Το «ναυάγιο» της Σούπερ Λιγκ 2 και οι αιτίες του

Το «ναυάγιο» της Σούπερ Λιγκ 2 και οι αιτίες του

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν αρχές Ιουνίου όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης επιβεβαίωνε την πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δύο μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών (Σούπερ Λιγκ 2, Φούτμπολ Λιγκ) σε μία, «με στόχο να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η ποιότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου». Πέντε μήνες αργότερα, η Σούπερ Λιγκ 2 μάταια προσπαθεί να κάνει εκκίνηση, μπλοκαρισμένη από αμφισβητούμενες δικαστικές αποφάσεις που αυτοαναιρούνται. Μεσοβδόμαδα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής σε ΠΑΕ (∆όξα ∆ράμας) που στο δυναμικό της είχε μόνο έξι δελτία ποδοσφαιριστών και που βάσει ΚΑΠ δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να λάβει μέρος, έχοντας παράλληλα απαγορευτικό μεταγραφών από την UEFA λόγω παλαιότερων χρεών!

Η ίδια επιτροπή που βάσει της ολιστικής μελέτης των FIFA/UEFA αναβαθμίζεται, λειτουργεί ανεξάρτητα και οι αρμοδιότητές της αυξάνονται, αποδεικνύεται πως αποφασίζει μέσω γραφειοκρατικών ελέγχων και όχι βάσει των πραγματικών δεδομένων και καταστάσεων. Το παρανοϊκό σκηνικό ολοκληρώθηκε από την ίδια την ΕΠΟ μέσω του διαιτητικού δικαστηρίου της που έκανε δεκτή προσφυγή της ΠΑΕ ΑΕΛ κατά της επιτροπής έκτακτων θεμάτων της Ομοσπονδίας, αφαιρώντας την άδεια από τις εννέα ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ που ανέβηκαν μέσω της αναδιάρθρωσης. Αποτέλεσμα, οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών άνω των 25 ετών, όπως και οι ανανεώσεις συμβολαίων που έκαναν, να κρίνονται άκυρες. Και μέσα σε όλα αυτά, τέσσερις ΠΑΕ (Καβάλα, ∆όξα ∆ράμας, Ασπρόπυργος, Ζάκυνθος) διεκδικούν την είσοδό τους στο πρωτάθλημα, έχοντας λάβει παράταση από την ΕΠΟ μέχρι την Τρίτη ώστε να βρουν ικανό αριθμό ποδοσφαιριστών.

Εστω και μία να τα καταφέρει, θα ακολουθηθεί νέα διαδικασία κλήρωσης και πιθανότατα νέα μετάθεση της έναρξης! Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να παραμένει σε εκκρεμότητα και το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ, που βάσει του αθλητικού νομοσχεδίου προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια, με κεντρική διαχείριση.

Πολιτεία, ποδοσφαιρικές αρχές, αρμόδια δικαστικά όργανα αλλά και οι ίδιες οι ΠΑΕ δεν είχαν την ετοιμότητα να υποστηρίξουν το σχέδιο για μια μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, που μέσω οικονομικών και αγωνιστικών κριτηρίων θα αποτελούσε συνέχεια της Σούπερ Λιγκ 1.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή