Θύματα πολέμου με το ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος

Θύματα πολέμου με το ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος

«Ηρθε η ώρα να θυσιαστούμε για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπι Αχμεντ και από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για να βρεθούν στη γραμμή του μετώπου ήταν ο «χρυσός» μαραθωνοδρόμος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ και ο «ασημένιος» Φεγίσα Λιλέσα.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρθε η ώρα να θυσιαστούμε για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπι Αχμεντ και από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για να βρεθούν στη γραμμή του μετώπου ήταν ο «χρυσός» μαραθωνοδρόμος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ και ο «ασημένιος» Φεγίσα Λιλέσα. Οι δύο Αιθίοπες μαραθωνοδρόμοι όμως δεν είναι οι πρώτοι ολυμπιονίκες που δηλώνουν «παρών» σε έναν πόλεμο. Από το 1896 μέχρι σήμερα δεκάδες πρωταθλητές πολέμησαν ή έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικές συγκρούσεις.  

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης (1912), ο άλτης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο και ένα χάλκινο. Με τον εθνικό ύμνο να ηχεί στα αυτιά του κατετάγη ως εθελοντής στο Στρατολογικό Γραφείο της Καλαμάτας. Οι ανώτεροί του προσπάθησαν να τον κρατήσουν μακριά από τις μάχες για να μην κινδυνέψει το ίνδαλμα των Ελλήνων. Τελικά, ύστερα από πολλές παρεμβάσεις αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά ήταν ήδη αργά. Είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών και κηδεύτηκε με τιμές ήρωα.  

Πολλοί όμως ήταν και οι Ελληνες αθλητές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στον Πόλεμο του 1940. Ο πρώτος αθλητής που σκοτώθηκε στο μέτωπο ήταν ο Μανιάτης ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος.  

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 400 αθλητές που είχαν πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Ιάπωνας Τακεΐτσι Νίσι. Ο βαρώνος χρυσός ολυμπιονίκης στην ιππασία άφησε την τελευταία του πνοή στην Ιβο Τζίμα. Στον θάνατό του ο ηρωισμός «αντάμωσε» με τον μύθο και πήρε θρυλική διάσταση. Ο Γάλλος Τζορτζ Ιβάν Αντρέ (ασημένιο στο άλμα εις ύψος το 1908, χάλκινο στη σκυταλοδρομία το 1920) τραυματίστηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σκοτώθηκε από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο. Η λίστα των Ολυμπιονικών που έπεσαν νεκροί σε μάχες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ατελείωτη. Ξεχωρίζουν ο κόμης Τζον Γοντχάους (χρυσό και ασημένιο στο πόλο), ο Γιάνους Κουσιτσίνσκι (χρυσό στα 10.000 μ.), ο κολυμβητής Σιγκέο Αράι (χρυσό και χάλκινο) κ.ά.

«Το να αγωνιστείς μέχρι θανάτου αποτελεί το απόλυτο τίμημα σε έναν πόλεμο. Ο αθλητισμός έχει να κάνει με ειρήνη και αγάπη, αλλά τώρα διακυβεύεται η ύπαρξη μιας χώρας», δήλωσε ο 48χρονος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή