ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το «ναυάγιο» της Σούπερ Λιγκ 2 και οι αιτίες του

to-nayagio-tis-soyper-ligk-2-kai-oi-aities-toy-561532513

Ηταν αρχές Ιουνίου όταν ο υφυπουργός Αθλητισµού Λ. Αυγενάκης επιβεβαίωνε την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δύο µικρότερων επαγγελµατικών κατηγοριών (Σούπερ Λιγκ 2, Φούτµπολ Λιγκ) σε µία, «µε στόχο να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η ποιότητα του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου». Πέντε µήνες αργότερα, η Σούπερ Λιγκ 2 µάταια προσπαθεί να κάνει εκκίνηση, µπλοκαρισµένη από αµφισβητούµενες δικαστικές αποφάσεις που αυτοαναιρούνται. Μεσοβδόµαδα, η Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού χορήγησε πιστοποιητικό συµµετοχής σε ΠΑΕ (∆όξα ∆ράµας) που στο δυναµικό της είχε µόνο έξι δελτία ποδοσφαιριστών και που βάσει ΚΑΠ δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να λάβει µέρος, έχοντας παράλληλα απαγορευτικό µεταγραφών από την UEFA λόγω παλαιότερων χρεών!

Η ίδια επιτροπή που βάσει της ολιστικής µελέτης των FIFA/UEFA αναβαθµίζεται, λειτουργεί ανεξάρτητα και οι αρµοδιότητές της αυξάνονται, αποδεικνύεται πως αποφασίζει µέσω γραφειοκρατικών ελέγχων και όχι βάσει των πραγµατικών δεδοµένων και καταστάσεων. Το παρανοϊκό σκηνικό ολοκληρώθηκε από την ίδια την ΕΠΟ µέσω του διαιτητικού δικαστηρίου της που έκανε δεκτή προσφυγή της ΠΑΕ ΑΕΛ κατά της επιτροπής έκτακτων θεµάτων της Οµοσπονδίας, αφαιρώντας την άδεια από τις εννέα οµάδες της Φούτµπολ Λιγκ που ανέβηκαν µέσω της αναδιάρθρωσης. Αποτέλεσµα, οι µεταγραφές ποδοσφαιριστών άνω των 25 ετών, όπως και οι ανανεώσεις συµβολαίων που έκαναν, να κρίνονται άκυρες. Και µέσα σε όλα αυτά, τέσσερις ΠΑΕ (Καβάλα, ∆όξα ∆ράµας, Ασπρόπυργος, Ζάκυνθος) διεκδικούν την είσοδό τους στο πρωτάθληµα, έχοντας λάβει παράταση από την ΕΠΟ µέχρι την Τρίτη ώστε να βρουν ικανό αριθµό ποδοσφαιριστών.

Εστω και µία να τα καταφέρει, θα ακολουθηθεί νέα διαδικασία κλήρωσης και πιθανότατα νέα µετάθεση της έναρξης! Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να παραµένει σε εκκρεµότητα και το τηλεοπτικό συµβόλαιο µε την ΕΡΤ, που βάσει του αθλητικού νοµοσχεδίου προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια, µε κεντρική διαχείριση.

Πολιτεία, ποδοσφαιρικές αρχές, αρµόδια δικαστικά όργανα αλλά και οι ίδιες οι ΠΑΕ δεν είχαν την ετοιµότητα να υποστηρίξουν το σχέδιο για µια µεγάλη επαγγελµατική κατηγορία, που µέσω οικονοµικών και αγωνιστικών κριτηρίων θα αποτελούσε συνέχεια της Σούπερ Λιγκ 1.