Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος στις αξίες και στα πανανθρώπινα μηνύματα που περικλείουν οι λέξεις Ολυμπιακοί Αγώνες; Ακόμα και σε αυτούς τους διαφορετικούς Αγώνες, στους Αγώνες της πανδημίας, τα ιδανικά που εκπροσωπεί η μεγάλη αθλητική γιορτή αφήνουν στο περιθώριο τις σκέψεις για μία διοργάνωση που διεξήχθη, χωρίς τη θέληση της πλειοψηφίας των διοργανωτών, κατά μεγάλο ποσοστό για να μη ζημιωθούν τα οικονομικά συμφέροντα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Διαβάστε ακόμη: Εικόνες και βίντεο από την τελετή έναρξης
Μέσα από τις ολυμπιακές αξίες, ξεχνάς ότι για να δικαιολογηθούν τα χρήματα από τις χορηγίες, οι ιθύνοντες του «σατό» της Λωζάνης χρησιμοποίησαν ως άλλοθι την προετοιμασία των αθλητών και την επιθυμία τους για αγώνες. Έτσι, ακούς τους στίχους του Κωστή Παλαμά, στη μουσική σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα, και περιμένεις το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο να λάμψει, να στεφανώσει με αμάραντο κλωνάρι τα «σιδερένια» κορμιά που, ήδη, μετράνε τις δυνάμεις τους στα στάδια του Τόκιο.
Τελετή Έναρξης ων 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Μία τελετή που πρόβαλε την ιστορία, την κουλτούρα αλλά και την τεχνολογία της χώρας. Μία τελετή που, κάτω από άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να είναι η εντυπωσιακότερη όλων. Οι αθλητές μπήκαν στο στάδιο του Τόκιο, σχηματίζοντας ένας πολύχρωμο παζλ και μόνο όταν έβλεπες τα χαμόγελα καλυμμένα με μάσκες επέστρεφες στην πραγματικότητα.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αθλητές, αθλήτριες και αξιωματούχοι χαιρετούσαν τις άδειες κερκίδες. Η τεχνολογία με τον κατάλληλο φωτισμό, για χάρη της τηλεόρασης, προσπάθησε να μετριάσει αυτή την τραγική εικόνα. Έφτανε όμως μία σκιά για να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε το νέο «μότο» των Αγώνων. Στο «Ψηλότερα, Δυνατότερα, Γρηγορότερα» προστέθηκε και το «together», ως μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Ένα «Μαζί» όμως που έμοιαζε με ειρωνεία σε μία εποχή που ο νέος κορωνοϊός… απαιτεί κοινωνικές αποστάσεις.
Σε αυτή τη διοργάνωση άλλαξε και ο Ολυμπιακός Όρκος των αθλητών, των κριτών και των προπονητών. Σε αυτόν συμπεριλήφθηκαν όροι όπως ισότητα των φύλων, αλληλεγγύη κλπ. Οι αλλαγές όμως δεν σταματάνε εδώ, καθώς στο ολυμπιακό πρόγραμμα του Τόκιο συμπεριλαμβάνονται αθλήματα που δεν θεωρούνται… παραδοσιακά, όπως το σκέιτμπορντ, το σέρφινγκ και η αθλητική αναρρίχηση, κάτι που δείχνει τη… στροφή που κάνει η ΔΟΕ σε πιο εμπορικά αθλήματα που προσελκύουν τη νέα γενιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σκέιτμπορντ τη Μ. Βρετανία θα εκπροσωπήσει η 13χρονη Σκάι Μπράουν.
Μπορεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας να τους έχουν αποκαλέσει αγώνες της σιωπής, της πανδημίας και των συμφερόντων αλλά από τη στιγμή που οι αθλητές μπήκαν στα στάδια, τότε η θέληση για υπέρβαση των δυνατοτήτων και η επιθυμία για διάκριση θα αφήσει στο περιθώριο τις αρνητικές σκέψεις. Και είναι πολλά αυτά για τα οποία πρέπει να μείνουμε συντονισμένοι στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού. Ας δούμε κάποια από αυτά που περιμένουμε το προσεχές σαββατοκύριακο:
Αύριο το πρωί ο Λευτέρης Πετρούνιας (08.30 -10.00) θα διεκδικήσει την είσοδο στον τελικό των κρίκων που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.
Νωρίτερα (05.00) η Μαρία Σάκκαρη θα αγωνιστεί στον πρώτο γύρο του τουρνουά τένις.
Λίγο μετά τις 13.00 η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αννα Ντουντουνάκη θα πάρει μέρος στους προκριματικούς των 100 μ. πεταλούδα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το πρόγραμμα της Κυριακής. Η Κυριακή είναι μία μέρα που ενδέχεται να μεγαλώσει η λίστα με τα ελληνικά ολυμπιακά μετάλλια.
Η Αννα Κορακάκη, τα ξημερώματα, θα πάρει μέρος στο αεροβόλο πιστόλι, ένα όπλο όπου στους Ολυμπιακούς του Ρίο κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο.
Η ημέρα περιλαμβάνει, από ελληνικής πλευράς, τον αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά, τις πρώτες ιστιοπλοϊκές κούρσες για τους αθλητές μας σε RSX και Laser και τη Φένια Τζέλη στο ταέ κβον ντό.