Η πρόληψη και η αποτροπή διά της αγωγής και της παιδείας

Η πρόληψη και η αποτροπή διά της αγωγής και της παιδείας

Η δολοφονία του Αλκη και όσα άλλα θλιβερά συνέβησαν στη συνέχεια (με πιο πρόσφατο το πανό του αίσχους στην Τούμπα) επανέφεραν, με δραματικό τρόπο, ένα αίτημα πολλών ανθρώπων του αθλητισμού.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία του Αλκη και όσα άλλα θλιβερά συνέβησαν στη συνέχεια (με πιο πρόσφατο το πανό του αίσχους στην Τούμπα) επανέφεραν, με δραματικό τρόπο, ένα αίτημα πολλών ανθρώπων του αθλητισμού. Ο Αρης Αλεξανδρής, σε εμβριθή ανάλυση στην «Κ», για άλλο θέμα, τονίζει ότι «αυτό που επείγει να κάνουμε είναι μια μεγάλη επένδυση στη σεξουαλική αγωγή». Και ο αναγνώστης μας, Αλέξανδρος Γλυνός, σε επιστολή του προτείνει την εισαγωγή στο δημοτικό της Αγωγής του Πολίτη.

Ηδη, όμως, εδώ και περίπου 35 χρόνια είχα επισημάνει την αναγκαιότητα της καθιέρωσης ως μαθήματος από την Α΄ Δημοτικού της Αθλητικής Αγωγής (ή Αθλητικού Πνεύματος). «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Αλλά τέτοια αποδείχθηκε και η ισχυρή φωνή του αείμνηστου Αντώνη Τζίκα, πρώην προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής και ιδρυτή του Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας. Η δική μου ήταν «έπος πτερόεν», μολονότι γραπτό.

Χρήσιμη η καταστολή, αναγκαία η πάταξη των παρανομούντων, όπως και η απειλή και ο φόβος για την επιβολή αυστηρών ποινών. Θεωρώ, όμως, σημαντικότερο το προλαμβάνειν και το αποτρέπειν, του τιμωρείν και του καταστέλλειν. Αλλά προλαμβάνειν και αποτρέπειν κυρίως μέσω της παιδείας και της αγωγής.

Φυσικά, γι’ αυτό θα απαιτηθούν πολλά χρόνια, έως ότου ενηλικιωθούν τα σημερινά νήπια. Θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες γενιές ώστε να αποκτήσουμε φιλάθλους υποστηρικτές μεν μιας ομάδας, αλλά όχι «άρρωστους» οπαδούς. Κι επειδή, βεβαίως, δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, τα προληπτικά μέτρα, η καταστολή και η επιβολή αυστηρών ποινών θα συνεχίσουν να ισχύουν για όσους θα παρανομούν. Απλώς –πείτε μας αιθεροβάμονες και ουτοπιστές– ευελπιστούμε ότι αυτοί θα αποτελούν θλιβερή μειονότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή