Έρλινγκ Χάαλαντ: Γεννημένος σκόρερ

Έρλινγκ Χάαλαντ: Γεννημένος σκόρερ

Η Μάντσεστερ Σίτι εμφανίζεται ως η επόμενη ομάδα του Έρλινγκ Χάαλαντ. Ποιος είναι ο Νορβηγός επιθετικός που σπάει κάθε ρεκόρ σκοραρίσματος.

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον βλέπεις στο γήπεδο και νιώθεις λες και τον παρακολουθείς χρόνια. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ ενηλικιώθηκε ποδοσφαιρικά πολύ νωρίς έχοντας αφήσει ήδη το στίγμα του στο ποδόσφαιρο αν και είναι μόλις 21 ετών.

Ο Νορβηγός στράικερ είναι πλέον έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Γεννήθηκε το 2000 στην πόλη Λιντς της Αγγλίας όπου ο πατέρας του έπαιζε ποδόσφαιρο. Ο Άλφι Χάλαντ έκανε καριέρα ως μέσος. Ένας τραυματισμός στο γόνατο μετά από άσχημο μαρκάρισμα του Ρόι Κιν τον οδήγησε στην αποχώρηση από το ποδόσφαιρο το 2003 σε ηλικία 30 ετών.

Μετακόμισε με την οικογένειά στην πόλη Μπρύνε της Νορβηγίας όπου ο μικρός Έρλινγκ είχε την πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό. Όπως ομολόγησε ο πατέρας του, ο ποδοσφαιριστής δοκίμασε πολλά αθλήματα προτού καταλήξει. Ήταν μάλιστα πολύ καλός και στο χάντμπολ, ενώ σύμφωνα με αναφορές είχε πηδήξει 1.63 μέτρα στο μήκος σε ηλικία 5 ετών.

Σκοράροντας από μικρός

Ο Έρλινγκ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα του Μπρίνε. «Τον είδα για πρώτη φορά όταν ήταν πέντε ετών και προπονούταν με παιδιά μεγαλύτερά του. Έκανε δύο επαφές με τη μπάλα και σημείωσε γκολ» θυμόταν ο πρώτος του προπονητής στη Νορβηγία, στην ιστοσελίδα goal.com.

Εντυπωσίασε με την ομάδα των αναπληρωματικών της Μπρίνε όπου σημείωσε 18 γκολ σε 14 εμφανίσεις. Η αλλαγή του προπονητή της ανδρικής ομάδας, έδωσε την ευκαιρία στον Έρλινγκ Χάαλαντ το ντεμπούτο του σε επίπεδο ανδρών τρεις μήνες πριν κλείσει τα 16 του χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως εξτρέμ, ο προπονητής Αλφ Μπέρντσεν του άλλαξε θέση και τον έκανε σέντερ φορ. Εκείνο το καλοκαίρι δοκιμάστηκε στη γερμανική Χόφενχαϊμ προτού πάρει μεταγραφή για τη Μόλντε την οποία τότε προπονούσε ο Όλε Γκούναρ Σόλκιερ.

Έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Μόλντε στις 26 Απριλίου στο ματς κόντρα στη Βόλντα για το Κύπελλο. Πέτυχε ένα γκολ στη νίκη με 3-2. Έπαιξε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μόλντε στις 4 Ιουνίου μπαίνοντας ως αλλαγή στο 71ο λεπτό απέναντι στη Σάρπσμποργκ. Σκόραρε και πάλι. Τελείωσε την πρώτη του σεζόν στη Μόλντε με τέσσερα γκολ σε 20 εμφανίσεις.

Την 1η Ιουλίου 2018 ο Χάλαντ σκόραρε τέσσερα γκολ μέσα σε 21 λεπτά απέναντι στη Μπραν, αήττητη μέχρι τότε στο πρωτάθλημα. Τότε ήταν που ο Σόλκιερ τον συνέκρινε με τον Ρομέλου Λουκάκου και παραδέχτηκε ότι η Μόλντε απέρριψε προτάσεις από πολλές ομάδες.

Ο Χάαλαντ συνέχισε να σκοράρει και ολοκλήρωσε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ της Μόλντε με 16 γκολ σε 30 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν ώρα για το επόμενο βήμα.

Το πρώτο μεγάλο «μπαμ»

Η Σάλτσμπουργκ ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2018 ότι θα εντασσόταν στην ομάδα την 1η Ιανουαρίου του 2019 υπογράφοντας συμβόλαιο πέντε ετών. Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας της Αυστρίας, Κριστόφ Φρόιντ αποκάλυψε ότι τον παρακολουθούσαν πολλά χρόνια πριν.

«Παρακολουθούμε τον Έρλινγκ από το 2016, από τότε που έπαιζε στην Εθνική Νορβηγία κάτω των 16 ετών» σημείωσε ο Φρόιντ στην ιστοσελίδα Goal.com. «Τον είδαμε από κοντά και αναλύσαμε αμέτρητα βίντεο γι’ αυτόν. Εκείνη η περίοδος ήταν η φάση της μεγάλης εξέλιξής του που κέντριζε την προσοχή απλά και μόνο με την παρουσία του στο γήπεδο. Η ενέργεια, το χάρισμά του και η μεγάλη επιθυμία να σκοράρει συνέχεια σου κέντριζαν την προσοχή».

Ο Χάαλαντ έπαιξε πέντε ματς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο προτού πάρει μέρος στο παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών στην Πολωνία. Εκεί έγραψε ιστορία με τα 9 γκολ που σημείωσε στη νίκη της Νορβηγίας με 12-0 κόντρα στην Ονδούρα.

Όταν επέστρεψε στην Αυστρία, ο προπονητής Μάρκο Ρόουζ είχε αποχωρήσει και τη θέση του είχε πάρει ο Τζέσε Μαρς. Ο Αμερικανός ήταν εκείνος που έδωσε στον Χάαλαντ θέση βασικού.

Σημείωσε έξι γκολ στα πρώτα του τέσσερα ματς στη σεζόν. «Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό για τον Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ο επαγγελματισμός του» σημείωσε ο Χαρς στο DAZN. «Ήταν ωραίο να δουλεύεις μαζί του. Ερχόταν στην προπόνηση με πολλή ενέργεια. Μου αρέσουν αυτού του είδους οι παίκτες».

Η εντυπωσιακή του εκκίνηση στο αυστριακό πρωτάθλημα οδήγησαν στο ντεμπούτο με την Εθνική ανδρών της Νορβηγίας τον Σεπτέμβριο του 2019. Λίγες ημέρες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σημείωσε χατ τρικ κόντρα στη Γκενκ και σκόραρε σε επόμενα τέσσερα ματς του ομίλου. Έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να σκοράρει σε πέντε διαδοχικά ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και ο πέμπτος μετά τους Ντελ Πιέρο, Ρεμπρόφ, Νεϊμάρ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Με 28 γκολ σε 22 αναμετρήσεις με τη φανέλα της Σάλτσμπουργκ ήταν δεδομένο ότι ο 19χρονος τότε επιθετικός θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον πολλών ομάδων.

Η μεταγραφή έκπληξη

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Ντόρτμουντ τον έκανε δικό της σε μία μετακίνηση που προκάλεσε έκπληξη. Οι Βεστφαλοί κατέβαλαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του ποδοσφαιριστή και τον ενέταξαν στο ρόστερ τους κερδίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Γιουβέντους που τον είχαν στο στόχαστρό τους.

Ο Χάαλαντ έκανε ντεμπούτο στη Bundesliga στις 18 Ιανουαρίου 2020 σημειώνοντας χατ τρικ στη νίκη με 5-3 κόντρα στην Άουγκμπουργκ. Ήταν ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Ντόρτμουντ μετά τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ που πέτυχε τρία γκολ στο ντεμπούτο του.

Παρά το γεγονός ότι ερχόταν από τον πάγκο, σκόραρε άλλα δύο γκολ κόντρα στην Κολονία κι άλλα τόσα κόντρα στην Ουνιόν Βερολίνου. Έγινε έτσι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Bundesliga που σημείωσε επτά γκολ στα πρώτα τρία ματς που αγωνίστηκε. Παράλληλα έλαβε το βραβείο του παίκτη του μήνα Ιανουαρίου παρά το γεγονός ότι έπαιξε λιγότερο από μία ώρα.

Ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στη Bundeliga με 13 γκολ σε 15 εμφανίσεις μοιράζοντας και 3 ασίστ. Είχε ακόμη δύο τέρματα στο Τσάμπιονς Λιγκ και ένα στο Κύπελλο.

Οι αριθμοί του συνέχισαν να είναι εντυπωσιακοί και την επόμενη σεζόν. Με τη φανέλα της Ντόρτμουντ σκόραρε 27 φορές σε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα ενώ πέτυχε και 10 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συνολικά, την περασμένη χρονιά σημείωσε 41 γκολ σε 41 εμφανίσεις με τη φανέλα των Βεστφαλών και μοίρασε 12 ασίστ.

Ο Χάαλαντ ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με χατ τρικ απέναντι στη Βισμπάντεν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας. Αντιμετώπισε τραυματισμούς και επέστρεψε τον Νοέμβριο σκοράροντας στη νίκη με 3-1 επί της Βόλφσμπουργκ. Αυτό ήταν και το 50ό του γκολ του πρωτάθλημα της Bundesliga. Το έκανε σε 50 εμφανίσεις με τη φανέλα της Ντόρτμουντ.  

Κάπως έτσι βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο μεταγραφικών σεναρίων. Δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί διακαή πόθο της Μάντσεστερ Σίτι, ομάδα στην οποία αγωνίστηκε και ο πατέρας του. Η ιστοσελίδα «TheAthletic» ανέφερε ότι η μεταγραφή είναι σίγουρη και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή