Την Κυριακή παίκτης, τη Δευτέρα προπονητής

Την Κυριακή παίκτης, τη Δευτέρα προπονητής

Μια μεγάλη μορφή των ελληνικών γηπέδων, που συνέχισε με επιτυχία τη σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα του και στους πάγκους, συνηθίζει να σχολιάζει όταν μια ομάδα αναθέτει τις τύχες της σε έναν νεαρό προπονητή: «Την Κυριακή παίκτης, τη Δευτέρα προπονητής…».

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη μορφή των ελληνικών γηπέδων, που συνέχισε με επιτυχία τη σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα του και στους πάγκους, συνηθίζει να σχολιάζει όταν μια ομάδα αναθέτει τις τύχες της σε έναν νεαρό προπονητή: «Την Κυριακή παίκτης, τη Δευτέρα προπονητής…». Ατάκα που αν μη τι άλλο εμπεριέχει ανάγλυφα όλο το ρίσκο της επιλογής…

Η κίνηση της ΑΕΚ να παραδώσει τα «κλειδιά» της τεχνικής ηγεσίας στον πολλά υποσχόμενο Αργύρη Γιαννίκη αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοίχημα, που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά μεγάλες ελληνικές ομάδες το συναντάμε σπανιότατα. Στην εγχώρια ποδοσφαιρική πραγματικότητα, διαχρονικά, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως η ηλικιακή ομάδα 32-42 ετών των προπονητών έχει δικαιώσει όσους την εμπιστεύονται. Η περίπτωση του 41χρονου νέου κόουτς της Ενωσης σε συνδυασμό με την προγενέστερη ομάδα του (ΠΑΣ Γιάννινα) φέρνει στη μνήμη αυτή του Γιάννη Χριστόπουλου. Το 2012, σε ηλικία 38 ετών, αξιοποίησε την ευκαιρία, καθώς από βοηθός του Βέλγου Στεφάν Ντεμόλ έγινε πρώτος προπονητής στην ομάδα της Ηπείρου και μαζί της τερμάτισε στην 5η θέση. Ο Χριστόπουλος αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς, αλλά η καριέρα του δεν είχε ανάλογη συνέχεια.

Την Κυριακή παίκτης, τη Δευτέρα προπονητής-1

Η Ελλάδα σπάνια εμπιστεύεται νέο ηλικιακά τεχνικό στο «τιμόνι» της.

Στον διεθνή χώρο, τα παραδείγματα των Πεπ Γκουαρδιόλα, Ζινεντίν Ζιντάν, Ζοσέ Μουρίνιο και Λουίς Ενρίκε είναι μοναδικά, έστω κι αν τα μεγέθη είναι διαφορετικά.

Ο Γκουαρδιόλα σε ηλικία 37 ετών κέρδισε τρεις τίτλους με την Μπαρτσελόνα (Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας), ο «Ζιζού» στα 42 του με τη Ρεάλ σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ, ο «special one» στα 37 του ανέλαβε την Μπενφίκα αρχίζοντας τη «σόλο» πορεία του και αφού προηγουμένως στο πλευρό του Μπόμπι Ρόμπσον επί μία επταετία κατέκτησε μεταξύ άλλων ένα Κύπελλο Κυπελλούχων με την Μπαρτσελόνα και έφτασε στα ημιτελικά του UEFA με την Πόρτο. Ανάλογα εξαιρετικά δείγματα δείχνει ο 34χρονος Γιούλιαν Νάγκελσμαν που εξαργύρωσε την πορεία του με τη Λειψία στο Τσάμπιονς Λιγκ με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπάγερν, έχοντας κάνει ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής στα 28 του στη Χοφενχάιμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή