Έφυγε από τη ζωή ο τριπλουνίστας Βίκτορ Σανέγεφ – Η αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» το 2001

Έφυγε από τη ζωή ο τριπλουνίστας Βίκτορ Σανέγεφ – Η αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» το 2001

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θρύλος του τριπλούν Βίκτορ Σανέγεφ έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιανουαρίου, σε ηλικία 76 ετών. Ο Γεωργιανός αθλητής το 2001 είχε δώσει αποκλειστική συνέντευξη στην «Καθημερινή» όπου είχε μιλήσει για την αθλητική σταδιοδρομία του, τις σπουδές του, τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε αλλά και τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της Μόσχας, σε έναν αγώνα που κρύβει πολύ παρασκήνιο καθώς οι αποφάσεις των κριτών αμφισβητήθηκαν έντονα από τους αθλητές.    

Ο Βίκτορ Σανέγεφ ήταν από τους πρώτους αθλητές που κατέκτησαν τρία χρυσά μετάλλια σε συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα κατορθώματα του «καγκουρό από το Σοχούμι» στους στίβους θεωρούνται ακόμη εντυπωσιακά ενώ ο ίδιος πλήρωσε τις επιτυχίες του με πολλούς τραυματισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε με πλαστικά κόκαλα στα γόνατα και εκεί που ενώνονται τα πόδια με τη λεκάνη.

Το 4ο ολυμπιακό μετάλλιο του Βίκτορα Σανέγεφ ήταν ασημένιο και το κατέκτησε στη διοργάνωση της Μόσχας. Σε αυτούς τους Αγώνες, οι αποφάσεις των κριτών, οι οποίοι προέρχονταν μόνο από την ΕΣΣΔ, αμφισβητήθηκαν έντονα. Στον Βραζιλιάνο, Ζοάο Κάρλος ντε Ολιβέιρα και τον Αυστραλό Ιαν Κάμπελ ακυρώθηκαν εννέα από τα 12 άλματά τους. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης ήθελε Ρώσο Ολυμπιονίκη. O «ιπτάμενος γεωπόνος», ως Γεωργιανός, δεν υπήρχε στις προτιμήσεις της. Ο Εσθονός, Γιάκ Ουντμάε φαίνεται να ήταν ο εκλεκτός. Ο Ουντμάε στην 3η προσπάθεια έφτασε τα 17,35, ενώ ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο τελευταίο του άλμα προσγειώθηκε στα 17,24. Αυτά λένε τα επίσημα στοιχεία. Εάν πιστέψουμε τον Κάμπελ, τ’ αποτελέσματα έχουν αλλοιωθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο Σανέγεφ πήδηξε περισσότερο από τον αντίπαλό του αλλά δεν του μέτρησαν σωστά το άλμα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Βραζιλιάνος, αγνοώντας τους αξιωματικούς του καθεστώτος, έδειξε στον Ουντμάε τον Γεωργιανό και του είπε ότι το χρυσό μετάλλιο ανήκει στον Σανέγεφ.

Ο ίδιος ο Ολυμπιονίκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απέφυγε να μιλήσει γι’ αυτό το θέμα και είπε πως ένα λάθος στην τεχνική του (πάτησε 20 πόντους πίσω) του στέρησε το χρυσό μετάλλιο. Τα επόμενα χρόνια, όμως, ο Ουντμάε, που έως το 1980 είχε δύο ασημένια κι ένα χάλκινο μετάλλια από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλειστού στίβου, δεν εμφανίστηκε πουθενά, ενώ ο Ολιβέιρα, το 1982, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του κόψουν το πόδι.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Βίκτορ Σανέγεφ που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» το 2001

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή