Φόρμουλα 1: Φανεροί αγώνες και κρυφά νομίσματα

Φόρμουλα 1: Φανεροί αγώνες και κρυφά νομίσματα

Ο πέμπτος αγώνας της χρονιάς, ο χιλιοστός εξηκοστός πρώτος (1061) σε απόλυτη αρίθμηση, διεξήχθη την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

9' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πέμπτος αγώνας της χρονιάς, ο χιλιοστός εξηκοστός πρώτος (1061) σε απόλυτη αρίθμηση, διεξήχθη την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο αγώνας ονομάζεται FORMULA 1 CRYPTO.COM MIAMI GRAND PRIX 2022. Ο βασικός χορηγός της οργανώσεως είναι η εταιρεία παροχής και συναλλαγής κρυπτονομισμάτων, Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Dogecoin (DOGE), Solana, Sandbox, Decentraland, μεταξύ άλλων. Βασικός σκοπός της ύπαρξης τους, μέχρι τώρα, είναι η κερδοσκοπία. Δεν αποτελούν συναλλακτικό μέσο. Όμως είτε ως μέσο “εύκολου” πλουτισμού είτε ως δυνάμει νομίσματα έχουν αποκτήσει τέτοια αξία που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ούτε και η ιστορία που οδήγησε στη δημιουργία τους.

Από τον φασισμό στο Bitcoin

Μετά τον κατάπαυση του πυρός ο φασισμός είναι παντελώς απαξιωμένος. Η Γερμανία και η Ιταλία, τα ηγετικά παραδείγματά του, είναι ερειπωμένες. Η Ιαπωνία, η οποία σαφώς φλέρταρε με το φασισμό, είναι επίσης ερειπωμένη. Η επιρροή του φασισμού ως πολιτική ιδεολογία δεν φαίνεται να επεκτείνεται πέρα από την Ισπανία του Φράνκο. Οι Εθνικοσυντηρητικοί, («εκ των άνω προς τα κάτω» εκσυγχρονιστές), απορροφούν ορισμένη από αυτή την απώλεια και γίνονται πάλι μια εύρωστη ιδεολογία. Τα ιδεώδη του φιλελευθερισμού (οι Φιλελεύθεροι πιστεύουν στη μικρή κυβέρνηση) μπορεί να ενδυναμώνονται από τον πόλεμο, αλλά ο φιλελευθερισμός ως μέθοδος οργάνωσης πολιτικής δράσης φαίνεται ολοένα και πιο γραφικός στους ανθρώπους των τελών της δεκαετίας του 1940 και της δεκαετίας του 1950. Οι Κομμουνιστές είναι ακόμα δυνατότεροι λόγω της επίδειξης της δύναμης της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄ ΠΠ. Οι Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές υπάρχουν ως παράταξη αλλά δεν ενδυναμώνονται εμφανώς. Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ ισχυροί. Κατά κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ και το σύστημα τους φαίνεται πως αποτελούν το υπόδειγμα τους. Ένα από τα κύρια συνθετικά στοιχεία αυτής της κοινωνικής οργάνωσης είναι η πίστη στα αντικυκλικά μακροοικονομικά, η αντίληψη πως η κυβερνητική δράση μπορεί να επηρεάσει την προσφορά και τη ζήτηση. Υπάρχουν νομισματικές και δημοσιονομικές εκδοχές αυτής της αντίληψης. Μπορώ να δαπανήσω χρήματα ή να αλλάξω την αξία του χρήματος προκειμένου να επηρεάσω την απόδοση της οικονομίας μου. Είναι ένας ισχυρός ρόλος στην κυβερνητική διαχείριση της οικονομίας. Αν η οικονομία έχει πτωτική τάση, ώθησέ την προς τα πάνω. Αν έχει υπερβολική ανοδική τάση και δημιουργεί προβλήματα, επιβράδυνέ την. Ο Βρετανός οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς (John Maynard Keynes) είναι η μεγάλη φυσιογνωμία που ταυτίζεται με τα αντικυκλικά μακροοικονομικά, τα γραπτά του οποίου άσκησαν πολύ μεγάλη επιρροή κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά ακόμα πολύ μεγαλύτερη επιρροή μεταγενέστερα. Ο ίδιος ο Κέινς δεν ήταν ένας δογματικός ιδεολόγος ούτε στην προσωπική ούτε στην επαγγελματική του ζωή. Ήταν ένας πολύ πρακτικός άνθρωπος που πίστευε πως οι δογματικοί φιλελεύθεροι δεν άφηναν πολλά περιθώρια για τις δυνατότητες της κυβερνητικής δράσης και επομένως για ένα κράτος προνοίας.

Το δεύτερο κύριο συνθετικό στοιχείο της σοσιαλδημοκρατίας ήταν η χρήση της κοινωνικής ασφάλισης για την παροχή μεγαλύτερης προσωπικής ασφάλειας στους ανθρώπους: ασφάλιση υγείας, ασφάλιση γήρατος, ασφάλιση ανεργίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση του ρίσκου για πολλούς ανθρώπους. Αν γίνει αυτό θα εξομαλυνθεί η πάλη των τάξεων και θα μαλακώσουν οι επιπτώσεις των νέων βιομηχανικών κοινωνιών που έρχονται με τη σύγχρονη ζωή. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της σοσιαλδημοκρατίας, είναι η συνεργασία της κυβέρνησης με την εργασία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τις μεγάλες εταιρίες επειδή θέλει οι μεγάλες εταιρείες να βοηθήσουν στην οργάνωση και διαχείριση της οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση θέλει τα μεγάλα συνδικάτα, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι αρκετά ισχυροί για να αντισταθμίζουν τη δύναμη των μεγάλων εταιριών. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται η μεγάλη κυβέρνηση για να λειτουργεί ως διαιτητής σε αυτήν την αντίληψη περί κοινωνίας.

Χρυσός, δολάριο και ένα όραμα για την οικονομία

Υπάρχει επίσης ένα διακριτό οικονομικό όραμα που αναδύεται για την παγκόσμια οικονομία και για τον τρόπο ανοικοδόμησής της, το οποίο καθοδηγείται από την αμερικάνικη κυβέρνηση με κάποια υποστήριξη από τους Βρετανούς. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους Αμερικανούς επειδή ήθελαν να αποφύγουν μια ανανέωση της μεσοπολεμικής Μεγάλης Ύφεσης και συγχρόνως να αναζωογονήσουν το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα νέο είδος τυποποιημένου χρήματος. Άρα αν ο παλιός χρυσός κανόνας ήταν το χρήμα 1, τότε το χρήμα 2 που επανακινείται μετά το Β΄ ΠΠ είναι ο «χρυσός-δολάριο» κανόνας. Το διαφοροποιητικό στοιχείο είναι πως το νέο σύστημα αντί να βασίζεται σε μια περιορισμένη ποσότητα χρυσού βασίζεται σε μια περιορισμένη ποσότητα χρυσού που συνδέεται με πάρα πολλά χαρτονομίσματα, τα δολάρια. Μπορεί κανείς να έχει μια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού, αλλά μπορεί να έχει επίσης πάρα πολλά δολάρια. Για όσο διάστημα η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του χρυσού και των δολαρίων ήταν σχετικά σταθερή, τα δολάρια γίνονται ένα σκληρό νόμισμα στο οποίο θα μπορούσαν να καθοριστούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτό, τελικώς, σημαίνει ότι η καθαρή σύνδεση της ζωής με μία καθαρή και στέρεη αξία μετακινείται σε μία σχετικότερη αρμονία που είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, ή με άλλα λόγια η πιό πολύπλοκη ισορροπία που βασίζεται στην διευρυμένη προσπάθεια της παγκοσμίου κοινότητας να διατηρεί αμείωτη την πορεία προς μια συνεχή εξέλιξη και ευημερία. Η μία και μοναδική αξία αντικαθίσταται με ένα μεγαλύτερο φάσμα αξιών, των νομισμάτων των πιό εύρωστων οικονομιών. Επιμερίζεται η προσπάθεια και διευρύνεται η ευθύνη.

Αυτό αρχικά απαιτούσε πάρα πολύ αυστηρό έλεγχο της προσφοράς χρήματος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως το σημείο αναφοράς αυτού του νέου συστήματος παγκοσμίου νομίσματος στην αμερικανική οικονομική τροχιά. Η διάσκεψη που βοήθησε στην διευθέτηση του μέλλοντος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αποκαλούμενου Μπρέτον Γουντς, πραγματοποιήθηκε στο Μπρέττον Γουντς του Νιου Χάμσαϊρ (Bretton Woods, New Hampshire), στις 22 Ιουλίου 1944. Στο συνέδριο κυριάρχησαν ο Κέινς, ο Βρετανός αντιπρόσωπος, στα δεξιά και ο Χάρι Ντέξτερ Γουάιτ (Harry Dexter White), αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στα αριστερά. Έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας απέδειξαν πως ο Γουάιτ ήταν φίλα διακείμενος στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και σε επαφή με Σοβιετικούς πράκτορες. Ο Γουάιτ συμμεριζόταν την προσέγγιση της Σοβιετικής Ένωσης περί μιας οικονομίας διαχειριζόμενης από τη μεγάλη κυβέρνηση και πίστευε πως μια προσέγγιση διαχειριζόμενης οικονομίας θα ήταν πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ στη μεταπολεμική περίοδο. Έτσι κατά κάποιο τρόπο το σύστημα Μπρέττον Γουντς δεν υποστηρίζει τον ορθάνοιχτο, μη ρυθμιζόμενο καπιταλισμό. Το σύστημα έχει να κάνει με διαχειριζόμενες οικονομίες και τις μεγάλες κυβερνήσεις να δημιουργούν ένα διεθνές οικονομικό σύστημα πολύ προσεκτικά ελεγχόμενο. Σε αυτό το σύστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε την αναβίωση του ελεύθερου εμπορίου, την κατάργηση των εμπορικών εμποδίων και την κατάργηση των αυτοκρατορικών φραγμών. Αλλά οι ΗΠΑ επρόκειτο να ρυθμίσουν προσεκτικά την ελεύθερη κυκλοφορία του χρήματος, επειδή το οικονομικό τους σύστημα απαιτούσε σταθερό έλεγχο από την κυβέρνηση της κυκλοφορίας του χρήματος, της κυκλοφορίας των κεφαλαίων εκτός των συνόρων. Με άλλα λόγια δεν μοιάζει με το τωρινό ισχύον χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως, τα αποτελέσματα της ετερογονίας των σκοπών είναι για άλλη μία φορά διαφορετικά από τις αρχικές επιδιώξεις. Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος που κατισχύει παγκοσμίως ως πρότυπο ζωής τείνει να αποδεσμευτεί από την δέσμευση με συλλογικές οντότητες και κρατικές ισοτιμίες. Τα νέα διαδικτυακά νομίσματα εκπληρούν όσο ποτέ άλλοτε την αρχική τους ετυμολογία. Νομίζω, εικάζω, συμφωνώ ανεξαρτήτως μιας άνωθεν σταθερής αξίας. Ο ρευστός κόσμος μας είναι ανοιχτός σε μία δυναμική επέλαση και όχι σε μία ασφαλή σταθερότητα. Κάθε συναλλαγή με μια νομιζόμενη αξία αυξάνει την προσδοκία, εξού και τα παντός είδους στοιχήματα είναι κυρίαρχα, απαλλάσοντας τον άνθρωπο από την πλήξη του και απομακρύνοντας τον από την σκέψη της μοιραίας του κατάληξης. Συναλλασσόμενος ξεχνιέμαι. Κερδοσκοπώντας δυναμώνω τη λήθη.  Η εταιρεία crypto.com στηρίζει την Formula 1 και την FIFA δύο κατ’εξοχήν πεδία στοιχημάτων, δηλαδή πεδία διατηρήσεως της ελπίδας της προσωπικής νίκης και αλλαγής.

Ας περάσουμε σε άλλες νίκες

Αφού όμως μιλάμε για νίκες ας περάσουμε στην περιγραφή της παραδόξως άνετης νίκης του Φερστάπεν και της Red Bull στον πρώτο από τους δύο αμερικανικούς αγώνες της σεζόν. Το Miami International Autodrome είναι μια ειδικά κατασκευασμένη προσωρινή πίστα γύρω από το Hard Rock Stadium και τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις του στο προάστιο Miami Gardens του Μαϊάμι, στη Φλόριντα. Η πίστα έχει μήκος 5,412 χιλιόμετρα (3,363 μίλια) και διαθέτει 19 στροφές με αναμενόμενη μέση ταχύτητα περίπου 223 χλμ/ώρα (139 μίλια/ώρα). Η πίστα σχεδιάστηκε και παραδόθηκε Formula One από τους σχεδιαστές πίστας, Apex Circuit Design με επικεφαλής της εταιρείας τον Clive  Bowen. Οι ομάδες, πάντως, εξέφρασαν παράπονα για την ποιότητα του ασφαλτοτάπητα. Επίσης η φιέστα της απονομής των επάθλων ήταν ελαφρώς αμήχανη, υπό την έννοια ότι “έκλεψε” την παράσταση από τους νικητές. Στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου οι δύο Ferrari κατακτούν την πρώτη γραμμή εκκίνησης με δεύτερη γραμμή της Red Bull. Ο Λεκλέρ εκκινεί πρώτος.

Φόρμουλα 1: Φανεροί αγώνες και κρυφά νομίσματα-1
Φόρμουλα 1: Φανεροί αγώνες και κρυφά νομίσματα-2

Περιγραφή του κυριακάτικου αγώνα

Στην εκκίνηση ο Φερστάπεν περνά στην δεύτερη από την τρίτη θέση. Η επιτυχημένη αυτή προσπέραση επί του Σάινθ πιθανώς να ήταν καθοριστική για την τελική νίκη του. Οι δύο πιλότοι της Mercedes, η οποία έφερε μία σειρά από βελτιώσεις στο μονοθέσιο της, έχασαν θέσεις.

7/57: Ο Χάμιλτον έχει ανέβει δύο θέσεις, ο Οκόν εγκαταλείπει λόγω μηχανικού προβλήματος και ο Φερστάπεν μειώνει σταθερά την απόσταση του από τον πρωτοπόρο Λεκλέρ.

9/57: Ο Ολλανδός πιλότος παίρνει την πρωτοπορία. 

12/57: Ο Τσουνόντα είναι ο πρώτος οδηγός που μπαίνει για αλλαγή ελαστικών, “φορώντας” τα “σκληρά”.

18/57: Ο Πέρεζ πλησιάζει τον Σάινθ σε απόσταση αναπνοής, κάτω από ένα δευτερόλεπτο, δηλαδή με δυνατότητα DRS. Εκείνη την στιγμή παραπονιέται για μείωση της ισχύος του κινητήρα που όμως το παράπονο του φαίνεται να μην γίνεται πιστευτό από τον μηχανικό του. Διάλογος που φέρνει αμηχανία. Δεν ξέρει κάποιος τι να πιστέψει. Τελικώς συνεχίζει έχοντας μία υποβάθμιση ισχύος 30 ίππων λόγω βλάβης ενός αισθητήτρα. Τον Σάινθ δεν τον πέρασε ποτέ.

28/57: Όλοι οι πρωτοπόροι έχουν ολοκληρώσει τις αλλαγές ελαστικών σε “λευκό” σιρίτι, χωρίς ανακατατάξεις. 

37/57: Ο Ράσελ επιμένει να μην μπαίνει στα pit ελπίζοντας σε κάποιο ατύχημα και την φτηνή σε χρόνο αλλαγή που προσφέρει. Επιβραβεύεται από την τύχη.

41/57: Σύγκρουση Νόρις με τον Γκαζλί και έχουμε αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Ράσελ πραγματοποιεί αλλαγή 16 δευτερολέπτων. Ο Πέρεζ βάζει “κίτρινα” ελαστικά σε μία προσπάθεια της Red Bull να πιέσει για την τρίτη θέση. Οι τρείς πρωτοπόροι δεν ρισκάρουν αλλαγή. Ο Χάμιλτον δεν εκφράζει γνώμη για τυχόν αλλαγή αφήνοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην ομάδα. Ο Ράσελ είναι πίσω του με ταχύτερα ελαστικά και τελικώς μετά από μία τυπική μάχη τον προσπερνά στον 49ο γύρο, τερματίζοντας πέμπτος. Ο Χάμιλτον τερμάτισε έκτος. Φυσικά ήταν παραπονούμενος προς την ομάδα του.

49/57: Αρχίζει ένα ενδιαφέρον κυνηγητό των Πέρεζ, Λεκλέρ εναντίον Σάινθ και Φερστάπεν. Στον 55 γύρο οριστικά κανείς δεν μπορεί να περάσει κανέναν. Φαίνεται παράδοξο -κυρίως στην περίπτωση των δεύτερων οδηγών των ανταγωνιζομένων πρωτοπόρων ομάδων- να μη γίνει πραγματικότητα η προσπέραση, γιατί ο Πέρεζ είχε ταχύτερα και πιό φρέσκα ελαστικά από τον Σάινθ, παρόλο που είχε μία ελαφρά βλάβη. Αλλά και στην περίπτωση του Λεκλέρ η πίεση που άσκησε ο μονεγάσκος δεν είχε αποτέλεσμα. Η δύναμη του μονοθεσίου δεν ήταν αρκετή. Η περιβόητη ελπίδα περισσοτέρων προσπεράσεων λόγω της ελάττωσης του βρώμικου αέρα στη φετινή σεζόν δεν φαίνεται να ευοδώνεται;

Ο Λεκλέρ και η Ferrari εξακολουθεί να προηγείται σχετικώς άνετα του αντιπάλου Φερστάπεν. Όμως η ομάδα της Ferrari είναι μόνο έξι βαθμούς μπροστά από την Red Bull. Ο Σάινθ δεν κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Τρίτη ομάδα στην κατάταξη παραμένει η Mercedes, αλλά 60 βαθμούς πίσω από την αυστριακή ομάδα. Τέταρτη είναι η Maclaren. O γερμανικός κινητήρας αλλά και ο σχεδιασμός Γερμανών και Αγγλων δεν φαίνεται να αποδίδουν μέχρι αυτή την στιγμή. Απομένουν 19 αγώνες. Τα περιθώρια στενεύουν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή