ελλάδας το 2004 ή της Δανίας το 1992 είναι πολύ σπάνιες αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν, ειδικά στο τέλος μιας χρονιάς με μεγάλη καταπόνηση των παικτών, που στην πλειονότητά τους αγωνίζονται χωρίς ανάσες από το περασμένο καλοκαίρι. Μπορούν να έχουν ρόλο πρωταγωνιστή ομάδες όπως η Κροατία, η Τουρκία, η Δανία και η Τσεχία που στο παρελθόν είχαν πορείες – έκπληξη σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Μπορούν «σταχτοπούτες» όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Φινλανδία να κάνουν κάτι περισσότερο από το να συμπληρώσουν απλώς τον όμιλο; Πολύ σύντομα, οι απαντήσεις στο χορτάρι…ς 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή